Skocz do zawartości

NS Bikes RAG jako ,,szosa" ?

Paster03

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Do tej pory jeździłem na crossie Author Vertigo 2013, ale zauważyłem, że coraz rzadziej zbaczam w las i ścieżki, a raczej trzymam się asfaltu. Podjąłem więc decyzję o pozostawieniu Authora na okazyjne wyjazdy, a zakupie szosy/gravela na co dzień. Szukając roweru na potrzeby amatora (188 cm, 90 kg, ok. 3 500 - 4 000 km rocznie, średnio 22 - 25 km/h) w równym stopniu co na osprzęt patrzę na wygląd. Przywołany w tytule RAG+ 2 od razu wpadł mi w oko, recenzje były chyba wyłącznie pozytywne, a osprzęt SRAM Apex to już solidny zestaw. Do roweru od razu chciałbym wrzucić inne opony, np. SCHWALBE SPICER 700x35  tak, aby lepiej jeździło się po asfalcie, ale jednak zachować możliwość pojechania skrótem przez polną dróżkę, ścieżkę w parku czy to szutrową czy żwirową. Typowa szosa z tego co wiem odpada w takich przypadkach? Jedyną rzeczą, która mnie martwi jest napęd 1 x 11. Jestem przyzwyczajony do 3 x 8 i liczyłem bardziej na przejście na 2 x 10, a kompletnie nie wiem jak jeździ się na jednym blacie z przodu. Nie rozwijam zawrotnych prędkości, ale chciałbym wiedzieć jak taka konstrukcja sprawuje się np. przy podjazdach?

Chętnie przyjmę też propozycje alternatyw.

Na koniec dodam, że sugerowana cena tego roweru - 4 999 zł to górna granica mojego budżetu, której nie chciałbym przekraczać.

Opublikowano
54 minuty temu, Paster03 napisał:

Nie rozwijam zawrotnych prędkości, ale chciałbym wiedzieć jak taka konstrukcja sprawuje się np. przy podjazdach?

Tutaj przelicz sobie po prostu najlżejsze przełożenie. RAG ma korbę 42T i kasetę do 42 więc przełożenie 1:1 czyli lżej niż w większości szos (zwykle 34-28)

Problemem napędu 1x11 w rowerze używanym głównie jako szosa są dziury w stopniowaniu.

IMO jeśli nie potrzebujesz typowego gravela (a z tego co piszesz nie potrzebujesz) zerknij w kierunku szosy, do której zmieszczą się szersze opony. Masz nawet tribana rc520, który ma typowo szosowy napęd 2x11, geometrię wygodniejszą niż w ns a przy okazji zapakujesz tam opony do 38-40 co do "skrótów" w zupełności wystarczy.

Swoją drogą, jeśli nie masz zamiaru szybko jeździć "w terenie" to wystarczy standardowa szosa z jakimiś oponami 28c z konkretną wkładką antyprzebiciową.

Opublikowano
10 minut temu, SzpiceR napisał:

IMO jeśli nie potrzebujesz typowego gravela (a z tego co piszesz nie potrzebujesz) zerknij w kierunku szosy, do której zmieszczą się szersze opony.

O tym też myślałem i z interesujących mnie modeli trafiłem m.in. na Specialized Diverge E5 / E5 Elite, którego widziałem, że dało radę wyrwać z konkretną obniżką.

Fabrycznie ma oponę bodajże 30, a zmieści do 38.

Opublikowano

Jeśli będzie głównie na szosę, naprawdę lepiej wziąć coś z napędem 2x. Przy wyższych prędkościach przydają się gęste przełożenia. RAG+ jest zdecydowanie pod jazdę w terenie, gdzie nie trzeba specjalnie dbać o kadencję.

Opublikowano
11 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

Jeśli będzie głównie na szosę, naprawdę lepiej wziąć coś z napędem 2x. Przy wyższych prędkościach przydają się gęste przełożenia. RAG+ jest zdecydowanie pod jazdę w terenie, gdzie nie trzeba specjalnie dbać o kadencję.

W takim razie mimo zachwytu nad wyglądem odpuszczę sobie RAGa jeśli później mam się z nim męczyć.

Przy szosach brałem pod uwagę również Giant CONTEND SL 2 DISC lub Kross VENTO 5.0.

Gianta mogę mieć w cenie Krossa, ale z tego co widzę okiem amatora ma tarczówki zamiast szczęk, karbonową sztycę i tubeless kosztem niższej klasy osprzętu - Tiagra zamiast 105 w Krossie. Zastanawiam się też czy geometria Vento nie będzie bardziej męcząca niż w Giancie oraz jak się sprawują hamulce szczękowe, bo nie ukrywam, że wizualnie dużo bardziej mi się podoba - nie cierpię pomarańczu, a Giant nie występuje w innym malowaniu 😅

Opublikowano

Zwykle rowery (tych "normalnych" producentów) mają konkretne malowanie/dwa wzory na konkretny rok modelowy. 

Sprawdź Rose Pro SL, jest zarówno w wersji na 105 jak i tiagrze. Zerknij też na Canyon Endurace 6.0/7.0

Opublikowano

A co myślicie o CUBE Attain Pro Disc 2019? Praktycznie nie mogę znaleźć żadnych testów tego roweru, a myślę nad proponowanym wyżej Rose Pro SL na Tiagrze lub tym CUBE.

Opublikowano
W dniu 18.04.2019 o 09:20, Paster03 napisał:

W takim razie mimo zachwytu nad wyglądem odpuszczę sobie RAGa jeśli później mam się z nim męczyć.

A może nie będziesz ? :) Skoro Ci się podoba to jeśli masz możliwość przetestuj go i się dowiesz co nieco czy jest wygodny, czy 1x11 to aż taki problem.

Nie czy Twój rozmiar, ale ja bym jeszcze rozważył np https://allegro.pl/oferta/specialized-diverge-e5-elite-56-czarny-bialy-7497374473 :)