pawcyb15954 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam. Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego w Dirt jump bike'ach większość z nich ma przednie zębatki (nie wiem dokładnie jak to jest po polsku po angielsku CHAINRING ) z 32 zębami i dlaczego tendencja jest any były z jak najmniejsza liczbą zębów? Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez pawcyb15954
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 OMG... a jakie chciałeś? 42T? Chodzi o łatwość rozpędzenia roweru do pożądanej prędkości na hopę. Przełożenie każdy rider dobiera pod siebie.
pawcyb15954 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Myślałem ze chodzi bardziej o to żeby była jak najmniejsza średnica przedniej zębatki = jak największy prześwit pomiędzy zebatką a podłożem. 42T też mogłoby być jak z tyłu zamontujesz 21T tylko że wtedy masz masz niepotrzebnie dwie duże zębatki z podobnym efektem jak byś miał 32T z przodu i 16T z tyłu (czyli dwie małe ). Myślałem że o to tu chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi