ahaja Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Kilka pytań mam dotyczących tego typu mocowań shimanowskich. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Adapterów/obejm szukałem , ale z miernym skutkiem, stąd mniemam, że takowych nie ma. Zanim zakupię manetkę/i wolę się upewnić, bo klamek do mechaników i hamulców zmieniać nie zamierzam. Czyli w takim wypadku musiałbym wybierać tylko z manetek z obejmami. 1. Jeśli jest manetka z takim mocowaniem to pasuje jedynie do klamki od hamulca hydraulicznego Shimano? 2. Czy są jakieś adaptery/przejściówki/obejmy, które umożliwią zamocowanie takiej manetki, kiedy nie mam klamki Shimano? Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 1. Teoretycznie tak. W praktyce istnieją adaptery do montowania z hamulcami Formula. Są też adaptery do konwersji i-spec II do starszych wersji. 2. Myślę że temat wyczerpałem w pierwszym punkcie. Chyba że jest coś o czym wiem Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 I spec 2 do starszych wersji? Predzej odwrotnie. Starsze do I spec 2. Chyba, że ja coś pokreciłem. Wszystko zalezy od samej manetki jesli ma ona regulowane mocowanie to można kombinować z wymianą na inny typ mocowania. Tyle w teorii a w praktyce sam szukałem choć przyznam niezbyt intensywnie i nie znalazlem pasujacych mi adapterow. Odnośnik do komentarza
ahaja Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Dziękuję dobrzy ludzie. Skoro nie ma opcji to pewnie odpuszczę, chyba, że napatoczy się taki set z obejmami ... albo wejście w sramulca. Ja znalazłem KCMC czy jakoś tak ale tylko do najwyższych XTR, a to poza moimi zainteresowaniami. Odnośnik do komentarza
Red Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie odwrotnie. Znaczy istnieją oba rodzaje adapterów. A przed chwilą wyczytałem że istnieją też obejmy do montowania bezpośrednio do kierownicy. EDIT: 10 minut temu, ahaja napisał: Ja znalazłem KCMC czy jakoś tak ale tylko do najwyższych XTR, a to poza moimi zainteresowaniami Powinny pasować także do XT czy SLX Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Red Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Czyli co dwie głowy to nie jedna 😉 XTR to w zasadzie odchydzony XT, więc faktycznie te adaptery powinny być kompatybilne z niższymi grupami. W teorii. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi