Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Czyli linia łańcuca 50 jest taka zła czy nie jest? Raz jest to wada za chwile nie. W kwadracie nie, bo można ale nie trzeba zmienić a w zintegrowanej jest, bo nie można zmienić. Nic już z tego nie rozumiem. Bez urazy ale to się poprostu kupy nie trzyma. Niech autor wpisu sam oceni czy te tresi mają jaką kolwiek wartość i czy okażą się dla niego pomocne.
Piotr78 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 https://www.sheldonbrown.com/bbsize.html To jest jedna z większych kopalni wiedzy, zauważ, że różni producenci jk np. truvativ ma linie łańcucha 48,5 mm ( 3 rzędowe kwadrat ) itp. itd. Suporty też różnią się długością ale i symetrycznością. przy niektórych długościach np 110 - 107 mm zmienia się tylko jedna strona ( długość ) itp itd. To wszystko zalezy od wielu czynników, ramy, rozmiaru koła, linii łańcucha tylnej piasty, producenta, samego kolarza ( czego częściej używa - ośka/blat czy odwrotnie - ) Generalnie 50 mm jest ok, ale zdecydowanie lepsza jest wersja 47,5 mm. To jak mieć samochód z tym samym silnikiem bez turbiny i z turbiną. ( daje więcej możliwości - w tym sensie )
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Posłużę się przykładem... "Byłem na serwisie wymienili mi wkład. Przednia przerzutka nie działa jak powinna mimo regulacji. Wymienili na taki sam? Tzn. czy oś ma ta samą długość? Stara miała 122 ale wstawil 118 i mowił, że to nie ma znaczenia. Wracaj do tego serwisu i niech wymienia na 122, bo taka dlugość zaleca producent. Zepsuł ci linie łancucha i nie wyrwgulujesz zmieniarki". Mijają dwa dni. "Byłem i wymienili na 122. Po regulacji wszystko działa jak powinno. Dziekuje za pomoc." Przykład z życia a nawet z forum i właśnie dlatego twierdz, że operowanie dlugością osi w dowolny sposób nie jest dobrym pomysłem chyba, że producent korby daje taką możliwość. Jeśli w tym przypadku tak jest to zwracam honor ale jeśli nie... to sory. Dziękuje za uwagę.
Piotr78 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) A widzisz, są jeszcze ( choć rzadko ) wyjątki. Mianowicie rura podsiodłowa 34,9 mm i przerzutka typu top swing ( obie na raz muszą wystąpić ) i to też nie zawsze, a czasami. Wtedy w sporadycznych przypadkach nie można ustawić wózka przedniej przerzutki wystarczająco blisko ramy aby poprawnie zrzucała na najniższy bieg. Nie chce zrzucić, albo z opóźnieniem, wózek nie opiera się na ograniczniku a o ramę. Na przełożeniu 1:1 ociera w standardzie o wewnętrzną część przerzutki ( łyżkę, wózek jak zwał tak zwał ). Oczywiście, że jest różnica 122/118. Tylko jeśli w standardzie - w tym konkretnym przypadku autora tego wątku - korbę ma z linią 48 mm i chciał mieć to samo ( taką samą ) to musi działać. Stąd do wybranej przez niego korby 42/32/22 na kwadrat poleciłem mu suport 118 żeby miał linię łańcucha 47,5 mm ( zamiast 50 mm z suportem 122,5 ). Co do przedniej przerzutki to były też takie, które z założenia współpracowały z linią 47,5 jak i 50 mm ( tak stoi w specyfikacji shimano i jest to prawda ) np. fd-m571 fd-m751 a już np. generacja kolejna fd-m761 czy fd-m581, 771, 961,971 nie współpracują tak dobrze z linią łancucha 47,5 mm. Nie można ich ( taki sam model down swing ) tak samo zbliżyć do ramy. Te zaprojektowane do linii łańcucha 47,5/50 mm można bardziej. ( ma to znaczenie jak ktoś ma właśnie rurę 34,9 mm oraz linię łancucha 47,5 lub nawet 45 mm - bo taką też można zrobić, ale uważać trzeba na wszystko już - rura podsiodłowa max 31,8, down swing przystosowany pod 47,5 mm ) Nawet z tej tabelki widać, że można mieszać linią łańcucha ( dla korb oznaczonych 50 dać 47,5 lub odwrotnie ) choć to wynika z kompatybilności przednich przerzutek do różnych linii łańcucha i korb. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Piotr78
Rooman_l Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Prośba o podpowiedź. Muszę zmienić korbę i do wyboru: Alivio FC-T4010 na octalink, Altus FC-MT210 hollowtech, Acera FC-MT300 też hollowtech czy ewentualnie Altus na kwadrat FC-MT101. Dzięki z góry za pomoc.
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Trzy zupelnie inne systemy a w nich dwa do siebie zbliżone. Każde z tych rozwiazań ma swoich zwolenników i przeciwników. Nie jestem w stanie stwierdzić co będzie dla Ciebie lepsze skoro sam tego nie wiesz. Zaletą Two Piece Crankset ( nie hollowtech, bo hollowtech oznacza sposób wykonania ramion korby a nie typ montażu korby) jest prostota montażu i obsługi (serwisowania i tu głównie chodzi mi o ilość potrzebnych narzedzi), sztywność tego rozwiązania oraz waga mniejsza niż w przypadku starszych rozwiązań. Octalink to szytwniejszy odpowiednik kwadratu ale tak samo masywny. Kwadrat może i wytrzyma 30k km ale jest najmniej sztywny z tych trzech przez co średnio się nadaje dla rowerzysty preferujacego siłową jazde. Lubisz mocno depnąć bierz oś zintegrowaną. Jeździsz "po bułki" to kup kwadrat lub octalink.
Piotr78 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Dobrze napisane Zerknij tylko na liczbę zębów w starej korbie i najlepiej żeby nowa miała tyle samo ( gwarancja, że przednia przerzutka obsłuży ).
Rooman_l Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 PrzeLuka PrzePięknie napisane 😀. Czyli co nie kierować się tym, że to Altus/Acera tylko brać pod uwagę że oś zintegrowana, tak? Chodzi o to że dotychczas miałem stary suport rozbieralny stąd moje pytania. A jeśli chodzi o ilość zębów to przez 24 lata jeździłem na 48/38/28 i też nie wiem czy 44T będzie dla mnie czy lepiej zostać przy, już teraz, 48/36/26.
Kruk Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 A powiedz potrzebny Ci aż taki blat z przodu ?
Rooman_l Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Pewnie to kwestia przyzwyczajenia bo rzeczywiście 48 używany raczej niezbyt często. Bardziej mam wątpliwości z tarczą 32 czy nie za mała bo głównie używałem właśnie tej środkowej czyli 38 i różnica chyba będzie w kręceniu.
Piotr78 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 A z tyłu jakie masz zębatki, 14-28 wolnobieg czy np. kaseta 11-32 ? I jaki rozmiar koła, gdzie jeździsz, jak mocna noga ?
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 W kwestii różnic to np. MT210 ma niedemontowalne blaty a MT300 już ma taką możliwość. Czy ma to znaczenie? Tak, bo jak zużyją się blaty możesz je wymienić a nie całą korbe.
Rooman_l Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Na tyle niestety wolnobieg 14-28. Koło całe szczęście 28 a jeśli chodzi o jazdę to różnie i asfalt i szuterek ale bez ciężkiego terenu. Czy noga mocna? - blatu 48 używałem sporadycznie tak więc szału z mocą chyba nie ma. Gdzieś przeczytałem, nie wiem na ile to ma potwietdzenie, że to mocowanie z zewnętrznymi łożyskami jest mniej trwale niż octalink/kwadrat. Czyli lepiej wziąć nawet acere hollowtech niż alivio na octalink mimo że alivio niby wyżej w hierarchii jest, tak?
Piotr78 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Raczej tak, zostaje kwestia przedniej przerzutki, gdybyś mógł zerknąć na wybite na niej oznaczenie ( wygrawerowane jakby - najczęściej na wózku od strony ramy ) bo jeśli miałeś korbę 48/38/28 to obecna przerzutka przednia z korbami 44/32/22 lub 48/36/26 może niezbyt dobrze współpracować, prędzej 40/30/22, ( ale też nie powiedziane jeśli Twoja przerzutka jest przystosowana tylko pod największą zębatkę 48 zębów ) i to może być trochę mało przy wolnobiegu 14-28. /edit jeszcze kwestia długości osi suportu jaką obecnie masz w ramie. Znasz model obecnej korby ? ew. zdjęcie korby. ( tylko przy opcji pozostania na kwadracie i obecnym suporcie ) Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Piotr78
zero Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Się nie znam, może namieszamy, ale może ktoś skorzysta. Zmieniłem Osiołkowi korbę na "górską" i jestem zadowolony . Miasto: częściej korzystam z największej, więc środkowa jest mniej katowana, często ciągnę przyczepkę i wtedy niskie przełożenia są bezcenne. Wyjazdy na b. ciężko, w terenie: jest idealnie (dla mnie - jeżdżę wolno). Tak to teraz wygląda:
Piotr78 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja to jestem trochę dziwny, bo lubię stare dobre rzeczy w bdb/db+ stanie i wybrałbym to : https://www.olx.pl/oferta/korba-wklad-suportu-shimano-stx-fc-mc34-42t-CID767-IDzoerd.html#13c52399ec za 50 pln z wysyłką, święty spokój na bardzo długo ( kilka tysięcy km na pewno ) Korba z suportem waży jakieś 1100 gr i jest bdb ( korba dużo lepsza niż te nowe na kwadrat po 120 pln, sztywniejsza i lżejsza i co najważniejsze w technicznym bdb stanie ) Pod suport o długości 110,5 lub 113 mm ( linia łańcucha 47,5 i 50 mm ) Suport ten oryginalny w zestawie z korbą jest na kulkach i to z możliwością regulacji luzu, z resztą wszystkie suporty na kwadrat shimano są na kulkach, tylko niektóre stare miały możliwość regulacji luzu, ale to detal akurat. No chyba, że ma być nowe, to nie czytać /edit No i brak osłony - jak ktoś w długich spodniach ala dżinsy jeździ to odpada Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Piotr78
Rooman_l Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 40T nie wchodzi w grę. Co do przerzutki to nie sprawdzę teraz, w pracy jestem, ale podobno wystarczy ją opuścić o ok. 5mm i będzie grało. Oś obecna ma 126mm ale chciałbym zmienić suport a czy wyjdzie mi to na dobre to nie wiem. W tym wystarczyło zmienić koronki, przesmarować i jeździmy dalej. Mimo że kwadrat nigdy nie odczułem jakiś luzów czy coś. Nie mam pojecia jak pracują te wymienialne suporty. Obym nie wymienił siekierki na kijek.
Piotr78 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 3 minuty temu, Rooman_l napisał: ale podobno wystarczy ją opuścić o ok. 5mm i będzie grało Tu głównie jest pies pogrzebany. Jeśli po opuszczeniu o te 5-7 mm dół wózka przerzutki oprze się o ramę ( tylne widełki, za mufą suportu ) to będzie klops. Dodatkowo czasami trochę inne jest wygięcie, łuk wózka przerzutki ( dla korby z zębatką 48 i 42 ) - ale to detal, mała różnica.
Rooman_l Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 To dziwnych jest więcej bo też lubie stare ale właśnie dobre rzeczy i przez to zostawiam swój no już leciwy rower. Przerzuteczkę na tył kupiłem używane starsze deore.
Piotr78 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Sprawdź model i looknij ile jest miejsca pod wózkiem na opuszczenie przedniej przerzutki - odległość do ramy.
Rooman_l Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) To już sprawdzałem i jest ok. 8mm. Najwyżej będzie zmiana przedniej przerzutki ale też raczej coś używanego fajnego starszego. Wieczorem zobaczę przerzutkę i jak coś to fotkę korby. Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez Rooman_l
#Rafał Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Witam, chcę wymienić suport na zintegrowany. W mufie mam łożyska z nakrętką kontrującą. Kupiłem taki jak na zdjęciu długość mufy 68mm i osi 122mm się zgadzają. Jednak wkręty suportu są za małe, znaczy się można je włożyć w mufe bez wkręcania.Gdzie popełniłem błąd?Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Piotr78 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Masz pewnie suport z włoskim gwintem. 35,6 mm zamiast 34,6 mm oraz oba gwinty normalne, prawe. Mufę powinieneś mieć 70 mm ( nie 68 ani 73 mm ) zmierz dokładnie szerokość mufy, oraz jakiejkolwiek starej miski tam gdzie gwint jaki ma wymiar. 34,6 czy 35,6. Suwmiarkę masz? Jeśli nie to możesz zwykłą miarą krawiecką ustalić czy oryginalny suport to włoch porównując obwód dowolnej miski ( z jednego i drugiego suportu ). Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez Piotr78
#Rafał Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Gwint lewy i prawy.Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu TapatalkaŚrednica 34,5mmSzerokość 67mmWymiary z miarkiWysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Piotr78 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 O kurczaki. Wszystko się zgadza. Normalnie powinien pasować. Chcesz powiedzieć, że jak wkladasz cały pakiet to możesz go do ramy ( mufy ) włożyć bezproblemowo. Bez przykrecania ?
Rekomendowane odpowiedzi