nctrns Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Mam podobne pedały. Da się jechać w cywilnych butach, pod warunkiem, że nie ciśniesz jakoś mocno i uważasz, bo noga może łatwo zlecieć. Ogólnie nie polecam w ogóle takich, bo ciężkie są a praktycznie nic nie dają.
mareq Opublikowano 15 Listopada 2020 Opublikowano 15 Listopada 2020 Możesz też kupić na przykład najzwyklejsze m520 i jak będziesz chciał jeździć w zwykłych butach to możesz dokupić do nich nakładki, które zamieniają je w zwykle platformy.
Arti11 Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 12 godzin temu, mareq napisał: Możesz też kupić na przykład najzwyklejsze m520 i jak będziesz chciał jeździć w zwykłych butach to możesz dokupić do nich nakładki, które zamieniają je w zwykle platformy. Dzięki. Jednak wolałbym pedały które jednak mają platformy. Rozważałem jeszcze Eh500, ale nie wiem czy przy wpinaniu nie będzie mnie to wkurzało że musze szukać odpowiedniej strony.
mareq Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 Ja kupiłem zestaw z nakładkami i praktyka pokazała, że wogóle nakładek nie zdążyłem użyć. Leżą bidule od roku i się kurzą . Za to wybrałem buty spd, w których można normalnie chodzić.
P2501 Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 Na M520 jeżdżę w zwykłych butach jeśli trzeba i nie ma z tym problemu. Chyba że masz wyjątkowo miękką lub twardą podeszwę.
mareq Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 Ja tak próbowałem i do sklepu po bułki to da radę ale na dłuższą metę nie jest wygodne.
P2501 Opublikowano 16 Listopada 2020 Opublikowano 16 Listopada 2020 O właśnie, nie dodałem że krótsze przejażdżki w grę wchodzą. Do pracy czasem tak jeżdżę.
Arti11 Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 Witam jeszcze raz, drodzy forumowicze może wypowiecie się jeszcze na temat wyboru pedałów i butów. Pedały PD ED 500 mają wielokierunkowe wypinanie i wpinanie rozumiem że dla początkującego jest to dobra opcja? I jak to ewentualnie działa? Jak ktoś mógł mi pod powiedzieć. Które buty ewentualnie by pasowały do tych pedalów? Buty chce żeby były dość przewiewne żeby przy 25stopniach nie był w nich za gorąco i żeby dało się chodzić i miały styczność z platformą Wybrałem takie modele: Buty SHIMANO SH-ME301 ME3 (o ile jeszcze je gdzieś znajdę) SH-MT501. SH-MT301 Proszę o poradę.
Red Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 6 godzin temu, Arti11 napisał: Pedały PD ED 500 mają wielokierunkowe wypinanie i wpinanie rozumiem że dla początkującego jest to dobra opcja? I jak to ewentualnie działa? Z mojego doświadczenia wielokierunkowy wypinanie ma swoje plusy jedynie podczas wywrotek. Przy wspinaniu nie jest to tak ważnie. A działa to tak że niezależnie w którą stronę zrobisz skręcisz piętę blok i tak wskoczy w zatrzask lub z niego wyskoczy. Większym atutem jest platforma która daje większe oparcie dla stopy. Co do butów to będą pasować każde buty MTB.
Arti11 Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 15 minut temu, Red napisał: Z mojego doświadczenia wielokierunkowy wypinanie ma swoje plusy jedynie podczas wywrotek. Przy wspinaniu nie jest to tak ważnie. A działa to tak że niezależnie w którą stronę zrobisz skręcisz piętę blok i tak wskoczy w zatrzask lub z niego wyskoczy. Większym atutem jest platforma która daje większe oparcie dla stopy. Co do butów to będą pasować każde buty MTB. Dziękuję Ci za odpowiedź. Chyba właśnie o to mi chodzi, że skoro to moja pierwsza przygoda z STB to zależy mi na tym żeby się w chwilach stresu dać radę szybko wypiąć. Biorąc pod uwagę że rozważałem PD Eh500 (ze względów bezpieczeństwa i uniwersalności i doszedłem do wniosku że one będą jednak kłopotliwe aby znaleźć odpowiednią stronę do wpięcia pod czas jazdy) to być może dzięki ED 500 szybciej się przyzwyczaję do wpinania i wypinania a w kryzysowych sytuacjach dam radę się wypiąć.A na krótkich odcinkach pojadę także w zwykłych butach...? Tak mi się wydaje 😊
Red Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 Korzystałem z pedałów PD-M340. To ta sama konstrukcja. Nigdy nie miałem problemów z podjechaniem do sklepu 3-4km w "cywilkach". Zresztą w obecnych M320 nadal tak robię. W obu przypadkach czuć wyraźnie mniejsze podparcie dla stopy ale przy mniejszych prędkościach nie ma to wielkiego znaczenia.
Arti11 Opublikowano 20 Listopada 2020 Opublikowano 20 Listopada 2020 34 minuty temu, Red napisał: Korzystałem z pedałów PD-M340. To ta sama konstrukcja. Nigdy nie miałem problemów z podjechaniem do sklepu 3-4km w "cywilkach". Zresztą w obecnych M320 nadal tak robię. W obu przypadkach czuć wyraźnie mniejsze podparcie dla stopy ale przy mniejszych prędkościach nie ma to wielkiego znaczenia. Dzięki 👍
Rekomendowane odpowiedzi