bons Napisano 13 Maj 2017 Udostępnij Napisano 13 Maj 2017 Cześć, Tak jak w temacie poszukuję pulsometra kompatybilnego ze stravą. Najlepiej gdyby działał z telefonem z androidem i ios. Możecie polecić coś sprawdzonego? Odnośnik do komentarza
mariuszm Napisano 13 Maj 2017 Udostępnij Napisano 13 Maj 2017 Geonaute z Decathlonu. Sprawdzony osobiście ze Stravą, Endomondo i Polar Beat pod Androidem. Sensowne cena, odpowiednia jakość. Odnośnik do komentarza
bons Napisano 13 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 13 Maj 2017 14 minut temu, mariuszm napisał: Geonaute z Decathlonu. Sprawdzony osobiście ze Stravą, Endomondo i Polar Beat pod Androidem. Sensowne cena, odpowiednia jakość. Mariusz, możesz polecić jakiś konkretny model ? https://www.decathlon.pl/Kupowac/pulsometr Odnośnik do komentarza
Red Napisano 13 Maj 2017 Udostępnij Napisano 13 Maj 2017 Od siebie mogę polecić Sigma R1. Nigdy nie miałem problemów z łącznością ze Stravą 1 Odnośnik do komentarza
mariuszm Napisano 13 Maj 2017 Udostępnij Napisano 13 Maj 2017 Mariusz, możesz polecić jakiś konkretny model ?https://www.decathlon.pl/Kupowac/pulsometr Wystarczy sam pas. https://www.decathlon.pl/pas-ant-bluetooth-smart-id_8334795.htmlMam, używam, polecam.Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza
bons Napisano 15 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 15 Maj 2017 Dzięki za pomoc. Jako, że udało mi znaleźć sigmę w dobrej cenie to nawet się nie zastanawiałem. Przyzwyczajenie do marki robi swoje ;-) Odnośnik do komentarza
sqr Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 Dnia 13.05.2017 o 14:24, mariuszm napisał: Geonaute z Decathlonu. Sprawdzony osobiście ze Stravą, Endomondo i Polar Beat pod Androidem. Sensowne cena, odpowiednia jakość. Czy masz apple os czy android? Wg strony android jest bez stravy choć nie wiem czy temu wierzyć. Odnośnik do komentarza
mariuszm Napisano 5 Luty 2018 Udostępnij Napisano 5 Luty 2018 17 minut temu, sqr napisał: Czy masz apple os czy android? Wg strony android jest bez stravy choć nie wiem czy temu wierzyć. Tak jak napisałem, wszystkie apki sprawdzone pod Androidem i wszystkie działają prawidłowo z tym pasem. 1 Odnośnik do komentarza
suqub Napisano 6 Luty 2018 Udostępnij Napisano 6 Luty 2018 U mnie na androidzie działa super. Odnośnik do komentarza
dfq Napisano 6 Luty 2018 Udostępnij Napisano 6 Luty 2018 (edytowane) Pas Geonaute połączysz z apką PolarBeat ale nie wykorzystasz wszystkich jej funkcji ( tych dodatkowych). Musi być oryginalny pas Polara Chodzi o funkcje Benefit Target, EnergyPointer, Fitnes Test, Runing Index. Taki haczyk Edytowane 6 Luty 2018 przez dfq Odnośnik do komentarza
sqr Napisano 17 Luty 2018 Udostępnij Napisano 17 Luty 2018 (edytowane) Mi strava nie wykrywa pulsometru od geonaute. Endomondo owszem. Coś robiliście dodatkowo? Edit. Ok po dłuższej walce zaskoczyło Edytowane 17 Luty 2018 przez sqr Odnośnik do komentarza
michal_krk Napisano 16 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 16 Marzec 2018 Ponieważ to mój pierwszy post - chciałem się przywitać Przeszukałem Forum, lecz nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, a nie chcąc zakładać kolejnego tematu, stwierdziłem, iż mogę się podpiąć pod najbardziej zbliżony. Korzystam ze Stravy, zapisując treningi z wykorzystaniem smartfona. Ponieważ temat mnie coraz bardziej wciąga, chciałem wyposażyć się w pulsometr. Od razu dodam, że interesuje mnie coś na rękę (z mniej lub bardziej znanych mi powodów opaska piersiowa jakoś mi nie odpowiada). Mając pulsometr nadgarstkowy mógłbym go wykorzystać jako zegarek na co dzień. Koncepcja jaką mam, to sparowanie w/w pulsometru nadgarstkowego ze smartfonem (Strava) i rejestracja treningów z uwzględnieniem HR. Chciałbym uniknąć przerostu formy nad treścią i kupowania smartwatcha wyposażonego w opcje, których amator (czyt. ja) nie będzie wykorzystywał. Co więcej - na ile to możliwe, chciałbym pozostać przy obecnym sposobie rejestrowania aktywności (smartfon --> Strava), unikając zakładania nowych kont na Polarach, Garminach i tym podobnych, a następnie transferowania treningów pomiędzy nimi. W związku z tym mierzyłbym w coś z pulsometrem, ale już niekoniecznie z GPS-em i całą otoczką dodatkowych funkcji. Zainteresowałem się Polarem A360, który moim zdaniem w zupełności by mi wystarczył. Moje pytanie brzmi: 1. Czy ktoś z Forumowiczów korzysta w Stravie z opcji rejestrowania HR poprzez sparowany przez Bluetooth zewnętrzny pulsometr (jak choćby np. Polar A360) i czy to zadziała w sposób jaki opisałem powyżej ? 2. Jeśli nie A360, to co innego w podobnym zakresie cenowym ? (zależy mi na HR, jeśli sposób połączenia i zapisu tętna będzie działał - nie potrzebuję GPS-u i zapisu śladów treningu poprzez dedykowane aplikacje producentów sprzętu, gdyż pozostanę przy wersji minimalistycznej, czyli obecnym smartfonie) Z góry dziękuję za wskazówki ! Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza
dfq Napisano 16 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 16 Marzec 2018 (edytowane) edit. No nie doczytałem że chcesz uniknąć takiego rozwiązania (przesyłanie danych via inne serwisy) ale obawiam sie ze bezposrednio danych z urządzenia nadgarstkowego Polara na Strave nie wyślesz. Edytowane 16 Marzec 2018 przez dfq Odnośnik do komentarza
Red Napisano 17 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 17 Marzec 2018 Strava nie wykrywa Polara A360. Przynajmniej ta androidowa. Możesz się ratować jedynie przesyłaniem treningów za pomocą Polar Flow. Odnośnik do komentarza
michal_krk Napisano 17 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 17 Marzec 2018 (edytowane) Hej, Dzięki za rzeczową odpowiedź. W takim razie - będę się musiał przestawić na trochę inny sposób rejestrowania treningów. Czytając Forum, widzę że wiele osób korzysta z tego sposobu (nie taki diabeł straszny) i nie działa to w nazbyt złożony sposób. Zatem będę musiał dokonać aktualizacji budżetu, bo koszt takiego urządzenia będzie wyższy od początkowo planowanego A360. Pytanie: co w takim razie wybrać ? Natrafiłem na kilka zegarków, porównałem parametry i opcje, a także ceny. To co biorę pod uwagę, to: - Polar M200 - cena ~550zł - według opisu jest to zegarek do biegania, co - jak rozumiem - nie znaczy, iż nie będę mógł wykorzystać oferowanych opcji do jazdy na rowerze ? - Polar M430 - cena ~850zł - trochę więcej zaawansowanych opcji w stosunku do M200, według opisu - również zegarek do biegania. Czy dla amatora te kilka dodatkowych opcji jest wartych dołożenia dodatkowej kwoty ? - Garmin Vivosport - cena ~ 850zł - posiada pomiar HR z nadgarstka oraz GPS, więc spełnia założenia - Tomtom Runner 3 Cardio - cena ~800zł - jak wyżej - coś tropikalnego, czyli opcja z Gearbest-a: Xiaomi Huami Amazfit - cena w przeliczeniu ~350zł - czy jest sens pakować się w coś takiego, biorąc pod uwagę ew. problemy z gwarancją itp ? Wiem, że najlepiej byłoby nabyć powszechnie chwalonego i sprawdzonego Polara V800, ale czterocyfrowa kwota, to dla mnie trochę za dużo - biorąc pod uwagę, iż zegarek wykorzystywany będzie do moich amatorsko/hobbystycznych treningów rowerowych. Który z powyższych modeli Waszym zdaniem prezentuje najlepszy stosunek jakości do ceny, posiadając jednocześnie funkcje, które wystarczą amatorowi ? Nie chcę na siłę oszczędzać, by kupić coś sztuka dla sztuki i później denerwować się przerwami w zapisie HR, gubieniem sygnału GPS, czy innymi problemami, o których niejednokrotnie było mówione na Forum. Jeśli już inwestować, to w coś co będzie działać jak należy. Pozdrawiam, Michał Edytowane 17 Marzec 2018 przez michal_krk Odnośnik do komentarza
Red Napisano 17 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 17 Marzec 2018 Może to cię na coś naprowadzi https://blog.strava.com/six-smartwatches-that-work-with-strava-10475/ Odnośnik do komentarza
dfq Napisano 18 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 18 Marzec 2018 Mam Polara m430 i jest to świetny, lekki i elegancki (design klasyczny) zegarek sportowy na co dzień i rejestracji różnych aktywności sportowych. Może nie tak zaawansowany w funkcje sprzęt jak V800 ale jest to nowszy model z bardzo dobrym 6-cio punktowym pomiarem nadgarstkowym. W dodatku ma możliwość współpracy z pasem HR (jesli ktoś potrzebuje). Zarejestrowane dane lądują w ciągu minuty przez PolarFlow na Stravie po nacisnieciu jednego z przycisków przez 2 sekundy. Operacja banalna. Czas dzialania GPS-a mozna modyfikowac czestotliwością jego rejestracji (przy czestotliwosci co 1 sekundę - 8h). Posiada tez A-GPS dzieki czemu błyskawicznie łapie fixy. Dobra widoczość w świetle słonecznym, szybko sie ładuje. Osobiście najczęsciej nie używam go na rower (mam do tego Sigme 23.16) ale do innych aktywności (rower stacjonarny, marsze, marszobiegi, wycieczki górskie, spacery itp). Wszystko to wysyłam na Strave i po doinstalowaniu odpowiedniego dodatku mam takie wykresy swojej aktywności : Jeśli nie potrzebujesz czujnika kadencji itp to jak najbardziej polecam. Zegarek wszechstronny i dobrze wykonany. Odnośnik do komentarza
michal_krk Napisano 18 Marzec 2018 Udostępnij Napisano 18 Marzec 2018 DFQ - wielkie dzięki za recenzję ! Poczytałem trochę o tym modelu na różnych forach i blogach oraz biorąc pod uwagę Twoje doświadczenia z tym sprzętem - coś mi mówi, że będzie on faworytem. Prześpię się z tematem i nie jest wykluczone, że właśnie M430 stanie się moim towarzyszem kolejnych treningów rowerowych. Odnośnik do komentarza
slavoog Napisano 4 Lipiec 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipiec 2018 Czy zegarek-pulsometr Sigma 25.10 może funkcjonować tylko jako pas, tzn czy taki pas można podłączyć bezpośrednio do telefonu omijając użytkowanie samego zegarka? Lub czy można zgrać z zegarka zapisany pomiar pulsu na komputer i potem taki plik wgrywać już np do trasy w endomondo czy strava? Sorry, może za śmieszne pytania ale jestem totalnie zielony jeśli chodzi o pomiar pulsu, a ostatnio przy podjazdach mój puls i oddech szaleje i mam wrażenie że jestem plisko stanu przedzawałowego - chciałbym to jakoś zacząć kontrolować możliwie jak najtańszym kosztem. Dlatego pomyślałem o modelu sigmy 25.10 lub podobnym. Odnośnik do komentarza
Red Napisano 4 Lipiec 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipiec 2018 Nie będzie działał bez zegarka. Sigma używa własnego protokołu transmisji danych. Możliwe że da się to monitorować przez Sigma Center ale raczej zainteresowałbym się samym pasem z Bluetooth Smart i/lub ANT+ (polecam Geonode z Decathlon'u - działa ze Stravą) Nie interesowałby się też samą Stravą bo bez konta premium nie masz widoku na aktualne wartości a jedynie średnią.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
slavoog Napisano 4 Lipiec 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipiec 2018 3 minuty temu, Red napisał: Nie interesowałby się też samą Stravą bo bez konta premium nie masz widoku na aktualne wartości a jedynie średnią. Ale sam zapis całego pomiaru będzie widoczny w zapisie aktywności na stravie? Czyli byłby to bardziej taki bajer niż funkcjonalność do dynamicznej analizy podczas jazdy... Odnośnik do komentarza
Red Napisano 4 Lipiec 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipiec 2018 Tak, zapis będzie widoczny w zapisie ale bez widoku podczas sesji treningowej nie zda się na wiele. Odnośnik do komentarza
slavoog Napisano 4 Lipiec 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipiec 2018 Ok, dzięki za pomoc, już trochę mi się rozjaśniło jak to działa wszystko. Jeszcze pytanie trochę z innej strony, czy taki pas ANT+ można podpiąć z dwoma urządzeniami, np z telefonem i zegarkiem? Odnośnik do komentarza
Red Napisano 4 Lipiec 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipiec 2018 Jednocześnie? Nie mam pojęcia.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
slavoog Napisano 4 Lipiec 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipiec 2018 Tak, jednocześnie, żeby zgrywać pomiar na telefon i w tym samym czasie mieć jakiś podgląd na żywo. Ale chyba zbyt dużo wymagam, na początek chyba jednak pozostanę przy jakimś zegarku, żeby nie podpinać telefonu do rowera. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi