Skocz do zawartości

Wymiana tylnej przerzutki - na jaką i czy wymienić coś "przy okazji"?

Alwox

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, spotkała mnie dziś taka sytuacja, że w trakcie wyjazdu do lasu tylna przerzutka się połamała.. 😅Była to Shimano Acera, chciałbym wymienić na coś lepszego ale mam 7 rzędów i zastanawiam się czy mogę wymienić np na te przeznaczone do 9-10? Bo na 7-8 to z tego co widzę jest tylko Acera (nowsza) albo sram x3/x4. Rower mam taki https://www.dobrerowery.com/romet-rambler-650b-27-5-10-p-13557.html wiem, że sprzęt w nim jest jaki jest ale w tym roku na wymianę roweru pozwolić sobie jeszcze nie mogę. Zastanawiam się więc czy by przy okazji nie wymienić w nim czegoś jeszcze. Mogli byście doradzić w co mógłbym tu zainwestować tak żeby za dużo nie wydać ale odczuć różnicę? Powiedzmy, że tak do 300-400 (razem z nową przerzutką) mogę dać (na wymianę wolnobiegu na kastę raczej nie starczy i w sumie nie wiem czy to by się opłacało). Jeżdżę głównie po lasach ale raczej nic wyczynowego.

Edytowane przez Alwox

Niestety żadna przerzutka 10, czy 11 nie wejdzie  do napędu 7, nie wiem 9 przerzutka wejdzie do 7 rzędowego napędu, ale jak chcesz coś dobrego, ze sprzęgłem to wyłącznie 10 rzędów w górę a co za tym idzie wymiana koła bo piasty nie opłaca się zmieniać przy tak tanim kole, co jeszcze to wymiana łańcucha, manetka, kasety.

Tak nawiasem to Acera nie nadaje się na jeżdżenie w terenie coś więcej, dopiero Deorka to sprzęt podstawowy do większych szaleństw, a czemu? To proste, sprężyny w acerze i niżej są bardzo słabe i za miękkie.

Jeśli 9 przerzutki działają z napędem 7 rzędowym to np. SLX M662 polecam. 

Z tego co poczytałem to 9cio powinny jeszcze pasować, np tu jest co nieco o tym https://roweroweporady.pl/kompatybilnosc-napedow-rowerowych/  

Cytat

Przerzutki z uciągiem linki w stosunku 1:2 można stosować wymiennie, ponieważ to nie przerzutki są indeksowane (chodzą skokowo), a manetki. Tak więc nawet 10-rzędowa, trekkingowa lub szosowa przerzutka Shimano wymieniona przeze mnie wcześniej, obsłuży 7-rzędową kasetę czy wolnobieg. Ale już nie uda się nam zastosować przerzutki 10-rzędowej w systemie Dyna-Sys, która ciągnie linkę w stosunku 1:1

Nie wiem tylko jak sprawdzić ten stosunek bo nigdzie czegoś takiego nie ma w opisach przerzutek.

Znalazłem taką co poleciłeś

http://www.synkros.pl/product-pol-1115-Przerzutka-tyl-Shimano-SLX-RD-M662-GS.html z tym że tam jest pojemność całkowita 33T, a z tego co właśnie przeczytałem co to wgl jest i jak to liczyć to wychodzi, że u mnie jest 34. Nie wiem czy to przeszkadza. Kusi trochę wymiana tego napędu np na jakąś kastę z 9 (więcej raczej nie potrzebuje) ale chyba nie zmieszczę się tu ze wszystkim w 400.. więc to raczej bez sensu przy tym rowerze.

Jeśli wierzyć specyfikacji to u kolegi jest 7 rzędowy wolnobieg, zatem żadna kaseta tam nie wejdzie. Czyli nie ma dyskusji o 9,10, czy iluś tam rzędach.

Trza by najpierw wydać na koło z piastą pod kasetę, a potem dopiero kombinować ile rzędów i dobierać komponenty. Tego typu inwestycja to już nie '5zł'.

Tak, wiem że tu jest wolnobieg dlatego jak napisałem w maksymalnym budżecie 400zł to się chyba nie uda z tego co patrze po cenach 😛No nic pozostaje mi chyba wymienić samą przerzutkę (o ile upewnię się że te z 9 będą pasowały), a resztę tylko jak się znowu coś rozpadnie dopóki nie wymienię roweru.. 

Jak już zmiana to nie na 9 tylko na 10 rzędowy, jest duża różnica w działaniu przerzutki 9 a 10 czy 11 rzędów ze sprzęgłem.

Kup sobie w takim razie nową przerzutkę acery a za rok, dwa kup cały rower, lub temu zrób generalny remont osprzętu. 

• Pomógł 1
8 godzin temu, Alwox napisał:

Tak, wiem że tu jest wolnobieg dlatego jak napisałem w maksymalnym budżecie 400zł to się chyba nie uda z tego co patrze po cenach 😛No nic pozostaje mi chyba wymienić samą przerzutkę (o ile upewnię się że te z 9 będą pasowały), a resztę tylko jak się znowu coś rozpadnie dopóki nie wymienię roweru.. 

Będą pasowały 9s, ponieważ w Shimano przerzutki 6,7,8,9s mają ten sam ciąg linki.

1 godzinę temu, SpiderMAN napisał:

Będą pasowały 9s, ponieważ w Shimano przerzutki 6,7,8,9s mają ten sam ciąg linki.

Czym są te 9s bo nie widzę nigdzie takiego oznaczenia przy nich.

49 minut temu, w0jta5 napisał:

Kup sobie nową RD-M591 bo przy swoich klamkomanetkach chyba nie masz baryłki regulacyjnej tylnej przerzutki.

A czym różni się RD-M591 od RD-M592? Manetkę (lub 2) chyba też mogę wymienić jeśli nie będzie droższa od przerzutki.

9s czyli do napędów 9 rzędowych.

RD-M592 to shadow, czyli jest trochę bardziej schowana. Ale nie ma baryłki regulacyjnej napięcie linki.

Masz tam 3x7 to manetek jakiś fajnych nie dostaniesz. Możesz zastosować 3x8, z tym że jeden bieg będzie pusty. Manetka 9 rzędowa nie zadziała na 7 i 8 rzędowej zębatce. Dlatego zostań przy tym co masz, a kasę zbieraj na większe modyfikacje. Np. zmiana na 2x10. Nawet podstawowe Deore M610 czy M6000. 

• Pomógł 1
Cytat

9s czyli do napędów 9 rzędowych.

Chodziło mi o to s bo myślałem że to jakiś typ 9 😅

Super, dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi 😉

Jeszcze tylko pozwolę sobie na mały offtop przy okazji tego:

9 minut temu, w0jta5 napisał:

zbieraj na większe modyfikacje. Np. zmiana na 2x10. Nawet podstawowe Deore M610 czy M6000. 

2x10 bardzo chętnie ale

1) da radę to zamontować w tej ramie (nie musi być z tyłu szersza przy takiej różnicy?)

2) jest sens inwestować tyle w ten rower? tzn ja bardzo chętnie bym go stopniowo ulepszał żeby doprowadzić do czegoś sensownego (bo nazbieranie na nowy, wyraźnie lepszy teraz trochę zajmie) tylko z tego co czytałem bardziej opłaca się kupować nowy niż wymieniać prawie wszystko.

1 minutę temu, Alwox napisał:

2x10 bardzo chętnie ale

1) da radę to zamontować w tej ramie (nie musi być z tyłu szersza przy takiej różnicy?)

2) jest sens inwestować tyle w ten rower? tzn ja bardzo chętnie bym go stopniowo ulepszał żeby doprowadzić do czegoś sensownego (bo nazbieranie na nowy, wyraźnie lepszy teraz trochę zajmie) tylko z tego co czytałem bardziej opłaca się kupować nowy niż wymieniać prawie wszystko.

Ad.1. wejdzie, szerokość koła jest taka sama

Ad.2. sens jest zawsze jeśli rama Ci po prostu leży, dobrze Ci się jeździ, aczkolwiek jak już zaczniesz, to na napędzie nie skończysz.

Że się nie skończy na napędzie to się domyślam 😄Nawet gdybym miał wydać z tysiaka na wymianę całego napędu to to i tak była by dla mnie lepsza opcja bo mógł bym co roku coś większego zrobić, a czekać aż nazbieram kilka tysiaków na nowy to tu mi się już wszystko rozsypie 😄Dzięki jeszcze raz za odpowiedzi, w takim raze teraz wezmę tą Deore RD-M591 bo droga nie jest, a za jakiś czas pomyślę o większej wymianie.

Ok, a taki zestaw linek będzie ok https://www.centrumrowerowe.pl/zestaw-linek-i-pancerzy-przerzutkowych-shimano-mtb-optislik-pd17887/?v_Id=113873?

Kurczę, trochę rozciągnąłem temat ale.. w zestawie linek zdaje się są 2 sztuki więc można by odrazu wymienić przy przedniej. Wtedy nie wymienić przy okazji przedniej przerzutki? Są nie drogie a chyba nawet takie za 50zł będą lepsze od obecnej (tym bardziej że rower ma 4-5 lat). Co wy na to, np taką https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-t4000-pd1206/?v_Id=71266? Domyślam się że tu jak jest napisane, że dla 9 z tyłu to przy moich 7 chyba też będzie pasować?

Ja nie znoszę teflonowych linek, zdziera sięto dziadostwo i zapycha pancerze. Lepsze, moim zdaniem, są szlifowane na okrągło :) łooo jak linki i pancerzemają 4/5 lat to koniecznie wymiana :D 

Przerzutki przednie są o wiele bardziej yyy kompromisowe? na ich dopasowywanie. Ta przerzutka jest dostosowana do korby o największym blacie 44 do 48 i pojemności 22 T czyli 44-32-22 korba lub 48-36-26 korba :) 

Czyli te będą lepsze https://www.centrumrowerowe.pl/zestaw-linek-i-pancerzy-przerzutkowych-shimano-sis-sp41-pd7959/?v_Id=8874 ?

Korbę mam 42-32-22 więc chyba ta będzie pasowała bardziej https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-altus-fd-m370-pd1253/?v_Id=58076 ale jest sens wymieniać FD-M190 -> FD-M370 czy poczekać aż też się rozsypie? 😛(50zł to nie majątek więc chyba można by wymienić na nowszą o ile nie będzie gorsza)

Edytowane przez Alwox

Będą okey :)

Przednia przerzutka jest istotna ale tak patrząc się czy to na alivio i SLX czy Deore i XTR to w przednich przerzutkach za wiele się nie zmienia :) Możesz sobie wziąć tą Alivio czy jakąś Acerę. :)Oby tylko pojemności nie zbrakło, skoro masz 42-32-22 to przerzutka musi mieć co najmniej 20 T pojemności . Choć przyznam że nie spotkałem się ze stopniowaniem 42-32-22 tylko 42-32-24. Tak powinna podejść:

https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-przerzutki-przednie-przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-m4000-top-swing-3x9-o_l_189_2085.html

Nie kupuj kolego m592 do swoich klamkomanetek, z tego co widzę nie mają baryłek do regulacji naciągu linki a m592 też jej nie posiada. Więc regulacja będzie bardzo problematyczna, jeżeli chcesz koniecznie deore to bierz m 591. A jeżeli koniecznie shadow to alivio m4000 lub acerę m 3000. 

Edytowane przez misterecko
  • Lubię to! 1