Skocz do zawartości

SR SUNTOUR XCR32 RL-R 27.5", skok 100mm przestał działać.

Kubuś!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jechałem sobie rowerem po asfalcie i nagle stopniowo amortyzator(SR SUNTOUR XCR32 RL-R 27.5", skok 100mm, zdalna blokada) stawał się twardszy aż w końcu się zablokował i się nie ugina. Na początku myślałem, że to przez pogodę bo było bardzo zimno. Co się zepsuło? Naprawa będzie droga? Czy sprej Brunoxa Deo pomoże? Blokada jest odblokowana.

Jeśli sam nie potrafisz zrobić serwisu to naprawa będzie kosztować pewnie tyle co zakup takiego uginacza. Przynajmniej u mnie w mieście za serwis takowego chcieli trzy stówy. Jeśli sam powalczysz będzie pewnie taniej;-)

A czego może być to wina? Źle go użytkowałem ? Dzisiaj go dociskałem to trochę działał. Można go docisnąć ale później nie się blokuje w dolnych goleniach i można go dociągnąć.

Edytowane przez Kubuś!

Zobaczę mechanizm blokady bo wydaje mi się, że po zablokowaniu coś zaczęło się dziać. Może to być wina blokady, że całkiem się nie odblokowała.

a jaka jest cena tłumika?

11 godzin temu, Kubuś! napisał:

A jest możliwe to, że to nie tłumik tylko coś innego?

Raczej na 99% tłumik.

Moim zdaniem naprawa XCR-a mija się z celem...

Lepiej do tej kasy na naprawę dołożyć i kupić powietrznego Raidona...

To jest prawda co Spiderman pisze, zresztą tak na logikę co by mogło się innego zepsuć w takim amorze? Tylko tłumik jest tam czymś bardziej skomplikowanym.

Popieram rękoma i nogami :D odłóż do Raidona, przemęcz się z nim tą chwile i kup coś normalnego :)

2 godziny temu, Kubuś! napisał:

Na amortyzator będzie rok czy 2 lata gwarancji?

Tyle co na rower...

2 lata, polecam jednak korzystać z rękojmi, t.j. odpowiedzialności sprzedawcy, a nie z gwarancji.

4 godziny temu, Kubuś! napisał:

Bo samego tłumika nie opłaca się wymieniać? 

Proponuję skorzystać z rękojmi i jednocześnie zadzwonić do wysoko wyspecjalizowanego specjalisty od Suntoura  ;) - Pana Piotra….tel. w linku poniżej

https://activia.sgl.pl/czesci/czesci-zamienne/kartridze/kartridze/51

i przedstawić mu problem.

Jazda powietrznym XCR32 na blokadzie po jakichkolwiek nierównościach zawsze z czasem kończy się wymianą kartridża. Ten typ tak ma.