Grobel Napisano 14 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwiecień 2019 Witam! Przymierzam się do zakupu Canyona. Według strony producenta rozmiar dla mnie, to 19,5”. Dzisiaj mierzyłem rower i okazuje się, że między kroczem, a górną rurą mam odstępu na maks 2-3 cm - jak stoję „przy siodełku”. Zawsze jeździłem na małym kole, a tu 29” i skok 110mm. Jaka jest zasada doboru ramy w przy dużych kołach? W starej szkole złotą zasadą były 4 palce między kroczem a ramą :) jak to wyglada teraz - coś się zmieniło? Odnośnik do komentarza
elmapeto Napisano 14 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwiecień 2019 Zależy do czego będziesz używać rower. Jeśli do codziennego użytku nie trzeba mieć dużo zapasu moim zdaniem. Osobiście sam mam do krocza ze dwa centymetry. Jeśli jednak zamierzasz jeździć w cięższym terenie lepiej mieć więcej zapasu ze względów bezpieczeństwa. Odnośnik do komentarza
Michal2008 Napisano 14 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwiecień 2019 Domyślam się, że to rower MTB? Na szybko najlepiej, aby weszła pięść pomiędzy krocze, a górną rurę, lub unieść przednie koło stojąc nad ramą na min. 10 cm. to tak na szybko, szczegóły to już zależne od preferencji, ale w rowerze MTB zapas typu 2-3 cm to słaby pomysł chyba, że ktoś MTB jeździ po mieście to wtedy ta Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi