Skocz do zawartości

Jak mocno dokręcić wkład suportu? W praktyce

pawcyb15954

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mi może poradzić jak mocno dokręcić wkład suportu? Wartość w Nm jest podana na opakowaniu 35-40Nm. Tylko że po pierwsze to ja mam klucz do wkładu suportu którego nie da się polaczyc z kluczem dynamometrycznym a po drugie nawet jakby się dało to mój klucz dynamometryczny działa tylko w zakresie 1-16Nm. Czy ktoś zna jakiś praktyczny sposób na to ? Czy po prostu ma to być dokrecone bardzo mocno.

Edytowane przez pawcyb15954
Pomyłka

Ja powiem jak ja robię. Wkręcam w opór suport, a potem jeszcze z 30-40 stopni obrotu kluczem aż czuć że bardzo ciężko idzie. Gwintu nie zerwałem nigdy. Pamiętaj tylko aby posmarować gwinty i w mufie i na suporcie :) 

Do momentu gdy czuje że już się bardzo ciężko wkręca i potem lekkie dociągnięcie i jest. Zresztą 35-40 Nm to już jakaś siła jest także wątpię bym tak ręcznie dokręcał ale jakoś nigdy nie odkręciło mi się czy też nie urwałem gwintu :) Ja to robię na wyczucie i ciężko mi tak to wyjaśnić :)

Jak wyżej, jeśli się dobrze zacznie/wkręci, to ciężko coś zepsuć, a o zerwaniu gwintu raczej nie ma mowy. Byle było posmarowane, choćby zwykłym smarem, unikniesz kłopotów przy odkręcaniu. 

• Lubię to! 1