bisclaveret1 Napisano 13 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 13 Kwiecień 2019 Cześć. Mam pewien dylemat. Muszę kupić klamki hamulca do swojego roweru, ponieważ stare już mają rozwalone gwinty i nie dają się odpowiednio odpowietrzać. Mam manetki przerzutki slx sl-m670-b, pasuje mi do nich dobrać klamki, najlepiej xt, ale już pewnie nie robią na system i-spec B. Jaki model klamek będzie pasował do tych manetek, bo coś nie mogę znaleźć, pewnie już nie produkują z tym systemem. Najlepiej żeby miał klamki na 1 palec, coś jak bl-m8000 xt i pokrętła do regulacji twardości klamki na zewnątrz. Wolałbym nie zmieniać manetek przerzutek (w ostateczności to zrobię), więc klamki muszą być na system i-spec B. Ostatnie jakie znalazłem z tym systemem to klamki slx z 2016 roku, bodajże bl-m675, albo xt z 2015 roku m785-b (chyba taki ma symbol), jednak nie widzę na necie, żeby te klamki bez zacisków były jeszcze gdzieś dostępne, a wolałbym nie kupować używek. Dzięki za pomoc i czekam na info, gdyż jestem załamany, a za 2 tyg. zawody Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 13 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 13 Kwiecień 2019 Jakie masz zaciski?Pytam z ciekawości Nie łam się na pewno coś znajdziesz lub ktoś coś podeślę Możesz kupić same dekielki klamki Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 13 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 13 Kwiecień 2019 Ja właśnie w SLX M675 i potem XT M785 miałem ten sam problem, z tym że w XT później, a odnośnie z pod dekielka ciekł płyn. Moim zdaniem dlatego Shimano je przeprojektowało i teraz klamki wyglądają inaczej. -Możesz szukać używek takich klamek. -Możesz zmienić manetki i kupić nowe klamki. -Albo możesz kupić nowe klamki np. M7000 i dokupić do nich adapter z: I-spec B do I-spec 2. Wtedy możesz mieć nowe klamki i starsze manetki Odnośnik do komentarza
bisclaveret1 Napisano 14 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwiecień 2019 Dzięki za info. Zaciski mam jeden m615 starą deore i nową deore m6000, ale tam z poprzednich lat, bo zacisk był wymieniany z rok temu. Postanowiłem zrobić tak, że kupię nowe klamki i nowe manetki xt już na obejmy (klamki hamulca oczywiście z i-spec II), bo shimano znowu zmieni system za rok czy dwa i znowu będzie ten problem, a może się taniej to wszystko uda kupić, stare sprzedać i jakoś to będzie. Stwierdziłem, że jak mam dać za klamki starszej generacji pod i-spec B podobną ilość kasy co za nowe i za jakiś czas pewnie będzie podobny problem, to szkoda nawet. Ceny adapterów są też nie małe, to szkoda kasy. Także remonty, remonty, rowery, rowery Dzięki za podpowiedzi i do jazdy powstań Shimano wszystkim Odnośnik do komentarza
bisclaveret1 Napisano 15 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2019 Mam jeszcze kilka innych pytań. Zadam je tutaj, żeby nie zaczynać nowych wątków. Jestem przekonany, że tak, ale... 1) Czy manetka M8000 11 rz będzie mi współpracować z kasetą 10 rz? Mam zamiar kupić taką właśnie manetkę, która w katalogu shimano ma wyróżnione, że jest 11 rz, ja mam napęd 3x10, będzie to działać? Wydaje mi się, że jeden bieg będzie ograniczony i powinno działać bez problemu, ale wolę się upewnić. 2) Jakie klocki polecacie? Do tej pory jeździłem na klockach żywicznych. teraz zmieniam tarczę na SM-RT70 (czyli slx), zaciski hamulca, to jeden stary deore m615, drugi nowszy deore m6000, hample xt powinny podejść, po lekkim przerobieniu przewodów, ale ja nie o tym . W katalogu shimano nie ma wzmianki, że tarcze te współpracuje z klockami metalicznymi, ale kumpel jeździ na takich tarczach oraz klockach półmetalicznych i jest ok. Ja zastanawiam się nad metalicznymi. A pytanie brzmi: Jakie klocki polecacie, metaliczne czy półmetaliki. Wiadomo, że jedne i drugie mają swoje wady i zalety, zastanawiam się czy ładować od razu metliki czy spróbować na półmetalicznych (nie chcę żeby mi hamulce przy byle okazji wyły, piszczały itp. bo tego "nie zniese"). Wiadomo, że metaliczne pewnie mają większą siłę hamowania, mniejszą modulację i siłą rzeczy zjadają bardziej tarcze, ale coś kusi A druga sprawa, to czy te tarcza nadają się własnie pod metaliki (wydaje mi się, że tak, choć nie wiem na 100%. Poza tym rt81, czyli xt też nie mają tego wyróżnione w katalogu)? Dzięki za rady i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 15 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2019 Jak chodzi o manetkę 11 i przerzutkę 10...hmyyy... ludzie raczej robią odwrotnie i działa bardzo fajnie, także ciąg mają ten sam i teoretycznie manetka 11 z 10 przerzutką pójdzie ale głowy nie dam, bo tak jak piszę, nie testowałem, Tuba robił kiedyś takie coś, poszukaj na YT. Jeśli to tarcze SLX to metaliczne klocki powinny działać bez problemu. Co do jakich polecacie, ostatnio Szaj robił porównanie, może to Ci podpowie co wziąć : Odnośnik do komentarza
bisclaveret1 Napisano 15 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwiecień 2019 Spoko, dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi