Skocz do zawartości

Problem z pozycją na rowerze

oalan1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dość duży problem. Otóż od 3 lat mam rometa mustanga 1.0 rama XL. Mój wzrost 190cm. Rowerek sobie doinwestowałem (opony, hamulce, tarcze, cały napęd XT) itd. Jeździ mi się na nim dobrze ale przez mocno wyścigową geometrie ramy mam fundamentalny problem. Oczywiście mam zamiar się też trochę nim pościgać bo łapię na to zajawkę ale często też robię traski typu 60, 100 km i po prostu zauważyłem że ja najnormalniej na tym rowerze strasznie się męczę, a powodem tego jest mocno wyścigowa pozycja czego skutkiem są po 20-30 km mocne bóle dołu pleców. Myślałem, że problem wychodzi ode mnie bo zawsze mnie ten dół pleców trochę bolał, ale ostatnio miałem okazję pojeździć na rowerze który wymusza pozycję troszkę bardziej wyprostowaną i ból pleców przestał mnie dotyczyć. Dlatego piszę temat bo potrzebuję rady od doświadczonych rowerzystów, albo tych którzy zmagali się z podobnym problemem. Niestety wymiana ramy nie wchodzi w grę, musi zostać ten rower. Próbowałem przesunąć siodełko troszkę do przodu ale nacisk na pedały zmienił się diametralnie z początku stóp na ich środek więc wróciłem do starej wersji. Myślę o kupieniu krótszego mostka o troszkę większym kącie( tak żeby nie stracić właściwości jezdnych roweru). Teraz mój mostek ma 90mm 8 stopni. Myślę o 70mm 10 stopni. Czy ten pomysł jest ok? Nie wyrzucę pieniędzy w błoto? Co można jeszcze zrobić?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Kup sobie regulowany, kiedy będziesz chciał przejechać 100km to podniesiesz a kiedy będziesz się chciał ścigać to opuścisz.

Chociaż i tak wydaje mi się, że problemem są Twoje mięśnie, brak core'u. Zacznij się też rozciągać

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tak szczerze to wolę mostek na stałe, zastanawiałem się nad regulowanym ale to nie dla mnie, słabo to wygląda i podobno łapie luzy. Rozciąganie może i tak, ale jak robię w roku 3500km to mięśnie raczej powinny się przyzwyczaić, no i w sumie tak jest ale to dodaje np mi 10km więcej bez bólu, a potem znowu mordęga.

Opublikowano

Oczywiście że zmiana mostka na taki z wyższym wznosem pomoże. Nie kombinowałbym za to z jego długością bo mostek 90mm z kątem np 12 siłą rzeczy i tak jest "krótszy".  Odradzam mostki regulowane bo choć ciekawe rozwiązane to przy ściganiu mało trwałe. 

Co do rozciągania to tak, zawsze wskazane ale... Ból pleców często pochodzi od szyji. Dlatego czasami warto zmieniać pozycję głowy (jak i całego ciała).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kup sobie najtańszy regulowany i jak już złapiesz na nim komfortową dla Ciebie pozycję, to kupisz sobie odpowiedni docelowy mostek.

Opublikowano

To jest nie głupie aaaaale, wiadomo że najbardziej komfortowa pozycja to będzie z krótszym mostkiem i o dużym kącie, tylko takiego mostka do wyścigowego roweru to z samych powodów estetycznych nigdy nie założę, ale przemyślę to jeszcze :)

Opublikowano
2 godziny temu, oalan1 napisał:

Co można jeszcze zrobić?

Bardzo wiele osób, nie tylko kolarzy skarży się na bóle pleców. Jest to związane z trybem życia jaki większość z nas prowadzi. Czyli siedzący tryb pracy, często przy komputerze. Zdecydowanie polecam wizytę u fizjoterapeuty. 1 wizyta Cię nie zrujnuje a potem podejmiesz decyzję co dalej. Być może już na tej pierwszej wizycie dowiesz się jakie ćwiczenia powinieneś wykonywać samodzielnie w domu. A jak nie chcesz wydawać kasy na prywatne wizyty spróbuj na NFZ. Trochę to potrwa ale też można uzyskać pomoc. Chodziłem na zabiegi w ramach funduszu. Myślałem że będą tam sami emeryci. Byłem w szoku ile młodych osób spotkałem.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tzn ja akurat zapieprzam fizycznie, a problem z plecami mam od kąd pamiętam, aczkolwiek inna geometria roweru zdecydowania poprawiała mi komfort jazdy i tych pleców nie czułem.