Skocz do zawartości

Koła mavic i rozjechany gwint w piaście..

hslover

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szajki Bajki,

Ostatnio po raz pierwszy dokręcając tarcze do piasty (były luźne) zrozumiałem że dwie z nich mają zjechane gwinty. Wyczuwam poważny problem, ale piszę tutaj bo nie wiem co z tym zrobić.

Koła to Mavic Crossride FTS-X

Edytowane przez hslover

Tam w piascie gwintu raczej nie wiele więc trzeba uważać
Jeżeli gwint jest bardzo uszkodzony można wstawić tulejki (reperaturki gwintów) jeżeli jest miejsce
Jak możesz zrób fotkę zobaczymy ogrom zniszczeń

Tylko tu musiałby tez chyba w tarczy rozwiercać, a ta  z bele czego raczej nie będzie.

Ja załatwiłbym to bardzo szybko:

Rozwiercił uszkodzone gniazda, przegwintował na gwint o rozmiar większy ( może być metryczny, ale lepiej tu użyć cieńkozowjowej calówki), wykonał( wytoczył i nagwintował) nawet z amelinium odpowiednie adaptery jak kolega piter wyżej zasugerował i wsio.

Sposób z dłuższą śrubą wydaje mi się najłatwiejszy bo miejsca jeszcze tam trochę jest jendak skąd wziąć takie śruby, szperałem chwilę i ciężko mi coś znaleźć. 
kaido2 masz rację z tymi tarczami, a jednak dla takiego laika jak ja wytaczanie i gwintowanie to nie taka łatwizna. Mieszkam w holandii i zastanawiam się nad znalezieniem fachowca ale boję się że to będzie mnie kosztować tyle że mógłbym za to nowe koła kupić

Jeżeli można wkręcić dłuższe i jest typowy gwint M6 to nie ma co rzeźbić, tylko jakieś OBI, albo Castoramę odwiedzić ( lub inny narzędziowy) i odpowiednią  długa zakupić . A czy to będzie  pod 9-kę  - + to raczej powinno być bez znaczenia. Weź oryginał na ew przymiarkę.

Najpierw przegwintuj otwory, potem dobierz dłuższą śrubę i przykręć tarczę z siłą 5 Nm.  Śruby mogą mieć sześciokątne łby ważna jest ich długość, będzie dobrze jak będą lekko wystawać, dotniesz brzeszczotem.

Edytowane przez User56sz
4 godziny temu, kaido2 napisał:

Jeżeli można wkręcić dłuższe i jest typowy gwint M6 to nie ma co rzeźbić, tylko jakieś OBI, albo Castoramę odwiedzić ( lub inny narzędziowy) i odpowiednią  długa zakupić . A czy to będzie  pod 9-kę  - + to raczej powinno być bez znaczenia. Weź oryginał na ew przymiarkę.

Tak zrobię 🤓

O dłuższym gwincie śruby nie pomyślałem, to dobra idea :). Spróbuj, śrubka parę groszy kosztuje a nóż się uda. Jak nie to wtedy albo naprawa na większy gwint albo wymiana na nową.

Aa i zalecam kupno klucza dynamometrycznego :)