Skocz do zawartości

Do jakiego wzrostu na jakiej szosie.

ZelekBARCA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatnio pisalem o rozmiarze roweru jaki by do mnie pasowal majac juz prawie 17 lat i 180cm wzrostu wybrałem treka emonde SL6 w rozmiarze 56cm.  Do jakiego wzrostu według was mozna jeździć na ramie 56? Czy jesli urosne jeszcze z 5 cm rower bedzie nadal dobry? Szajbajk w swoim odcinku mówił ze ma bodajże 182cm wzrostu i jezdzi na 56 a moze również jeździć na 54.

To, że masz "rozmiar 56" nic nikomu nie mówi i znaczenie ma żadne. W szosie liczy się efektywna długość górnej rury, która, zależnie od producenta, w "rozmiarze 56" może wynosić zarówno 55 jak i 58 cm.

28 minut temu, ZelekBARCA napisał:

Czy jesli urosne jeszcze z 5 cm rower bedzie nadal dobry?

Różnica 5cm to tak naprawdę niewiele. Akurat emonda w "rozmiarze 56" ma te 56cm rury więc będzie ok. Wszystko zależy jednak od indywidualnych preferencji, pojeździsz trochę to sam będziesz wiedział czego potrzebujesz. Ja np, przy wzroście 186 mam rurę 56cm a kolejny rower będzie prawdopodobnie mniejszy

Edytowane przez SzpiceR

O widzisz jeszcze nie mam tego roweru ponieważ przyjedzie do mnie za 2 tygodnie na ten moment jeździłem na emondzie w rozmiarze 60 czyli o wiele za dużym. Wiem ze na ten moment rozmiar 56 bedzie na mnie idealny ale boje sie ze urosne i bedzie trzeba kupować następny wiekszy rower.

Sam wzrost też niewiele mówi. Duże znaczenie mają jeszcze proporcje ciała i stopień rozciągnięcia, przystosowania organizmu do pochylonej pozycji na rowerze. Myślę że nie masz co się martwić. Gdybyś urósł jeszcze kilka centymetrów to możesz spokojnie bawić sie w dłuższe mostki. A kolejna sprawa, to gdy wkręcisz sie w kolarstwo jeszcze bardzej, to i tak za pare lat zmienisz rower. :D