gpientaszek Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 RAMA-BIG.NINE LITE ROZMIAR RAMY-M(17") KOLOR-SILK OLIVE(RED) WIDELEC-Manitou Markhor Comp, Air, skok 100mm, STR, Taperowany, Manetka blokady skoku PRZERZUTKA TYŁ-Sram NX Eagle MANETKA TYŁ-Sram NX Eagle MECHANIZM KORBOWY-Sram NX Eagle, 32 ATC WKŁAD SUPORTU-Sram BB DUB PF MTB 92 KASETA-Sram NX 1230 Eagle, 11-50 ATC, 12 GER WAGA (kg)-11,95 (według info ze strony) ROZMIAR KÓŁ-29" PIASTA PRZÓD-Shimano Deore, 110x15 WHF, 32 SPH, Centerlock PIASTA TYŁ-Shimano Deore, 148x12 WHR, 32 SPH, Centerlock OBRĘCZE-MERIDA Expert CC, 22.8 IWR OPONY-Maxxis Ikon, 29x2.2", zwijana HAMULCE-Shimano MT-500 KIEROWNICA-MERIDA Expert CC, szerokość 720mm WHB, płaska MOSTEK-MERIDA Expert CC, 31.8 DSH, -6 ASD SZTYCA-MERIDA Comp CC, średnica 30.9mm DSP, 0 SSB Rower zakupiony w tym roku jako sprzęt do jazdy w terenie. Do tej pory używałem Meridy Cyclocross 400 jako roweru uniwersalnego. Niestety jazda w terenie na przełaju jest mało komfortowa. Stąd decyzja o zakupie drugiego roweru. Cyclocross dostanie natomiast opony szosowe i do tego celu będzie używany. Wracając do NX Edition. Wybór padł na ten model chociaż początkowo planowałem zakup Meridy 500 lite. Zrezygnowałem jednak ze względu na amortyzator. Zainteresowałem się więc Meridą Big Nine Limited, ale tu pojawił się problem z dostępnością. Ten model bardzo szybko się rozszedł i w moim mieście był nieosiągalny. Zacząłem szukać roweru w śród innych marek. Oglądałem kellysa, treka, gianta, ale ostatecznie wybrałem Meridę NX Edition i nie żałuję wyboru. Chociaż cena wybiegła ponad mój budżet reasumując to nie mam się do czego przyczepić i na siłę wymieniać w rowerze, a wiem że w przypadku wyboru któregoś z niższych modeli pewnie zaraz coś byłoby zmienione. Wrażenia z jazdy super. Podjazdy bez podrywania koła, świetnie działające przerzutki i amortyzator. No i ten wygląd... Polecam wszystkim niezdecydowanym. Dodam jeszcze, że długo myślałem nad rozmiarem i ostatecznie wybrałem M. Moje wymiary to 173 cm wzrostu i przekrok 80 cm. Rozmiar pasuje idealnie.
Rekomendowane odpowiedzi