Skocz do zawartości

Suntour Epixon vs. MANITOU Markhor - który wybrać ?

Bysiu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! 

Mam duży dylemat który amortyzator wybrać Suntour Epixon za 880zł czy MANITOU Markhor za 1080zł obydwa na prostą główkę sterową 1 i 1/8 oraz zacisk QR 9mm. Aktualnie jeżdżę na Suntour XCR sprężynowy. Dzięki za wszelką pomoc! 

Opublikowano

Suntour Epixon dobry a o Manitou Markhor się nie wypowiem, bo nie miałem z nim styczności.

Opublikowano

Zależy na czym Ci zależy, jedna z różnic miedzy tymi dwoma amorami to to że Suntaor ma kartridż z tłumikiem a Markhorr ma rozbieralny tłumik. SR ma chyba 32 mm golenie , a Maniek ma 30mm.

Opublikowano

Głównie jeżdżę po górach trasy około 60-80km, wymieniam amortyzator ze względu na wagę ponieważ aktualny mój waży ponad 2,5kg a Markhor 1700g, SR 1800g, kultura pracy mam nadzieje że też będzie całkiem inna bo xcr po prostu się ugina i nie zawsze od razu wraca do końca ale to pewnie przez to, że go już trochę zajechałem. Tylko pytanie czy jest sens wydawać 200zł więcej za praktycznie to samo ? 

I jeszcze jedno pytanie czym różni się Epixon XC LO-R od RL-R?

Opublikowano
7 godzin temu, ACTIVIA napisał:

Pod jaki rozmiar koła potrzebujesz amora

29cali, macie w sprzedaży Epixona też pod sztywną oś i prostą główkę? 

Opublikowano (edytowane)

Epixonow pod oś 15mm już  od roku nie produkują. Jedynie to jeszcze są  w produkcji wersji XC pod oś  9mm z czarnymi lagami

Edytowane przez ACTIVIA
Opublikowano
21 godzin temu, ACTIVIA napisał:

Epixonow pod oś 15mm już  od roku nie produkują. Jedynie to jeszcze są  w produkcji wersji XC pod oś  9mm z czarnymi lagami

To proszę tylko o informacje czym różni się  Epixon XC LO-R od RL-R, i o co chodzi w przeglądzie zerowym przy zamówieniu amortyzatora ?

Opublikowano

LOR - Blokada przy koronie

RLR - Blokada na manetce przy kierownicy

Przegląd zerowy czyli przygotowanie amortyzatora do jazdy ze względu tego że fabrycznie teraz wszędzie czegokolwiek żałują

• Lubię to! 2