mil3kawp Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Witam wszystkich! Przedstawiam mój rower jakim jest Rockrider XC100 z Decathlona. Poaiadam go od miesiąca od tego czasu przejechałem nim 300km i zaliczyłem w weekend lokalny maraton, wiec już mam wyrobione jakieś zdanie na jego temat. Do rzeczy: RAMA w rozmiarze L (18 cali)mam 183cm i po przesiadce z krossa b3 w rozmiarze M(19 cali) wydaje się mała ale za to bardzo zwinna. W singlach i ciasnych zakrętach leci jak przecinak. Wykonana jest bardzo dobrze, fajna geometria. Cieniowana potrójnie co słychać po opukaniu palcami, ogólnie duży plus. AMORTYZATOR Manitou markhor w wersji z sztywną osią. Nie będe się wiele rozpisywał po prostu petarda. Idzie elegancko go ustawić pod wagę no i nie brakuje mu sztywności na zjazdach. Posiada manetke obrotową na kierownicy na chwile obecną działa dobrze ale czuje że to bedzie słaby punkt. NAPĘD Sram nx eagle 34 zęby na korbie kaseta 11-50 działa bardzo precyzyjnie aż jestem w szoku. Na prostych rozwijam ok 44-46 wiec wystarczająco a pod wzniesienia wjeżdżam tak jak wjeżdżałem na napedzie 3x9. Powiem tak nigdy już nie wrócę do napędów z kilkoma blatami na korbie. KOŁA Fajne opony świetna trakcja dobre oczyszczanie z błota, czego nie było w smart samach. Obrecze dostosowane pod tubless. Ja narazie jeżdże na dętkach. HAMULCE No i tutaj koniec pochwał są po prostu słabe. Jescze przednia tarcza wydaje dzwoniące dzwięki podczas jazdy strasznie drażni uszy. Jestem nie mile zaskoczony. Hamulce shimano w krossie były dużo lepsze. Całość roweru oceniam na 9/10 i jestem MEGA zadowolony. 5
Marek2701 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Niezły ten rower,sam się nad nim ostatnio zastanawiam.tak mi chodzi po głowie aby dołożyć do XC 500 z 2019
mil3kawp Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2019 1 godzinę temu, Marek2701 napisał: Niezły ten rower,sam się nad nim ostatnio zastanawiam.tak mi chodzi po głowie aby dołożyć do XC 500 z 2019 Miałem okazje jeździć każdym modelem tj XC50, XC100 i XC500 sam wybrałem XC100 ale rozważałem tylko te dwa pierwsze modele i z nich polecam dopłacić 500zł do setki. XC500 petarda gdyby mój budżet nie był ograniczony z pewnością bym nim wyjechał.
Marek2701 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 warto dopłacić do amortyzatora, i hamulców?(zakładam że różnicy dużej nie ma pomiędzy przerzutkami GX a NS ), rama chyba ta sama...
mil3kawp Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Oba modele są na grupie NX z tym że XC50 w starszej wersji, natomiast XC100 ma już NX w wersji eagle a to daje dużo większy zakres przełożeń. A amortyzator Manitou naprawde robi robote. No chyba że mnie źle zrozumiałeś i myślałeś że chodzi mi o dopłate do XC500 no tam już jest 1000zł różnicy i gdybym miał taki budżet to bym się mocno zastanawiał. No bo tak jak mówisz różnicy miedzy gx a nx pewnie bym nie odczuł.
Marek2701 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 To już do lepiej kupić xc100 i dolozyc na wymiane hamulcow na np m6000 i jeszcze coś zostanie...
misiek832 Opublikowano 3 Maja 2019 Opublikowano 3 Maja 2019 Cześć mil3kawp, fajny ten rower. Na żywo wygląda super. Jazda próbna też spoko. Zastanawiam się nad nim, jednak nie wiem, czy taki wariant przełożeń jest dla mnie Jak u Ciebie się to sprawuje? Jak w terenie, na maratonach, gdzie trzeba szybko redukować biegi? Jak na podjazdach? Daj znać jak wrażenia z jazdy 🙂 Pozdrawiam.
mil3kawp Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Opublikowano 4 Maja 2019 Cześć. A więc tak, napęd jest niesamowicie precyzyjny obecnie mam przejechane 1000km i zero problemów. Redukuje biegi szybko, nawet pod obciążeniem. Inna sprawa jest z wrzucaniem wyższych biegów trzeba "przeklikać" nieraz kilka przełożeń ja już się przyzwyczaiłem. Jeżeli chodzi o wrażenia to napęd zachęca do bardziej agresywnej jazdy. Dla mnie więcej plusów niż minusów, także osobiscie polecam.
misiek832 Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 W dniu 4.05.2019 o 22:28, mil3kawp napisał: Cześć. A więc tak, napęd jest niesamowicie precyzyjny obecnie mam przejechane 1000km i zero problemów. Redukuje biegi szybko, nawet pod obciążeniem. Inna sprawa jest z wrzucaniem wyższych biegów trzeba "przeklikać" nieraz kilka przełożeń ja już się przyzwyczaiłem. Jeżeli chodzi o wrażenia to napęd zachęca do bardziej agresywnej jazdy. Dla mnie więcej plusów niż minusów, także osobiscie polecam. I jak Twoje odczucia po dłuższym użytkowaniu? Są jakieś problemy?
karolzakrzewski1983@gmail. Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 mil3kawp czy udało Ci się rozwiązać problem z hamulcami z przodu? Wymiana na inne, regulacja?
mil3kawp Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Jeżeli chodzi o tarcze to była niedokręcona dlatego dzwoniła. Po dokreceniu dzwonienie ustało. Klocków jeszcze nie wymieniałem chyba przyzwyczaiłem się do tak słabego hamowania...
Rokoszoko Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, mil3kawp napisał: Jeżeli chodzi o tarcze to była niedokręcona dlatego dzwoniła. Po dokreceniu dzwonienie ustało. Klocków jeszcze nie wymieniałem chyba przyzwyczaiłem się do tak słabego hamowania... Wymiana klocków nic nie da Miałem te hamulce kiedys w moim xc100s. Te same hamulce TEKTRO pakują do modeli 540 itd. W tamtym roku znalazły się nawet w am100s co było mega słabe i po fali krytyki już w nowych modelach są hamulce sram level T, które działają przyzwoicie. Przy tektro bardziej pomoże zmiana tarczy, np polskiego clouda na aluminiowym pająku. Tektro bardzo mocno się grzeją, łatwo je spalić o czym sam się przekonałem. Ale jedyne co tak na prawdę pomoże tym hamulcom to ich wymiana @misiek832 Przeszedłem w życiu większość napędów i grup. Chyba w 2015 ? Pierwszy raz usiadłem na napęd 1x11 i dla mnie to było fenomenalne, od tamtej pory nie chce słyszeć o innym napędzie. Trzeba się przyzwyczaić do mega szybkiego klikania i wrzucania po kilka biegów do góry, tak aby wrzucić ten, który chcemy, ale łatwo się tego nauczyć, z początku wydaję się to mało precyzyjne, ale jak załapiesz jak klikać to rozwiązanie jest kozak, wszystko obsługujesz jedną manetką bez zastanowienia i bez potrzeby wachlowania między blatami z przodu, a wolne miejsce zastępuje Ci blokada amorka, albo myk myk. Edytowane 8 Sierpnia 2020 przez Rokoszoko
Rekomendowane odpowiedzi