Skocz do zawartości

Zgrzytanie korby na kwadrat pod obciążeniem

mariuszm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Szajbajki, 
od blisko 7000km kręcę podstawową korbą na kwadrat Suntour XCT-1312 42x32x22. Ogólnie sprawuje się dobrze, nie ma luzów, przynajmniej nie wyczuwam ich szarpiąc ręką na boki za ramiona korby. Podczas jazdy po płaskim, przy lekkim kręceniu wszystko wydaje się być OK. Problem pojawia się podczas długich podjazdów kiedy muszę mocniej depnąć, a nie chcę zapinać "młynka" (22T). Słyszę wówczas zgrzytanie z korby, coś jak chrobotanie; mam też wrażenie, że wówczas łańcuch ociera chwilami o prowadnicę przedniej przerzutki - ale nie zawsze. To support się kończy czy po prostu urok kwadratu pod dużym obciążeniem?
Zastanawiam się czy zmiana korby na np. Alivio FC-M4050 ze zintegrowaną osią jest tym czym powinienem się zainteresować czy też wystarczy wymiana supportu. Jeśli korba, to czy korba 9 rzędowa dogada się z 8 rzędowym łańcuchem?

pozdrawiam
Mariusz

Edytowane przez mariuszm
Opublikowano
4 minuty temu, mariuszm napisał:

Jeśli korba, to czy korba 9 rzędowa dogada się z 8 rzędowym łańcuchem?

Mariusz to bez różnicy na ile rzędów jest korba , ja mam 10 rzędową i śmiga z łańcuchem 8 rzędowym. Co do strzelania też to przerabiałem przy kwadracie, po wymianie korby na sztywną oś jest cisza;) Polecałbym też wykręcić suport wyczyścić gwinty , przesmarować je ( używam pasty miedzianej )i skręcić w znacznym stopniu eliminowało to u mnie trzaski.

Opublikowano

O ile trzaski i strzelanie to może być urok kwadratu, o tyle dla mnie chrobot=łożyska. Co to za suport?? Być może się jednak kończy.

Opublikowano

Miałem podobny objaw, trzeszczenie w brzmieniu przypominające trochę trzeszczenie aluminiowej puszki. Okazało się, że support był do wymiany. Nie mówiąc już o tym że przy 7000 to niestety cały napęd musiałem wymienić ;).

Opublikowano (edytowane)

Na moje oko to suport umiera (śmiercią naturalną). Mój dobrej klasy pressfit zdechł niespodziewanie po 7300 km, więc to chyba po prostu już czas na wymianę Twojego kwadrata ;) wsadź sobie może coś trochę lepszego to może dociągniesz na nim do 10 000, zależy tez dużo od tego w jakich warunkach jeździsz, no i jak mocno suport dostaje w dupę no bo obroty obrotom nierówne. Jest to część zużywalna tak samo jak choćby kaseta i moim zdaniem przebieg 7000 km to taki akurat czas na wymianę :)

pzdr

Edytowane przez misiojedzie
Opublikowano

Tak jak mówią koledzy. Na początek spróbuj rozkręcić wyczyścić, jeżeli taki serwis we własnym zakresie nie pomoże to zastanów się nad wymianą. Tylko lepiej dołożyć kilkadziesiąt złotych i kupić nowszy system :)

Opublikowano
9 godzin temu, Tejot napisał:

O ile trzaski i strzelanie to może być urok kwadratu, o tyle dla mnie chrobot=łożyska. Co to za suport?? Być może się jednak kończy.

Support to jakiś podstawowy Suntour XCM - fabrycznie zamontowany razem z korbą.

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc. Wiem już w jakim kierunku iść i co mnie czeka :D 

Opublikowano

Ja ostatnio złożyłam rower na dojazdy do pracy i wsadziłam do niego najtańszą korbę Shimano i suport na kwadrat Accent BB-40. Od nowości suport popiskuje.  Koszt wysyłki w ramach gwarancji w zasadzie równy jest kosztowi nowego suportu. Pojeżdżę jeszcze na tym i zobaczę czy problem będzie się pogłębiać czy nie. Na szczęście nie słychać tego jakoś donośnie i bywa, że podczas jazdy przestaje popiskiwać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jednak to łożyska poszły w suporcie. Skoro więc nadarzyła się okazja postanowiłem zamiast wymieniać suport zmienić całość na zintegrowaną oś Alivio M4050. Na razie przejechałem się kilka km, ale już słychać, że nic nie słychać. Pierwsze wrażenie jest dobre, zobaczymy jutro na podjazdach. Ciekawe, że do tej pory uważałem, że stara korba Suntoura jest dobra, bez szału, ale w porządku, ale jak mam porównanie teraz do tej Alivio, to jednak Suntour był taki sobie :) Już sama szybkość i kultura zmian blatów jest zauważalna. I ta cisza...