Skocz do zawartości

Jakie kola szosowe 28 dla osoby o wadze 130kg

bartekkolo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jezdze juz kilka lat na roznych rowerach, jednak ta zima byla tragiczna. Waga wskazuje 130 kg(nie jest to sam tluszcz bo jestem czrstym bywalcem silowni). Kupilem na zime specialized tarmac sl4 full carbon z budzetowymi kolami shimano wh- rs11 i wydaje mi sie ze nie wytrzymaja mojej wagi. Jakie kola byscie polecili? Fajnie gdbyby mialy wyzszy stozek powyzej 35mm. Cena do 1500-2000. Czy wogole rower wytrzyma moja wage?Mam tez specializeda allez i zastanawiam sie czy nie zaczac redukcji wagi na nim zeby nie uszkodzic karbonowego speca?

Opublikowano

O ramę raczej bym się nie martwił choć nie ma co ukrywać, że raczej pod tak ciężkich zawodników projektowany nie był. Generalnie największym problemem są właśnie te koła.

Możesz zerknąć np. na https://www.rosebikes.pl/rose-road-wheels-28700c-dt-swiss-rr-511-dt-swiss-350-2670880?product_shape=black&article_size=28"

btw rose podaje max wagę przy każdym modelu także możesz przejrzeć

Napisz też do firm, które składają koła, np. lemonbike czy daveo i zapytaj co mogą Ci złożyć pod tę wagę.

Opublikowano

Fajne te kola. Ale moze faktycznie napisze do kogos kto sklada kola. Bo raczej gotowe kola takie, ktore mi sie podobaja typu mavic cosmic czy vision team 35 odpadaja?

Opublikowano
18 minut temu, bartekkolo napisał:

Bo raczej gotowe kola takie, ktore mi sie podobaja typu mavic cosmic czy vision team 35 odpadaja?

Jak chcesz to kup ale bezproblemowo jeździł nie będziesz, bierz pod uwagę, że muszą utrzymać masę ponad półtora przeciętnego szosowca😎 Przecież takie vision ma 16/21 szprych

BTW one dobrze wyglądają do momentu aż nie zejdzie czarna anoda z powierzchni hamowania.

Opublikowano

Cosmic mają max udźwig 120 kg, niby 10 mniej, ale to są pancerne koła. Nie będę opisywał co tym kołom ( w tym tym chińskim) robie, ale w/g mnie powinny spokojnie wytrzymać takie obciążenie pod oponką 25c.

Opublikowano
Godzinę temu, kaido2 napisał:

Cosmic mają max udźwig 120 kg, niby 10 mniej, ale to są pancerne koła. Nie będę opisywał co tym kołom ( w tym tym chińskim) robie, ale w/g mnie powinny spokojnie wytrzymać takie obciążenie pod oponką 25c.

A czy przypadkiem max masa dla kół nie jest podawana dla jeźdźca+roweru?

A co do opon. Mavic yksion 25c napompowany do zalecanego max, czyli 7.7 obciążone moimi 93kg są dość mocno odksztalcone (i zdarzało mi się dobić na jakiś kamieniach). Także przy 130 trzeba celowac co najmniej w 28 a najlepiej więcej jeśli się zmieści 

Opublikowano

Tak dla jeźdźca, moje niedoprecyzowanie.

Są opony 25 w które można ładować 8,5 a  i 9 bar ( Conti GP 4000 s, Vittoria Rubino Pro G+) o odpowiednio wysokim profilu tak że nie dobijesz. 28 to już będa niższe ciśnienia, aczkolwiek przy 6-ciu barach też nie dobijesz, ale ktoś o takiej wadze ma jak najbardziej szanse zwłaszcza gdy nie podnosi się z siodełka.

Opublikowano (edytowane)

Przy tak dużej wadze jak Twoja szukaj kół o większej ilości szprych od tych co masz w Shimano wh- rs11 i o zaplocie krzyżowym, jednakże koła które masz obecnie można w tani sposób poddać tuningowi czyli wymienić szprychy na grubsze.

Może to zabrzmieć teraz dość dziwnie ale w tylne koło wsadziłbym szprychy o grubości 2,2 mm a nawet 2,3mm, do przedniego wsadziłbym 2,2mm, po takim zabiegu wzrasta ogólna sztywność koła i jego wytrzymałość a koszt całego zabiegu to około 200-250 złotych.

Pewna firma w Polsce robi takie szprychy na zamówienie z łbem prostym lub giętym o różnych długościach i grubościach, czas realizacji od zamówienia do dostarczenia do domu to kilka dni.

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Wolalbym kupic gotowe juz kola a tamte zostawic. Poprosze o jakies konkretne propozycje. Opony mam Vittoria Rubino Pro z maksymalnym cisnieniem 10 barow. Ale jak mowilem chce kupic gotowe kola najlepiej z wyzszym stozkiem (poprostu mi sie taki podoba) i nowe opony. Tylko kwestia jakie?A co myslicie o wytrzymalosci roweru przy mojej wadze?

Opublikowano

Napisz jaki masz budżet. Rama nie może być wylajtowana do takiego wagi, tym bardziej jakiś "hajandowy" karbon bym odradzał przy takiej wadze.

Co do kół to jakieś DT Swissy lub Mavic'i najlepiej i to z dużą wytrzymałością :)

Opublikowano

Budzet to od 1000 do 2000 zl. Prosze o konkretne propozycje.

Opublikowano

Kolego czemu nie patrzysz na inne tematy? Ja wiem że prościej jest założyć temat a dalej już pójdzie ale bez przesady. Przecież koledzy napisali tobie np. @SzpiceR o rosebike sklepie, na dowód masz link do pancernych kół

https://www.rosebikes.pl/xtreme-road-wheelset-28700c-xtreme-r-490-shimano-fh-hb-rs400-339576?product_shape=black
wcale nie trzeba wydawać nie wiem ile na koła..ale troszkę własnej inwencji w szukaniu..

Opublikowano

Okey koła, z tym że za około 2000 złotych można złożyć przyzwoite kółka nawet do szosówki :)