Skocz do zawartości

Korba Deore 2 blaty + Kaseta SLX 11 czy to zadziała ?

kretox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad takim układem i czy ktoś posiada tajemną wiedzę czy miałoby to sens ?

Korba przód Deore M6000 34-24 10s + Kaseta SLX 11-42T 11s (przerzutka do wymiany + manetka + łańcuch wtedy zmienić na 11s?)

myślę czy by to zagrało, jeśli nie to kaseta Deore 11-42T 10s (obecnie 11-36T 10s) i wtedy tylko przerzutka do wymiany i kaseta

teoretycznie SLX 11s łańcuch będzie węższy i czy działałby normalnie na korbie Deore 10s?

Opublikowano

Tak działał by normalnie, nawet 11 rzędowy będzie działał na 9 rzędowej korbie, powód jest prosty, grubość zębatek raczej sie nie zmienia także bez oporów możesz mieć 10 korbę i 11 łańcuch :)

Miałem tak i działało purystycznie dobrze :)

Opublikowano

Dzięki za info, własnie sie zastanawiam czy ładować 2x10 (całość Deore) 11-42T 10s czy 2x11 (Deore +SLX) 11-42T 11s

jeszcze jedna kwestia której nie wiem aktualnie mam bębenek 10s czy wejdzie tam kaseta 11s ? jak to sprawdzić, nie mam pod ręką kasety 11s żeby założyć i popatrzeć

Opublikowano

Wejdzie. Największy tryb kaset montowany jest do sąsiadującej koronki i wchodzi "w głąb" koła. 

Opublikowano
55 minut temu, Red napisał:

Wejdzie. Największy tryb kaset montowany jest do sąsiadującej koronki i wchodzi "w głąb" koła. 

OK dzięki przyda się wiedza na przyszłość ;) Póki co chyba pójdę w strone całości Deore 2x10 34-24 na 11-42T, wyjdzie mi sporo taniej taka konwersja ;) 

Opublikowano

Tylko kup łańcuch 11 jakiś, serio, te od 10 Shimano są upośledzone w swojej budowie że tak to ujmę i lepiej działają 11 rzędowe :) .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przerzutka slx m7000 GS 11 rzędów

Tutaj dałem troszkę dłuższą śrubę napięcia przerzutki

Opublikowano

Jest to sposób ale trzeba pamiętać że tonie zawsze dobrze działa na przerzutkę :)

Opublikowano

Jeżdżę tak chwilę zrobiłem 300 km, zaliczyłem zderzenie z konarem teraz muszę jedynie na nowo wyregulować przerzutkę, ale generalnie działa
Jednak sądzę że wyższy model przerzutki mógłby tutaj sobie poradzić znacznie lepiej