Skocz do zawartości

Modernizacja hamulców Kross Hexagon V6

MATRIXON89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam rower Kross Hexagon v6 i chciałbym zmienić w nim hamulce z linkowych na hydrauliczne. Ponieważ rower jest już przystosowany to nie będzie problemu z montażem nowych więc będzie mniejszy koszt. Zależy mi na tym żeby hamulce i przerzutki były dobre i nie za duże pieniądze. Rower ma mało przejechane więc tarcze jeżeli będą pasować z chęcią bym zostawił bo są prawie jak nowe. Proszę o jakieś propozycje co mógłbym tam zamontować. 

Edytowane przez MATRIXON89
Franz Mauer

@MATRIXON89 jeśli nie masz preferencji co do firmy to może średnia półka shimano np. Deore BR-M615? W sklepie internetowym możesz wyrwać już za 450 zł? DO tego dojdą jeszcze tarcze. Ale łatwiej doradzać jak pisze @suchy po określeniu budżetu :)

4 minuty temu, MATRIXON89 napisał:

Kwota najlepiej ok 200-300 zł

W tej kwocie będzie ciężko wyszukać komplecik używanych Deore BR-M615. A to są tak naprawde takie entry level wśród "tańszych i porządnych" hamulców.

Do tego tak jak napisał kolega Franz Mauer trzeba byłoby poszukać tarcze.

W wymienionej przez Ciebie kwocie to raczej trzeba byłoby obracać się w modelu BR-M395. Do rekreacyjnej jazdy w zupełności wystarczą, ale sam zastanów się czy warto wydać te 2 lu 3 stówki na te hydrauliki, na których tak naprawdę nie odczujesz różnicy przy sprawnych mechanikach.

Franz Mauer
4 minuty temu, MATRIXON89 napisał:

Kwota najlepiej ok 200-300 zł i to już jak możecie polecić czy lepiej używane czy nowe jestem otwarty na propozycje. 

W Twoim przypadku, gdy nie masz doświadczenia to nie ryzykowałbym kupowania używanych hamulców. Zatem proponuję Shimano BR/BL-M395 (Cena za komplet ok. 240 zł), BR-M575 (Cena kompletu ok. 399 zł),

A ile przeznaczasz na przerzutki?

Napisano (edytowane)

Dobra a jeżeli bym wziął np tylko br-m615 na tył same bez tarczy to zdało by to egzamin na tych co są? A na przerzutki to sam nie wiem bo się nie znam w tym temacie dlatego chciałem się doradzić tych co się znają. 

Edytowane przez MATRIXON89
1 minutę temu, MATRIXON89 napisał:

Dobra a jeżeli bym wziął np tylko br-m615 na tył same bez tarczy to zdało by to egzamin na tych co są? 

Masz na myśli stosowanie do tarcz króre już posiadasz i zastosowanie hydraulików tylko na tył?

5 minut temu, MATRIXON89 napisał:

nie znam się i dla tego wolę się upewnić czy to by dało radę

Dać radę, to da, ale wg mnie po co?

Chcesz coś ulepszyć ale tak do połowy, sam pomyśl do czego to prowadzi.

Moja rada:

Jeżeli nie masz kaski, to albo dozbieraj i zrób to jak należy, a na mechanikach jeszcze trochę pojeździj.

A jak nie chcesz dozbierać to czytaj zdanie nr 2 i masz odpowiedź.

Tutaj masz dobrą ofertę:

https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-hamulce-hamulce-tarczowe-hamulce-tarczowe-shimano-deore-br-m615-+-bl-m615-komplet-o_l_158_1098.html

plus komplet tarcz x2:

https://www.sbike.pl/czesci-mtb-trekkingowe-hamulce-tarcze-hamulcowe-tarcza-hamulcowa-shimano-sm-rt56-160mm-o_l_262_6149.html

Edytowane przez suchy

Tu się zgodzę z przedmówcami. Wymiana hamulców mechanicznych na hydrauliczny odpowiednik (tzn. w sensie jakości hamowania) nie ma większego sensu. Jeśli wymieniać to na coś lepszego. Nie śpiesz się z wymianą i dozbieraj na coś lepszego. Chcesz wymieniać przerzutki czy tylko manetki?

Wymienianie, dla samego wymieniania, bez wyraźnego kroku na przód, to wyrzucanie pieniędzy. Bez sensu, no chyba, że kogoś stać. Tak jak stwierdzili przedmówcy kupowanie czegoś, co działa tak samo, tylko dlatego, żeby się pochwalić hydraulikami, mija się z celem. Skoro obecne heble to, jak piszesz, prawie nówki, sugerowałbym przemyśleć wyjechanie najpierw tych hebli, a przez ten czas dozbierać kasy i przeprowadzić np. kompleksowy upgrade napędu i hebli.

Edytowane przez Tejot