Skocz do zawartości

Jak wygląda serwis Shimano w ramach gwarancji

gabat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie tak dawno kupiłem Cannondale Synapse. W niedzielę podczas jazdy spadł mi łańcuch a klamkomanetka nie wrzucała prawidłowo biegów. Rower oddałem do serwisu, który ma certyfikat Shimano. Serwis potwierdził uszkodzenie klamkomanetki, więc spytałem o naprawdę o naprawę w ramach gwarancji. Tyle tytułem wstępu.

Większość z was jeździ samochodami i na pewno oddajecie je do serwisu. Jeżeli coś jest nie tak mechanik wymienia uszkodzoną część, płacicie i odjazd. Dalej wszystko co dotyczy gwarancji toczy się na lini serwis - gwarant.

W przypadku Shimano jest inaczej! Otóż jedziecie do "Centrum Serwisowego Shimano" mechanik diagnozuje uszkodzenie, ale nie wymienia od ręki tylko demnotuje część i wysyła do Shimano Polska. Tam następuje rozpatrzenie roszczenia gwarancyjnego i dostajecie nową część lub starą, ale naprawioną lub odsyłana jest stara nienaprawiona. Polska to dziwny kraj 😯

Do tej pory byłem przekonany, że to działa jak w przypadku samochodu a tu niespodzianka. Jestem ciekaw Waszych przygód gwarancyjnych i nie koniecznie z Shimano.

Opublikowano

Wyślij zgłoszenie do Rzecznika Konsumenta, jeśli coś jest niezgodnego z prawem to interweniuje. Zwykle to pomaga.

Opublikowano
43 minuty temu, IOO napisał:

Wyślij zgłoszenie do Rzecznika Konsumenta, jeśli coś jest niezgodnego z prawem to interweniuje. Zwykle to pomaga.

Może i masz rację tylko gdzie tu widzisz naruszenie prawa? Tak naprawdę nikt nie odmówił mi reklamacji. Kuriozalna jest tylko polityka Shimano. Po co tworzyć serwisy, dawać certyfikaty skoro one nic nie znaczą bo o wszystkim decyduje Shimano Polska a że klient musi czekać, no to poczeka, a co tam 😉 wielkiego wyboru przecież nie ma. 

Opublikowano

Zawsze można się pożalić, może coś jest niezgodnego z przepisami.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, gabat napisał:

spytałem o naprawdę o naprawę w ramach gwarancji

Czasem wygodniej jest nie korzystać z gwarancji ale z niezgodności towaru z umową. Jednak można to zrobić wyłącznie oddając produkt do sprzedawcy. Wtedy nas nie interesuje jaka jest procedura reklamacyjna producenta, w tym przypadku Shimano.

Edytowane przez Chrismel
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Centrum serwisowe to nie centrum reklamacyjne. Nie wiem w czym kłopot. Te placówki powstały by wspierać klienta technicznie w tym obsługa elektroniki a nie zajmować się reklamacjami. Od tego jest osobne centrum, które się tym zajmuje. Że trzeba czekać? A ma być od ręki? Różne certyfikaty takie choćby jak w przypadku amortyzacji RS'a mają na celu przeszkolenie w celu dokonania zwykłych przeglądów. By mechanik wiedział jak rozebrać i złożyć poprawnie do kupy amor, damper czy myk myka. Jak zdiagnozuje usterkę wysyła do centrali serwisowej.  W samochodówce jest nieco prościej ale też nie wszędzie i u każdego. U mnie w Reno ogrom części trzeba tragać z Francji co nie trwa dzień czy dwa. Rekord to miesięczne oczekiwanie na prawy zestaw przełączników przy kolumnie kierowniczej. 

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze znasz centrum reklamacyjne Shimano? Byłem na stronie Shimano i znalazłem tylko informacje o centrach serwisowych. Po drugie samochód jest nieco bardziej złożony niż rower. Ile masz elementów Shimano w rowerze: manetki przerzutka przednia przerzutka tylna tryby linki? To nie jest samochód żeby nie można było tego od ręki zdiagnozować i wymienić. Jeżeli serwis potwierdza uszkodzenie manetki i ma certyfikat i kwalifikowanych mechaników to po cholerę wysyłać to do Shimano Polska. Z punktu widzenia mojego czyli klienta jestem mega niezadowolony z obsługi serwisowej gwarancyjnej Shimano. Czy o to powinno chodzić Shimano żebym następnym razem zastanawiał się czy mam szukać roweru z osprzętem sram lub campaniolo. Nie wiem czy mają lepszy serwis ale warto spróbować.

Edytowane przez gabat
Literówki
Opublikowano

Dokładnie o to chodzi byś wybrał konkurencję. Jestem pewny, że nic nigdzie nie będziesz musiał wysyłać i czekać. Zwłaszcza w Harfie. Nie chcę się wdawać w dalszą polemikę przy tak roszczeniowym podejściu i to do firmy, która naprawdę od kopa i bez jakiś trudności wymienia na nowe. Długo by o tym pisać bo z grubsza rozchodzi się tutaj o pogorszenie jakości i to z podejżeniem celowości takich działań ale jednak ogrom reklamacji uwzględniają. Rower obecnie to też sporo może nie elementów ale ich producentów. Kto inny robi ramę, inne rurki, hamulce, napęd, koła, opony czy jak wspomniałem amortyzację. Shimano to też wędkarstwo czy obuwie. 

Opublikowano

Możesz podpowiedzieć dlaczego szukasz

5 godzin temu, gabat napisał:

"Centrum Serwisowego Shimano"

a nie cannondale?

Opublikowano
2 minuty temu, SzpiceR napisał:

Możesz podpowiedzieć dlaczego szukasz

a nie cannondale?

Z bardzo prostej przyczyny - rower kupiłem w UK a dystrybutor Cannondale odmawia serwisu rowerów kupionych poza ich siecią mimo że mam gwarancję europejską. 

Opublikowano
21 minut temu, gabat napisał:

Po pierwsze znasz centrum reklamacyjne Shimano?

Ale ja znam. Autoryzowany serwis to nie magazyn, rowery to może i proste maszyny, ale mają pierdyliard np modeli mantek, klamkomanetek itd. Mechanizm działa tak , że mechanik nawet nie wchodzi w dyskusje, on ma tylko zdemontować i wysłać do siedziby, by ci określili, czy podlega gwarancji i odesłali nowe do założenia, lub starą z pisemną odmową gwarancji bo np temu nie podlega.

24 minuty temu, gabat napisał:

Czy o to powinno chodzić Shimano żebym następnym razem zastanawiał się czy mam szukać roweru z osprzętem sram lub campaniolo. Nie wiem czy mają lepszy serwis ale warto spróbować.

U konkurencji jest tak samo. po prostu tak działa ten system, oni bezpośrednio decydują i to nie jest widzi misie, bo polaki to kombinatory tylko tak to działa wszędzie gdzie dany producent sprzedaje swoje towary.

Opublikowano
10 minut temu, Ares napisał:

Dokładnie o to chodzi byś wybrał konkurencję. Jestem pewny, że nic nigdzie nie będziesz musiał wysyłać i czekać. Zwłaszcza w Harfie. Nie chcę się wdawać w dalszą polemikę przy tak roszczeniowym podejściu i to do firmy, która naprawdę od kopa i bez jakiś trudności wymienia na nowe. Długo by o tym pisać bo z grubsza rozchodzi się tutaj o pogorszenie jakości i to z podejżeniem celowości takich działań ale jednak ogrom reklamacji uwzględniają. Rower obecnie to też sporo może nie elementów ale ich producentów. Kto inny robi ramę, inne rurki, hamulce, napęd, koła, opony czy jak wspomniałem amortyzację. Shimano to też wędkarstwo czy obuwie. 

Przecież to jest forum i nikt Cię nie zmusza do polemiki. Chcesz bierzesz udział, nie to nie. Luz. 

Opublikowano (edytowane)

U Cannona też by wysyłali do Shimano Polska więc procedura taka sama. Czasem w przypadku drobnicy i dobrych układów z dystrą sklep woli dać nowe klientowi i sam się potem buja z reklamacją ale to nie reguła. 

No dyskutujemy ale ja osobiście nie wiem nad czym? Wydaje mi się, że masz kłopot ze straconym czasem ale tak już jest. Ja kupiłem drugi rower by mieć zapas w razie awarii czy skomplikowanego serwisu. Nie stać mnie w sezonie na czekanie po miesiąc czasu aż łaskawie ktoś mi naprawi to co się popsuło. Jest to porypane ale nie dotyczy tylko naszego kraju. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano
42 minuty temu, Ares napisał:

U Cannona też by wysyłali do Shimano Polska więc procedura taka sama. Czasem w przypadku drobnicy i dobrych układów z dystrą sklep woli dać nowe klientowi i sam się potem buja z reklamacją ale to nie reguła. 

No dyskutujemy ale ja osobiście nie wiem nad czym? Wydaje mi się, że masz kłopot ze straconym czasem ale tak już jest. Ja kupiłem drugi rower by mieć zapas w razie awarii czy skomplikowanego serwisu. Nie stać mnie w sezonie na czekanie po miesiąc czasu aż łaskawie ktoś mi naprawi to co się popsuło. Jest to porypane ale nie dotyczy tylko naszego kraju. 

Po tym co napisałeś nie roznicy zdań więc nie będzie polemiki :) Czasu nie tracę, jutro przyjeżdża kurier z nową manetką

Opublikowano
18 godzin temu, kaido2 napisał:

Ale ja znam. Autoryzowany serwis to nie magazyn, rowery to może i proste maszyny, ale mają pierdyliard np modeli mantek, klamkomanetek itd. Mechanizm działa tak , że mechanik nawet nie wchodzi w dyskusje, on ma tylko zdemontować i wysłać do siedziby, by ci określili, czy podlega gwarancji i odesłali nowe do założenia, lub starą z pisemną odmową gwarancji bo np temu nie podlega.

To podziel się tą tajemną wiedzą, bo nawet na stronie Shimano nie ma wzmianki o czymś takim

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, gabat napisał:

To podziel się tą tajemną wiedzą, bo nawet na stronie Shimano nie ma wzmianki o czymś takim

Jeżeli chodzi o temat rozważania reklamacji napisałem już wcześniej jak to wygląda i wygląda tak samo u innych producentów sprzętu w tej branży niezależnie czy odbiorca jest polak, rusek, czy niemiec. Na stronie nie ma, ale tak to działa.

22 godziny temu, kaido2 napisał:

Autoryzowany serwis to nie magazyn, rowery to może i proste maszyny, ale mają pierdyliard np modeli mantek, klamkomanetek itd. Mechanizm działa tak , że mechanik nawet nie wchodzi w dyskusje, on ma tylko zdemontować i wysłać do siedziby, by ci określili, czy podlega gwarancji i odesłali nowe do założenia, lub starą z pisemną odmową gwarancji bo np temu nie podlega.

Do tego serwis wcale nie musi uznać reklamacji, tu Shimano idzie na rękę. Normalnie wygląda to tak, że salon, sieć sklepów marki z której pochodzi rower realizuje reklamacje, zwłaszcza gdy części sprzedawane z rowerem są OEM, a więc w najgorszym wypadku  jakby ktoś uznał  że "nie" bo gość zbyt roszczeniowy musiałbyś się z nim tarabanić do UK.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
37 minut temu, kaido2 napisał:

Jeżeli chodzi o temat rozważania reklamacji napisałem już wcześniej jak to wygląda i wygląda tak samo u innych producentów sprzętu w tej branży niezależnie czy odbiorca jest polak, rusek, czy niemiec. Na stronie nie ma, ale tak to działa.

Do tego serwis wcale nie musi uznać reklamacji, tu Shimano idzie na rękę. Normalnie wygląda to tak, że salon, sieć sklepów marki z której pochodzi rower realizuje reklamacje, zwłaszcza gdy części sprzedawane z rowerem są OEM, a więc w najgorszym wypadku  jakby ktoś uznał  że "nie" bo gość zbyt roszczeniowy musiałbyś się z nim tarabanić do UK.

Unikasz odpowiedzi. Wyraźnie napisałeś że znasz centrum reklamacyjne Shimano, a teraz wypisujesz jak to wygląda u innych i że jestem roszczeniowy. Możesz i tak to nazwać, ale ja to nazywam oczekiwaniem normalności, tak jak w przypadku samochodów. Po to jadę do serwisu autoryzowanego żeby wyjechać z tamtąd sprawnym rowerem. Tobie może odpowiadać obecny stan rzeczy (choć w to wątpię, ale ludzie są różni), a mnie nie. Uważam, że każdy z nas płacąc za sprzęt ma prawo oczekiwać od Shimano troski o komfort korzystania z ich produktów, bo z tego żyją. Z tego że ty kupisz, ja i inni koledzy też. Jeżeli producenci samochodów to rozumieją, to oni też w końcu do tego dojrzeją trzeba, tylko konsekwentnie wyrażać swoją opinię, a nie godzić się z tym, że ktoś cię olewa. 

Opublikowano (edytowane)

Znam i opisuje jak to wygląda, kolega jest autoryzowanym serwisantem  wielu producentów sprzętu rowerowego w tym m.in Shimano, mam nieraz przyjemność ( albo raczej nieprzyjemność) widywać pewne sytuacje na co dzień. Opisuje to co jest akurat tutaj istotne, od szczegółów są mądrzejsi którzy to rozpatrują w Shimano Polska ( choć kolega nieraz wysyła tam sprzęt wraz ze swoją opinią). Normalnie serwisant nawet nie wchodzi w temat, klient w razie jakiś nieścisłości może sam dochodzić szczegółów swoich roszczeń na podstawie pisemnego dokumentu wystawionego przez punkt realizujący reklamację ( nie punkt serwisu autoryzowanego) serwis jest tylko pośrednikiem nie wchodzącym w temat, demontuje wysyła wraz ze zgłoszeniem, montuje nową sprawną cześć przysłaną z dokumentacja z siedziby, gdy reklamacja zostanie uznana.

Serwisy samochodowe to inna para kaloszy, ale generalnie wszystko zależy od tego jaki system przeprowadzania reklamacji jest stosowany w danej branży.

Autoryzowane serwisy samochodowe to molochy , mające  magazyny z podstawowymi częściami od producenta z przeznaczeniem na reklamacje gdzie decyzję o tym fakcie może podjąć ten serwis, a tylko ciężkie sprawy są rozpatrywane w centrali, podobnie wyglądało to u mnie w Boschu gdzie miałem potężny  zasób podzespołów + plus drugi duży magazyn dość niedaleko i części były w godzinę, ale tez bywało, że nie było, bądź trudny przypadek i klient ( taka firma budowlana) czekał nawet i miesiąc.

Ja nie kpię, bo każdy ma prawo mieć zagwozdkę czemu tak to działa, co najwyżej opisuję jak to wygląda bez zbędnych szczegółów. w razie nieścisłości te szczegóły można wyjaśniać sobie już np telefonicznie czy mejlowo z osobami mogącymi mieć na coś wpływ, czyli chociażby konsultantami technicznymi mającymi wpływ na przebieg realizacji gwarancji, oni wiele wytłumaczą, a jak nie co i mi się zdarzało korzystać przedstawiciel globalny.

33 minuty temu, gabat napisał:

a nie godzić się z tym, że ktoś cię olewa. 

Jeżeli chodzi o Shimano to reklamacje rozpatrywane są pozytywnie i rozpatrują też opcje które to oni mogli by olać. Nie rozpatrywane są tylko przypadki perfidne gdzie na pierwszy rzut oka widać, że uszkodzenie sprzętu nie kwalifikuje się do warunków reklamacji, a uwierz , ze ludzie są bezczelni i próbują reklamować np klamki które zniszczyli , bo nie zapoznawszy się z instrukcja instalacji, próbowali montować je po swojemu i je zniszczyli.

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
31 minut temu, gabat napisał:

Po to jadę do serwisu autoryzowanego żeby wyjechać z tamtąd sprawnym rowerem. Tobie może odpowiadać obecny stan rzeczy (choć w to wątpię, ale ludzie są różni), a mnie nie. Uważam, że każdy z nas płacąc za sprzęt ma prawo oczekiwać od Shimano troski o komfort korzystania z ich produktów, bo z tego żyją. Z tego że ty kupisz, ja i inni koledzy też. Jeżeli producenci samochodów to rozumieją, to oni też w końcu do tego dojrzeją trzeba, tylko konsekwentnie wyrażać swoją opinię, a nie godzić się z tym, że ktoś cię olewa. 

Nikomu się to nie podoba ale tak jest. @kaido2 napisał Ci jak to wygląda bo zna temat od środka. Ja też. Masz w ogóle świadomość co się wyrabia od strony Srama w Harfie? Przecież tam powinien siedzieć prokurator a jednak Sram nadal ich akceptuje. Ja nie twierdzę, że jest ok bo w sporej mierze mamy "Bantustan". Nikt do niczego nie dojrzeje. Wiesz czemu? Bo jadą na emocjach, bo jadą po nasze pasji a to ma określoną bardzo wysoką cenę. Dlatego płacisz za zakichaną oponę tyle co za markową do samochodu, która musi przejść pierdyliard testów, dlatego taka bzdeta jak amortyzator kosztuje tyle co 1/10 auta do tego bez należytego smarowania i trzeba się z nim obchodzić jak z jajkiem. Czyli najlepiej serwisować po każdym wypadzie... dlatego, że w większości napęd obrabiany CNC kosztuje tyle co nowy silnik składający się z ogromnej masy precyzyjnie wykonanych części. Na to wszystko są kolejni frajerzy do dojenia. Sam nim jestem jak i masa z Was tu na forum. Smutne ale tak jest. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

sry za OT  - @Ares  dlaczego nie można do Ciebie wysłać PW? 

Edytowane przez trollu
Opublikowano

@trollu już się da. Przypadkowo ją wyłączyłem i nie zwróciłem uwagi na brak. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Z przyjemnością odszczekuję co napisałem w części na temat rozpatrywania gwarancji. Otóż, kupiłem klamkomanetkę w Cykolmanii, wymieniłem i wszystko jest ok. Przerzutka reguluje się wg instrukcji i co najważniejsze działa. Bez wiary w skuteczność reklamacji zadzwoniłem do Shimano Polska myśląc, że poproszą o wysłanie manetki i będą dłuuuugo rozpatrywali roszczenie. Otóż nie! Zadzwoniłem, wyjaśniłem w czym sprawa. Zgodnie z ustaleniami wysłałem dokumenty: zakupu roweru, klamkomanetki i wymiany. Jak na razie uszkodzona klamkomanetka jest u mnie i ku mojemu zdziwieniu dostaję @ że dział finansowy Shimano przygotowuje zwrot kasy do Cyklomanii, a Cyklomania ma wystawić dla mnie korektę FV i dokonać zwrotu kasy. To chyba pierwszy w moim życiu przypadek tak przyjaznego potraktowania klienta. Dział reklamacji bez oglądania wadliwego towaru uznał, że skoro wymieniłem i działa to faktycznie był uszkodzony. No kurcze w szoku jestem 😉

Dlatego odszczekuję również co napisałem na temat centr serwisowych, ponieważ przy takim podejściu do tematu gwarancji mogą sobie odpuścić tworzenie serwisów autoryzowanych jak dla samochodów. Pewnie koszt rozpatrzenia roszczenia, nawet jest ich kilkaset w roku, jest mniejszy od tworzenia centrum serwisowego z wypasionym magazynem i wykwalifikowaną kadrą. W sumie to nie ważne jak robią, byleby my klienci, mieliśmy zadowolenie z korzystania z produktów Shimano.