Skocz do zawartości

Challenge Gravel Grinder Race do Tribana RC520

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Myślę ostatnio nad zakupem opon do mojego Tribana RC520 i wpadła mi w oko taka oponka Challenge Gravel Grinder Race szerokość 38 mm. Jak wiadomo, to że jest napisane 38 nie zawsze musi faktycznie oznaczać że tyle ma. I moje pytanie czy ktoś ją ma i może to sprawdzić?

Mam jeszcze na oku  CONTINENTAL SPEED KING CX OPONA ZWIJANA 700 x 35 i też mam pytanie jaka faktycznie ma szerokość?

Która waszym zdaniem lepiej się sprawdzi na kilkudniowych wyprawach z sakwami gdzie 80% trasy to asfalt a 20% drogi szutrowe leśne itp.

Opublikowano
2 minuty temu, Kruup napisał:

Witam,

Myślę ostatnio nad zakupem opon do mojego Tribana RC520 i wpadła mi w oko taka oponka Challenge Gravel Grinder Race szerokość 38 mm. Jak wiadomo, to że jest napisane 38 nie zawsze musi faktycznie oznaczać że tyle ma. I moje pytanie czy ktoś ją ma i może to sprawdzić?

Mam jeszcze na oku  CONTINENTAL SPEED KING CX OPONA ZWIJANA 700 x 35 i też mam pytanie jaka faktycznie ma szerokość?

Która waszym zdaniem lepiej się sprawdzi na kilkudniowych wyprawach z sakwami gdzie 80% trasy to asfalt a 20% drogi szutrowe leśne itp.

Szedłbym w Challenge'a. Jeszcze jakby miał opalone ścianki... ❤️

Opublikowano
Teraz, Fimala napisał:

Szedłbym w Challenge'a. Jeszcze jakby miał opalone ścianki... ❤️

Tylko boję się trochę tych 38 mm,  bo jak okaże się że faktycznie mają więcej, to nie zmieszczę  ich do tribana gdzie 38 to już jest max maxów.

Opublikowano

Piszesz, że 80% asfalt, a reszta szuter i ścieżki, więc czy ten bieżnik jest rzeczywiście potrzebny?

Jeździłem kilka lat na gładkich 35 mm i dopiero na piachach robiło się nieciekawie. Ubita ścieżka leśna i szuter to nie problem dla opon 35 mm, a gładkie opony idą znacznie szybciej po asfalcie.

Opublikowano

Posiadam speed kingi. Szerokość taka sama jak w moich przednich oponach Kenda Khan 35c. Na wszelkich ubitych drogach, zero problemu. Również miałem dylemat ale wygrała cebula a zaoszczędzone pieniądze wydałem na inne zabawki do roweru. Zastanawiałem się również nad PANARACER GravelKing 700x38 (lub 35) ale i tu również wygrały oszczędności. Na opony nie narzekam.

Opublikowano
W dniu 10.04.2019 o 18:06, Bujak napisał:

Piszesz, że 80% asfalt, a reszta szuter i ścieżki, więc czy ten bieżnik jest rzeczywiście potrzebny?

Jeździłem kilka lat na gładkich 35 mm i dopiero na piachach robiło się nieciekawie. Ubita ścieżka leśna i szuter to nie problem dla opon 35 mm, a gładkie opony idą znacznie szybciej po asfalcie.

Napisałem 80 na 20, ale może być różnie. Na co dzień będę jeździł na oryginalnych 28 te "grubsze" oponki chce mieć tylko i wyłącznie na jakieś dłuższe wycieczki gdzie ciężko określić jaki teren napotkam. 

Opublikowano
21 godzin temu, Kruup napisał:

Napisałem 80 na 20, ale może być różnie. Na co dzień będę jeździł na oryginalnych 28 te "grubsze" oponki chce mieć tylko i wyłącznie na jakieś dłuższe wycieczki gdzie ciężko określić jaki teren napotkam. 

Od niedawna jeżdżę na Gravelkingach SK 35c. Szybkie na asfalcie i szutrze. Na razie mają 37mm szerokości, ludzie piszą że rosną do ok 38mm. U mnie też zdecydowanie max. Ile przy takiej szerokości zostanie Ci prześwitu? Sa jeszcze GK gładkie 32c lub 38c, ale nie wiem jaką mają realną szerokość. 

Opublikowano
W dniu 12.04.2019 o 17:41, Semper napisał:

Od niedawna jeżdżę na Gravelkingach SK 35c. Szybkie na asfalcie i szutrze. Na razie mają 37mm szerokości, ludzie piszą że rosną do ok 38mm. U mnie też zdecydowanie max. Ile przy takiej szerokości zostanie Ci prześwitu? Sa jeszcze GK gładkie 32c lub 38c, ale nie wiem jaką mają realną szerokość.  

Ile zostanie przeswitu? Miałem akurat pod ręka koła z oponami 44mm, na przód weszły, a w tylny dolny trójkąt idealnie się wpasowały :) czyli jest tam 44 mm.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zakupiłem wreszcie tytułowe oponki. Po założeniu mają 36-37 mm także mieszczą się bezproblemowo w ramę. W weekend będę testował... mam nadzieje że były warte tych pieniędzy ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Kruup napisał:

Zakupiłem wreszcie tytułowe oponki. Po założeniu mają 36-37 mm także mieszczą się bezproblemowo w ramę. W weekend będę testował... mam nadzieje że były warte tych pieniędzy ;)

Jak przebiegł montaż?Ja jakiś czas temu zakupiłem Challenge Strada Bianca do przełaja i trochę się namęczyłem przy pierwszym zakładaniu.Tak na marginesie to Challenge robi chyba najładniejsze gumy.

Opublikowano

No właśnie bałem się montażu, bo tu na forum czytałem że zmiana ogumienia w tribanie to jakaś katorga. Tymczasem przy zdejmowaniu opony, zsunąłem ranty do środka i opona zeszła bez najmniejszego oporu. Przy zakładaniu zrobiłem dokładnie to samo i nawet narzędzi nie musiałem użyć. Dziś może cykne jakieś foto jak się prezentuja oponki na tribanie.

Opublikowano

Mieliśmy plan pojechać do Częstochowy 200 km ale plany nam trochę popsuła pogoda, i w Nowym Mieście Nad Pilicą zdecydowaliśmy się na ucieczkę przed burzą :) i uciekalismy tak przez 50 km aż do Grójca. W Grójcu ulewa nas dopadła i trzymała przez następne 50 km. Także oponki sprawdziłem chyba w każdych możliwych warunkach :) jakieś 40 po suchych lasach, piachach, łąkach, kamieniach i asfaltach, potem to samo ale w wersji na mokro. Na asfalcie jechało mi się tak samo jak na poprzednich oponach, ale już na szutrach itp. jest bardzo duża różnica oczywiście na plus nowych opon. 

1563038528027.thumb.jpg.bbd3fead9b458de310d3eb5b75c2bc2c.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kruup...

Czy mógłbyś wrzucić więcej fotek roweru z tymi oponami? Wiesz z bliższa, z boku, z góry, prześwity itp itd.

Sam jeżdże na oponkach na jakich z fabryki Triban wyjechał i zastanawiam się nad ich zmianą  (jazda po asfalcie -  coś pięknego, predkość, przyśpieszenie itd itp, ale troche brakuje mi przejechania się szutrowymi/leśnymi ścieżkami).

P.s.
Rozwinął byś też może ostatnie zdanie? Bardzo interesujące spostrzeżenie, mogące pomóc zarówno mi jak i pewnie welu innym obecnym/przyszłym użytkownikom roweru.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

@Nogi trzeba było zacytować albo mnie oznaczyć , wtedy dostałbym bym powiadomienie a tak to dopiero dzisiaj zobaczyłem Twój post :) a kilka miesięcy juz minęło... 

Nie wiem czy Cię jeszcze interesują zdjęcia? Może już zdążyłeś kupić inne opony?  

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kruup napisał:

@Nogi trzeba było zacytować albo mnie oznaczyć , wtedy dostałbym bym powiadomienie a tak to dopiero dzisiaj zobaczyłem Twój post :) a kilka miesięcy juz minęło... 

Nie wiem czy Cię jeszcze interesują zdjęcia? Może już zdążyłeś kupić inne opony?  

Nie kupiłem. Dalej mnie interesują :) A, że minęło kilka miesięcy to może coś więcej powiesz o oponkach.

Na wiosnę może coś kupię (jednak szkoda mi tego roweru na panujące obecnie warunki i jeżdżę na starym MTB 26 cali). 

Dziś zamówiłem sobie parę prezentów na święta - gdy przetestuje to możliwe, że pojawią się jakieś recenzje z mojej strony (sam szukałem info i niewiele jest).

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Nogi
Opublikowano

Wracając do opon, to ja nie lubię być ograniczony tylko asfaltem, lubię skręcić w las, szutry, itp. Jeździłem już tym rowerem nawet w wielkim błocie i po miałkim piachu. Szersze opony z bieżnikiem mniej sie wbijają w piach i maja lepszą trakcje. Na oryginalnych dużo trudniej przejechać w takich warunkach, bo praktycznie nie maja bieżnika.