jjupik Napisano 12 Maj 2017 Udostępnij Napisano 12 Maj 2017 Witam wszystkich szajbajków Jestem w posiadaniu https://www.specialized.com/pl/pl/men/bikes/fitness/fitness/crosstrail/crosstrail-sport-disc/106408 Jestem początkującym rowerzystą, który czasem zrobi sobie trening lub pojedzie na wycieczkę rowerową po polach, lasach, asfalcie. W moim rowerze crossowym postanowiłem wymienić korbę na tą z sztywną osią, ponieważ w moim drugim rowerku miejskim korba z tworzywa sztucznego jest połamana i tylko czekać, aż pęknie. Zrobię sprytną podmianę Obecnie posiadam napęd 3x9 48/36/26T i kasetę 11-34t, w moim płaskim terenie używam środkowego blatu, bardzo rzadko używając małego czy dużego. W głowie mam myśli wymienić na Deore z tą samą ilością zębów i blatów. Czy może napęd 2x9, z jakmi blatami? wtedy to musiała by pójść do wymiany przednia przerzutka? Nie ukrywam że prostota napędów 1x bardzo mi się podoba, ale w moim wypadku chyba by się nie sprawdziła, duże koszta. Gdyby to wszystko można było przetestować i dojść do własnych wniosków... Niestety nie mam takiej możliwości. Doradzicie ? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 12 Maj 2017 Udostępnij Napisano 12 Maj 2017 (edytowane) 13 minut temu, jjupik napisał: Czy może napęd 2x9, z jakmi blatami? ja mam korbę deore fc m615 38-24 , była też ze stopniowaniem 38-26. Ja ze swojej jestem zadowolony . Tegoroczna grupa deore ma miec korby ze stopniowaniem 38-28T, 36-26T, 34-24T,ale jeszcze nie ma ich w sprzedaży. co do przedniej przerzutki jest szansa ze bedzie działać, nie wiem dokladnie jaki masz model i jaka ona ma pojemność. Ja u siebie wymieniłem tez na deore fd m615 Edytowane 12 Maj 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 12 Maj 2017 Udostępnij Napisano 12 Maj 2017 23 minuty temu, jjupik napisał: Obecnie posiadam napęd 3x9 48/36/26T i kasetę 11-34t, w moim płaskim terenie używam środkowego blatu, bardzo rzadko używając małego czy dużego. W głowie mam myśli wymienić na Deore z tą samą ilością zębów i blatów. Czy może napęd 2x9, z jakmi blatami? wtedy to musiała by pójść do wymiany przednia przerzutka? Możesz też poszukać korby Shimano Deore FC-M542 36/22 oryginalnie dedykowanej do napędów 2x9. Twoja przerzutka powinna dać radę obsłużyć i dwie tarcze tylko trzeba byłoby właściwie wyregulować śrubami ograniczającymi. Jedynie pozostanie kwestia manetki, która zapewne w tej grupie nie ma przełącznika trybu pracy z 3 na 2. Możesz wymienić ją np. na Deore SL-M610 lub zanim wydasz pieniądze spróbować pojeździć na tej co masz,bo wydaje mi się, że powinna działać z tym, że będziesz miał "jeden bieg" pusty. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 12 Maj 2017 Udostępnij Napisano 12 Maj 2017 1 minutę temu, Franz Mauer napisał: bo wydaje mi się, że powinna działać z tym, że będziesz miał "jeden bieg" pusty. manetka bez problemu bedzie działać, sam mam 3 rzędową i w niczym to nie przeszkadza ,3 bieg mam i tak zablokowany śrubka ograniczającą wychylenie przerzutki. Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Napisano 12 Maj 2017 Udostępnij Napisano 12 Maj 2017 @jjupik @samuel_87 No to kolego Masz komplet informacji, tylko wybierać Odnośnik do komentarza
Ephifight Napisano 12 Maj 2017 Udostępnij Napisano 12 Maj 2017 Witam, ja podobnie jak jjupik (pozdrawiam) mam ten sam rower, podobne sytuacje..chciałbym w swoim zainstalować hollowtech 2, Tu pytanie: Czy wiąże się z tym wymiana przednich blatów i kasety? Na chwilę obecną napęd 3x9, tak jak jjupik - średni blat w największym uzytku - czy konieczna jest wymiana kasety? Czy Alivio z tyłu sobie poradzi, nie wspominając o Altusie z przodu? Czy mowa tu o zamianie na Deore ( przezutki plus korba) pozdrawiam Kwestia nr 2, mianowicie mam opony z fabrycznych specialized trigger zamienione na schwalbe land cruiser plus, - nie wiem czy wejdą grubsze - ze wg na tył ramy, czy jest jakas możliwość pomiaru balonu opony, by mieścila się w tylne widły ramy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 12 Maj 2017 Udostępnij Napisano 12 Maj 2017 11 minut temu, Ephifight napisał: Czy wiąże się z tym wymiana przednich blatów i kasety kasety nie musisz wymieniać jesli jest dobra , tylko samą korbę jeśli chcesz przejść na sztywną oś . Co do blatów nie wiem o co Ci chodzi.?? Przerzutki są ok. Odnośnik do komentarza
Ephifight Napisano 12 Maj 2017 Udostępnij Napisano 12 Maj 2017 Ok, Głośno myślę nad napędem 3x9 (obecnie) a zamianą na 2x9 - co wiąże sie z kosztami i ostatnie pytanie: widelec Suntour nex (Custom SR Suntour i-NEX, custom Multi-Circuit Damping, custom coil spring weights, 63mm travel, hydraulic lockout, preload adjust, 1-1/8" steerer, alloy lowers, Hi-Ten 28mm stanchions, post disc mount), odnośnie jego pracy, tzn np przy zjeździe z krawęznika słyszalne uderzenie, odbicie...to cos normalnego? wczesniej jeździłem na przeróżnych rowerach- te tzw odbicie było plynne, jednakże w tym modelu wszelkie nierówności drogi "słychać" pzdr Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 13 Maj 2017 Udostępnij Napisano 13 Maj 2017 Może warto prze serwisować amortyzator , rozkręć , wyczyść, nasmaruj i zobacz czy będzie poprawa. Co prawda mam inny model suntoura i też zaczął głośno pracować i po małym serwisie wszystko było ok. Odnośnik do komentarza
Ephifight Napisano 13 Maj 2017 Udostępnij Napisano 13 Maj 2017 Dzięki za info, dowiedziałem się już, że ten typ tak ma...niestety. Odnośnik do komentarza
jjupik Napisano 14 Maj 2017 Autor Udostępnij Napisano 14 Maj 2017 Dziękuje wam wszystkim za odpowiedzi Producent w tegorocznym modelu oferuje 44/32T , poważnie rozglądam się za najtańszą ofertą korby M615 40/28T / 38-26T - tutaj jeszcze muszę po przeliczać przełożenia jakie mi najbardziej odpowiadają Jeszcze kilka pytań technicznych do kolegów na przyszłość: Jak to jest dokładnie z tą kompatybilnością mieszania napędu 9rz z 10 rz. Przy pomocy zębatki narrow wide zrobię napęd 1x9 z tą korbą? Przy kasecie 9rz i korbie 10rz, zostać przy starym łańcuchu nie wyciągnietym 9 rz. ? Czy kaseta 10 rz wejdzie na móją piaste? @Ephifight Nie myślałeś o wymianie na sztywny widelec? np. karbonowy ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi