lukaszko Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Witam. Kupiłem rower(na tą chwilę bez znaczenia jaki) z napędem 2x10. Problem jest taki że przednia przerzutka to FD-M6025 o pojemności 10t, a korba to 24x38 czyli rozpiętość 14t. Tak to fabrycznie dobrali co uważam za głupotę, czy to ma szansę prawidłowo działać? Na dużej tarczy ogarniam całą kasetę bez ocierania ale na małej zębatce dwie najmniejsze zębatki na kasecie ocierają, a łańcuch idzie bardzo blisko dołu prowadnicy. Co o tym myślicie, jeździ ktoś w takiej konfiguracji?
Ares Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Ja mam 22x38 i działa. Pasuje zapoznać się z czymś takim jak przekosy łańcucha. Innymi słowy nie używa się w napędach 2x skrajnych przełożeń typu młynek i najmniejsze koronki kasety.
Piotr78 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 17 minut temu, Ares napisał: Ja mam 22x38 i działa. i przednią przerzutkę o pojemności 10 t, tak?
lukaszko Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Wiem co to przekosy więc darujmy sobie takie uwagi. Rower jest dla kobiety i czasem trudniej tłumaczyć żeby co chwilę zmieniała przednią przerzutką zamiast poturlać się na przekosach. Chodzi mi o praktyczną różnicę w działaniu przerzutki o pojemności 10t i 14t. Generalnie z tego co wiem przy 2x10 napęd powinien działać bez ocierania, a czy jest sens jeździć na dużym przekosie to inna sprawa której nie chcę tu poruszać
Ares Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 To jak wiesz to po co pytasz. Czy producenta obchodzi czy ktoś jeżdzi powiedzmy 1x1/2. Raczej nie. To jak można pisać, że to głupota. Czyja producenta roweru czy napędu? Głupi są inżynierowie? Jak kobieta ma z tym problem to zrób jej 1-blat z przodu, wywal przerzutkę i kłopot zniknie. Praktyczna różnica jest taka, że chodzi właśnie o ocieranie o dół prowadnicy. Można wstawić większy młynek aż do 28T a czy będzie nadal ocierać to zależy od kilku spraw. Tak czy siak nie jest prawdą, że w napędach 2x przy takim przekoszeniu na młynku łańcuch nie ma delikatnie nawet muskać prowadnicy.
lukaszko Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Ares proszę Cię wyluzuj.Właśnie chodzi mi o ocieranie o dół prowadnicy. W zasadzie na ostatnich czterech koronkach ledwie się ślizga nad prowadnicą.Wydaje mi się że w przerzutce o pojemności 14t nie było by tego efektu. Pytanie czy wymiana na taką przerzutkę ewentualnie zmiana korby na taką o rozpiętości 10t zmieni odczuwalnie jej działanie. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Wymien blat 24 t na wiekszy albo 38 na mniejszy i po problemie.
lukaszko Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Problem jest taki że to korba sr Suntour i do niej nie znalazłem innych tarcz. Shimano nie pasuje. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Piotr78 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Przerzutki nie różnią się tylko długością wózka, a wysokością przetłoczeń/wypustek na wózku przerzutki ( od wewnątrz ) które ułatwiają zmianę biegów. Mając przerzutkę o pojemności 10 t na innej wysokości będzie ta wypustka względem łańcucha niż przy przerzutce o pojemności 14 t. Dodatkowo są przerzutki które działają z korbami o najw. koronce 38-44 jak i np. 36-38 ( inny profil - wygięcie wózka ) Nie ma co wymyślać i naginać rzeczywistość, akceptować gorsze działanie ( często w drogich przecież napędach - rowerach - nie macie tourneya w rowerze za 700 pln ) tylko kupić co trzeba i po kłopocie - tym bardziej, że przednie przerzutki są stosunkowo tanie, a i używane w idealnym stanie idzie znaleźć bez problemu za 40 pln. Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Piotr78
lukaszko Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Też uważam tak jak ty tylko szukałem potwierdzenia. Zgłosiłem już reklamację do producenta ale jak można się domyślać migają się i chcą żeby wysłać rower do nich, czego nie chcę robić. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Ares Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 20 godzin temu, lukaszko napisał: Wydaje mi się że w przerzutce o pojemności 14t nie było by tego efektu. Pytanie czy wymiana na taką przerzutkę ewentualnie zmiana korby na taką o rozpiętości 10t zmieni odczuwalnie jej działanie. Pojemność przedniej przerzutki nie jest wartością sztywną. Ja miałem 14T gdzie ocierało a zmieniłem na 16T lub mógłbym na 12 lub 10 choć w tym ostatnim przypadku wchodzi sprawa już precyzji zmiany przełożeń. Co mają do tego wypustki między poszczególnymi rodzajami to nie wiem. @PrzeLuka też Ci napisał co można zrobić ale co my tam się znamy...
lukaszko Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Tak to wygląda w praktyce. Widok dla dwóch najmniejszych koronek.Łańcuch jest zdecydowanie za nisko powinien być minimum 5-10mm wyżej. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi