Skocz do zawartości

Kask na szeroką głowę :)

mils

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych, 

Poszukuję kasku. Większość które przymierzałem ciśnie mnie nad skroniami. Obwód głowy to 57 cm. Miałem na głowie kask Abus Hyban L 58-63 cm i było nieźle, ale sam kask mi się nie podoba :( zamówiłem więc Abus Urban-i v2 też L 58-61 cm i jest na styk, ale boję się że jednak będzie mnie pił nad skroniami. Miałem też na głowie Scott Stego (Chyba L ale nie jestem pewien) i był idealny, ale cena nie na moją pensję :(

Czy zamawiać większy Abus Urban-I ? Czy może ktoś mógłby doradzić coś innego? Mój naciągany budżet to 350 zł. 

Proszę o poradę. Pozdrawiam! 

12 minut temu, mils napisał:

Witam szanownych, 

Poszukuję kasku. Większość które przymierzałem ciśnie mnie nad skroniami. Obwód głowy to 57 cm. Miałem na głowie kask Abus Hyban L 58-63 cm i było nieźle, ale sam kask mi się nie podoba :( zamówiłem więc Abus Urban-i v2 też L 58-61 cm i jest na styk, ale boję się że jednak będzie mnie pił nad skroniami. Miałem też na głowie Scott Stego (Chyba L ale nie jestem pewien) i był idealny, ale cena nie na moją pensję :(

Czy zamawiać większy Abus Urban-I ? Czy może ktoś mógłby doradzić coś innego? Mój naciągany budżet to 350 zł. 

Proszę o poradę. Pozdrawiam! 

Nie martw się mam większą głowe niż ty. Idealnie na mnie leży Met Strale w rozmiarze L .

Miałem podobny problem i jedynym rozwiązaniem jest odwiedzenie kilku sklepów i przymiarka. Sugerowanie się rozmiarem podawanym przez producenta też nie zawsze się sprawdza.

Mój obwód głowy to 59cm i spodobał mi się wspomniany wyżej przez @Fimala kask Met Strale, jednak rozmiar M (52-58) okazał się za mały, natomiast rozmiar L(59-62) za duży.

Ostatecznie najbardziej przypasował mi kask Abus Viantor w rozmiarze M, który teoretycznie powinien być za mały (rozmiar 52-58 ), ale okazało się że pasuje idealnie.

38 minut temu, Yarooo napisał:

Miałem podobny problem i jedynym rozwiązaniem jest odwiedzenie kilku sklepów i przymiarka. Sugerowanie się rozmiarem podawanym przez producenta też nie zawsze się sprawdza.

Mój obwód głowy to 59cm i spodobał mi się wspomniany wyżej przez @Fimala kask Met Strale, jednak rozmiar M (52-58) okazał się za mały, natomiast rozmiar L(59-62) za duży.

Ostatecznie najbardziej przypasował mi kask Abus Viantor w rozmiarze M, który teoretycznie powinien być za mały (rozmiar 52-58 ), ale okazało się że pasuje idealnie.

Był za duży nawet jak go skręciłeś? Wiesz, że miał też regulację głębokości?

Oczywiście można go było skręcić tak żeby pasował, ale przeszkadzały mi jego duże wymiary zewnętrzne. Gdy go założyłem i przejrzałem się w lustrze roześmiałem się wyglądałem tak jak bym założył wielką zimową czapę.

Edytowane przez Yarooo
20 minut temu, IOO napisał:

Jedyna rada to chodzić po sklepach i mierzyć, nawet poszczególne modele tego samego producenta mogą się różnić. 

Tak miałem w przypadku kasków Authora.

• Lubię to! 1

Dziękuję za podpowiedzi. Dałem jeszcze szansę MET Echo L 57-60 cm. Na "portalu aukcyjnym" wykupując usługę przesyłki "za darmo" jest opcja odesłania zakupu też "za darmo". Mimo wszystko kupując kask i odsyłając go po przymiarce nie czuję się zbyt fair w stosunku do sprzedającego. Jak ten kask nie wypali to zrobię rajd po sklepach (już robiłem, ale nic ciekawego nie znalazłem), ale tym razem skrupulatniej :) Kupiłem też buty Shimano (oczywiście rozmiar większe niż noszę) i były też za małe. Jak to mawiali "kupisz se rower i będziesz śmigał" :D

Pozdrowienia! 

Na "portalu aukcyjnym" wykupując usługę przesyłki "za darmo" jest opcja odesłania zakupu też "za darmo". Mimo wszystko kupując kask i odsyłając go po przymiarce nie czuję się zbyt fair w stosunku do sprzedającego...

Nie bój ryby...

Sprzedający "Smart" nie ponosi kosztów wysyłki do kupującego. Dostaje na to kasę od alle.

Skąd wiem? Kupiłem... kask. Model, rozmiar, kolor wybrany. Rano telefon od sprzedawcy, że akurat mat im wyszedł i czy może mi wysłać glossy. Mówię "nie". Proszę o nie wysyłanie kasku, żeby sprzedawca nie generował sobie kosztów wysyłki bo pewnie i tak odeślę. A bardzo miły pan do mnie, że kupiłem w opcji "Smart" i on i ja jesteśmy na "0" w kwestii przesyłki. No i że wyśle mi kask, zobaczę live i odeślę jakby co.

Kask mam, przymierzony, ale czarny połysk, to jednak nie dla mnie. Nie ma chemii. Będę odsyłał.

Szukam dalej

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1

A jednak MET Echo L 57-60 cm pasuje. Co ciekawe: wykonanie (połączenie "styropianu" ze skorupą) świetne, praktycznie żadnych zadziorków czy słabych odlewów. Porównuję do droższego o 1/3 Abusa Urban-I. Abus miał fajniejsze zapięcie pod brodą, ale jestem zadowolony z zakupu i tego jak poszło w miarę bezproblemowo.

Pozdrowienia!