Skocz do zawartości

Montaż rogów

martinb3

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Nie tak dawno zmieniłem chwyty na profilowane zdjęcie niżej

75960839_chwyty-comfort-gel-vlg-709ad3-czarne-velo_850x500_TRS_pad.thumb.jpg.fe0fad5ecf29dafcc3c217dcf419db12.jpg

W planie mam dokupić rogi i pytanie moje dotyczy montażu tych że rogów, gdzieś na sklepie centrumrowerowe.pl gdzie kupiłem te chwyty był opis przy nich właśnie (chwytach) że można montować rogi tylko trzeba coś odciąć, nie pamiętam tego opisu dokładnie a w chwili obecnej się już zmienił więc nie wkleje dokładnego.

Chwyt wystaje około 1,5 - 2cm po za kierownice aby zmieściła się zaślepka, jeśli będe chciał zamontować rogi to chwyt będe musiał przesunąć na tyle aby na końcach kierownicy zmieściły się rogi, da to w sumie około 4 cm albo więcej , przez co o tyle zwęzi się mój rozstaw dłoni na kierownicy.

I tutaj dla obrazowego przekazania tematu zrobiłem okolicznościowy profesjonalny rysunek techniczny :D  proszę bez śmiechów i hejtów. 

Czy ja dobrze kombinuje z montażem i uzasadnione są moje obawy?

grip.thumb.jpg.d5e22ed200b8b9e023e6ccaf1897a0c0.jpg

Musisz odciąć tę zaznaczoną na zdjęciu część, tak aby chwyt wszedł głębiej na kierownice. Kawałek rury kierownicy musi wystawać poza chwyt, aby zacisnąć na nim rogi.

75960839_chwyty-comfort-gel-vlg-709ad3-czarne-velo_850x500_TRS_pad.jpg.77b21f0fadeb7ba68f2a6e59add6b1c0.jpg

Generalnie musisz przesunąć gripy w stronę mostka tak, aby na wystający koniec kierownicy weszły rogi. Zwykle do rogów jest dołączana zaślepka na koniec kierownicy, więc tutaj nie ma kłopotu. Możesz dociąć gripy w miejscach styku z rogami tak, aby ładnie przylegały i nie było niepotrzebnego dystansu.