Skocz do zawartości

Wymiana blatu z 30T na 34T (SLX)

klerykk

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, powiedzcie mi proszę czy przy wymianie blatu z 30T na 34T muszę wymienić łańcuch? Sprzęt to SLX 1x11 (tył 11-46). Chodzi mi o to czy łańcuch zrobi się za krótki do tego zestawu?

Ze dwa ogniwa będzie trzeba dołożyć, ale najpierw załóż nową zębatkę i spróbuj to skorygować tylną przerzutką.

Edytowane przez leejoonidas

Ja zmieniłem z 34 na 30 na jednym łańcuchu. Taką różnicę zębów przerzutka ogarnie bez problemu. Więc jeśli nie miałeś jakiś ekstremalnie skróconego łańcucha do 30 zębów, powinno być ok.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Jeśli masz długi wózek w przerzutce i tak jak wcześniej Kolega napisał, łańcuch nie był ekstremalnie skracany to może bez zmiany łańcucha pójdzie :) Zresztą, proszę wzór na łańcuch:

post-18000-1366712844.thumb.jpg.f22afb67068090b71a9098eb4dc30fab.jpg

Jeszcze prostszy sposób, to założyć łańcuch na największą zębatkę z przodu i największą z tyłu z pominięciem przerzutki. Napinamy łańcuch i do długości, która pozwoli nam na zetknięcie się krańców łańcucha, dodajemy jeszcze 2 ogniwa.

chainlength.thumb.jpg.8f471e24e50c68087ce070618bdb6f96.jpg

Sorry ze sie tak doklejam ale nie wiem czy warto pod to zakladac nowy temat, ktos mi moze podpowiedziec jak wygladała by zmiana kasety w tym rowerze na 10 badz 11 rzędów?

czy da sie to zrobić - i co trzeba by było jeszcze wymienić.

z góry bardzo dziękuje :)

https://www.giant-bicycles.com/pl/fathom-3-2019

Edytowane przez Blackmamba
brak linka

Będziesz musiał wymienić przerzutkę tylną ponieważ Deorka chyba ogarnia max 9 przełożeń, do tego manetkę ponieważ obecna obsługuje 9 przełożeń i do tego łańcuch odpowiedni do nowej kasety 10 lub 11 rzędowej.

Deorka obsługuje 10 rzędów ta nowa M6000 :)

Ale do rzeczy.

Jak chcesz mieć napęd 10 czy 11 rzędowy to tak:

-Kup przerzutkę SLX M7000 ( jak Cię stać bierz XT M8000) na 11 rzędów, bez problemów obsłuży zarówno 10 jak i 11 rzędowy napęd

-Kup manetkę jak napęd 10 to możesz Deore M6000 ( albo jak stać to XT M780 lepiej działa ) a jak 11 rzędowy napęd kup SLX M7000 ( jak stać to XT M8000 lepiej działa)

-Kup łańcuch 11 rzędowy CN Hg 601 ( jak stać to XT CN HG 701) do 10 rzędowego napędu 11 rzędowy łańcuch będzie ciszej działał także lepiej od razu brać 11 rzędowy :) 

Korba i przerzutka mogą pozostać te same, powinno dać się bez problemu to zgrać z łańcuchem 11 rzędowym, chyyyba że blaty korby już mocno zjechane.