Skocz do zawartości

Czy to normalne zachowanie amortyzatora przedniego?

Aniulek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Kupiłam niedawno używany rower "Merida Matts 10". Ma on amortyzator z przodu. I mam w związku z tym pytanie... Czy to normalne, że gdy podrzucam przednie koło podczas jazdy (np. przy najeżdżaniu na krawężnik), to amortyzator przy podrzuceniu "bije", wydaje taki głuchy odgłos gdy podrywam kierownice/koło do góry? 

Opublikowano

Jak to jest orginał to wybacz ale nie masz amortyzatora. Taka drobna uwaga, która pomoże w zrozumieniu zachowania i dziwnych czasem odgłosów. 

Opublikowano

No tak, zdaje sobie, ze to nie jest jakiś super rower...ale jednak coś na wzór amortyzatora ma ;)  Czyli rozumiem, że tam w środku jest sprężyna? Jak wjeżdżam w jakiś dołek/nierówność lub mocno hamuje przednim hamulcem to wydaje się wszystko ok, "amortyzator" działa i nie ma żadnych odgłosów. Tylko właśnie gdy podrzucam przednie koło podczas jazdy, to jest taki głuchy odgłos...tak jakby w środku coś uderzało w górnej części "amortyzatora". Wytłumaczcie mi proszę, bo zielona jestem w tym temacie, a martwię się czy po prostu nie trzeba z tym pójść do serwisu, czy to nie jest jakaś poważna usterka?

Opublikowano

Tak po prostu działają kiepskie amortyzatory. Póki się ugina i nie pluje smarem/olejem przez uszczelki to bym się tym nie przejmował.

Opublikowano

Tak działa sprężyna
Może nawet być tak że sprężyna będzie odbijać się o ścianki wewnątrz i wtedy może wydawać też podobny dźwięk

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Stukanie występuje przez to ze odbiciem jest odbojnik gumowy. W wyższych  modelach jest montowana sprężyna co tłumi szybkie odbicie

Opublikowano
12 godzin temu, ACTIVIA napisał:

W wyższych  modelach jest montowana sprężyna co tłumi szybkie odbicie

chciałeś chyba napisać tłumik olejowy bo tłumik to jedno a sprężyna to drugie

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, trollu napisał:

chciałeś chyba napisać tłumik olejowy bo tłumik to jedno a sprężyna to drugie

Nie. Tłumik ma popychacz dłuższy w porównaniu do wysuwu popychacza sprężyn, przez co stukanie jest tylko od strony spręzynowej ze względu tego że przy odbiciu popychacz z gumowym odbojnikiem uderza o dno rury goleniowej

Edytowane przez ACTIVIA