Skocz do zawartości

Stukanie / pykanie podczas jazdy i hamowania

MrTofu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Pacjent: Hamulec hydrauliczny Shimano MT400 przedni
Objawy: Ciche stukanie podczas jazdy na wybojach. Jedno głośne stuknięcie podczas rozpoczęcia hamowania
Tarcza prosta. Nie ociera o klocki podczas kręcenia kołem na sucho. Tarcza dokręcona. Piasta nie ma luzów.
Jest tu jakiś lekarz?

55 minut temu, User56sz napisał:

ten stuk jest powtarzalny cyklicznie, czy nie?

Nie cyklicznie

28 minut temu, seraph napisał:

To na pewno hamulec, a nie widelec, albo stery? Albo nawet koło?

Głośny stuk pojawia się przy wciskaniu dźwigni hamulca. Ten sam dźwięk ale cichszy pojawia się podczas jazdy po nierównościach.

Ja uważam ,że stukają klocki . Moje hamulce też stukają gdy tak jakby gwałtownie ,ale nie mocno nacisnę na klamkę. Można wtedy usłyszeć stukniecie klocków. Mam deore m6000

Ostawiam klocki. Miałem to samo. Stukały na nierównościach lub przy lekkim naciśnięciu klamki. Nim do tego doszedłem zdążyłem rozkręcić piastę dokręcałem zacisk, tarczę, magnes licznika, nawet tę metalową nakrętkę od wentylka. Nagrałem film z tego stukania. Problem udało się wyeliminować rozginając nieco zawleczkę. 

. 

Zacznijmy od tego, że tarcze nie są idealnie proste ( nawet XTR :D )

To fakt, sam stosuje "patent" i lekko rozginam sprężynkę klocków by mocniej opierały się o tłoczki by na nierównościach nie trzaskało. 

Kolejne to to że klocki też nie zawsze się równo ścierają przez co możebyć tak, że po lekkim dociśnięciu klamki lekko klocek łapie tarcze i trzaska-hałasuje. 

Możesz sprawdzić czy klocki równo pracują lekko wciskając klamkę ( najlepiej dać recepturkę na klamkę by trzymała pozycje) i pod ostrym światłem patrzyć jak się klocki zachowują.

Dzisiejsze heble mają bardzo mały margines błędu ustawienia i warto dobrze ustawiać zacisk. Oczywiście pomijam fakt, jeśli to nowe klocki, to to że muszą się dotrzeć do tarczy :) 

To jest NOWY rower. Na 100 %  są to klocki. Muszą się dotrzeć. Sprawdź za 200km. Jak dalej będzie stukanie wyreguluj zacisk, lub lepiej oddaj na gwarancji 

Jeśli to nowy rumak to równie dobrze mogą być źle ustawione zaciski, krzywa tarcza...Niestety z heblami tarczowymi jest taki minus że tam mikro przesunięcie czegoś i już nie działa jak trzeba.