KamilWawice Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Cześć, pisałem już w innym wątku, że wdrażam w plan złożenie monstercrossa. Ostatecznie bazą jest Cannondale F800SL z Leftym. Aktualnie mam tam założone hydrauliczne Magury Louise. Docelowo natomiast chciałbym założyć hamulce mechaniczne, które będą dobrze działały z szosowymi klamkomanetkami. Znam wady i zalety - świadomie rezygnuję z lepszej i bardziej efektywnej kultury pracy na rzecz łatwości obsługi Proszę zatem o radę. Jaki konkretny model wybrać, względnie na co zwrócić uwagę przy wyborze? Pozdrawiam
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Będą klamkomaneteki szosowe czy klamki + barendy? Jeśli same klamki to są takie, z uciągiem linki jak w VBrake, wtedy nie są potrzebne szosowe wersje zacisków. Jeśli klamkomaneteki to ze sprawdzonych mechaników Avid BB7 Road i TRP Spyre.
KamilWawice Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2019 4 minuty temu, ComaR napisał: Będą klamkomaneteki szosowe czy klamki + barendy? Jeśli same klamki to są takie, z uciągiem linki jak w VBrake, wtedy nie są potrzebne szosowe wersje zacisków. Jeśli klamkomaneteki to ze sprawdzonych mechaników Avid BB7 Road i TRP Spyre. Będą klamkomanetki. O TRP Spyre już myślałem. W jaki sposób dobierać adapter IS-PM? Czy rozstaw śrub w ramie jest jakoś wystandaryzowany (np. jak z średnicą sztyc itp.), czy za każdym razem to się indywidualnie mierzy?
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Adapter to pod wielkość tarczy dobierasz, warto też sprawdzić co zaleca producent hamulca (np.mój Avid miał specjalne wcięcie na klocki), czasami adapter jest w zestawie z hamulcem.
KamilWawice Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2019 5 minut temu, ComaR napisał: Adapter to pod wielkość tarczy dobierasz, warto też sprawdzić co zaleca producent hamulca (np.mój Avid miał specjalne wcięcie na klocki), czasami adapter jest w zestawie z hamulcem. Rozumiem. Problem jest taki, że oba hamulce, które wskazałeś, są przystosowane pod mocowanie PM, podczas gdy w mojej ramie są otwory według standardu IS. Wobec tego muszę ogarnąć adapter PM/IS. Zastanawiam się, jak szukać odpowiedniego. W pierwszej kolejności uwzględniam rozmiar tarczy, ale co z rozstawem otworów? Zawsze jest taki sam i rozmiar tarczy to jedyna zmienna, czy za każdym razem ten rozstaw jest inny i trzeba szukać adaptera dedykowanego do danej ramy, jak np. haka przerzutki?
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Przecież IS i PM to standardy, rozstaw otworów w ramach/widelcach się nie zmienia.
KamilWawice Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2019 1 minutę temu, ComaR napisał: Przecież IS i PM to standardy, rozstaw otworów w ramach/widelcach się nie zmienia. Właśnie o to pytałem. Dziękuję!
KamilWawice Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Ostatecznie założone TRP Spyre C. Proste w montażu i o to właśnie chodziło. Teraz trochę pojeżdżę. Dotrą się. Regulacja i pozostanie cieszyć się jazdą @ComaRdzięki za pomoc! Temat do zamknięcia.
wozo13 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Ponieważ sam również będę rezygnowal z hydrauliki na rzecz mechaniki chciałbym poznać opinie a może jakieś porównanie Trp Spyre do hydrauliki może kolega napisze kilka słów o wrażeniach z jazdy...szacunek
Kruk Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Moim zdaniem TRP SPYRE C są póki co najsensowniejszymi mechanikami na rynku, jak jeszcze dać do nich ceramiczne klocki to są na prawdę dobre. Jeśli nie potrzebujesz mega siły hamowania i nie będziesz przegrzewać strasznie hamulców to myślę że wystarczą
wozo13 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Chcę mechaniki ponieważ będę niedługo kupował ścieżkowca, a obecny rower będzie na wyprawy asfalt/leśne ścieżki i chcę go maksymalnie uprościć, a i siła hamowania nie będzie potrzebna niewiadomo jaka...czytałem różne opinie na temat tych hamulców i było trochę negatywnych ...fakt że działają oba tłoczki jest fajny, ale wiele osób polecało zamiast nich BB7
KamilWawice Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2019 58 minut temu, wozo13 napisał: Ponieważ sam również będę rezygnowal z hydrauliki na rzecz mechaniki chciałbym poznać opinie a może jakieś porównanie Trp Spyre do hydrauliki może kolega napisze kilka słów o wrażeniach z jazdy...szacunek Cześć, sam montowałem i regulowałem, nie mając żadnego doświadczenia. Banalnie proste. Byłem wręcz zdziwiony, że obyło się bez żadnych komplikacji, a juz regulowanie przez wkręcanie i wykręcanie śrub, to jest rewelacja. Przejechane na ten moment w układzie ze stockowymi klockami jakieś 250 kmów gravelowo, czyli tak 50/50 szosa/szuter itp. Nie mam zastrzeżeń, choć siła hamowania jest wyraźnie mniejsza, niż przy hamulcach hydraulicznych, co pewnie najbardziej odczuliby kolarze o trochę wyższej masie. Mogę zatem polecić takie hamulce do jazdy gravelowej lub przełajowej, a zwłaszcza lżejszym kolarzom. Natomist ci, którzy będą jeździć w trudnym terenie, mogą przetestować hybrydy, a jeśli ważą trochę więcej, to powinni zostać przy hydraulicznych.
wozo13 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 KamilWawice dzięki za opinie o hamulcach będę musiał głęboko przemyśleć temat
Kruk Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 TRP spyre C są warte uwagi ale są drogie bo ponad 200 złotych na zacisk to dużo.
wozo13 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 no właśnie ta cena trochę straszy i ja mam rower mtb z prostą kierą więc będzie inny ciąg linki, ale interesowała mnie opinia o Spyre, bo ich wersja do mtb to Spyke, a i nich już nie ma tak dużo opinii...na pewno ciekawa opcja choć drogawa
Rekomendowane odpowiedzi