kaido2 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zmieniłem wolnobieg dlatego, że wymieniałem cały zestaw gumianych kół pod konkretne na kasete, a że kaset mam całe wory , a najwięcej wspomnianych CS-HG41-7 i 8 to wybór padł na te. Tak jak wspomniałem to nie jest pierwszy przypadek, bo inny ten sam mam w trekkingu gdzie wcześniej również siedziały tanie koła pod wolnobieg 7s i po założeniu koła z taką samą kasetą ale 8s ( CS-HG41 7 i 8 różnią się tylko dodatkową koronką, odstępy licząc od ośki są takie same, czyli tak jak wspomniałeś), bo nie chciało mnie się szukać podkładki z 7s na 8/9/10 s bębenek. 12 minut temu, Piotr78 napisał: Zaręczam Ci, że najmniejszego problemu nie ma z zamianą wolnobiegu 7 sp na kasetę 7 sp. ( lub 8 sp ) o ile tylko tylna przerzutka poprawnie obsługuje koronki i ma dedykowaną pojemność. Ze wskakiwaniem przerzutki na koronkę 28 jak i 32 nie było nigdy problemu , sęk tkwił w tym, że przeskakiwało o jedną koronkę ( z 18-cie na 24, lub przy innej regulacji z 11-15, zatem nie 28) i nie dało się tego poprawnie wyregulować, bo albo uciekało na dole, albo na górze, lub w przypadku kompromisu żyło to jak chciało. Tak jak pisałem też w innym rowerze gdzie jest stara jak świat kaseta MTB Sunrace 11-28 po przejściu z wolnobiegu na taką kasete wszystko działało z marszu jak powinno, na starej jak i teraz obecnie na nowej TZ50 i współczesnych klamkomanetkach szosowych Tourneya.Kaseta ma rozstaw tak jak szosowe i wolnobiegi , a nie jak obecne MTB CS-HG41. Wniosek po takich przeżyciach jest tylko jeden, różnice w odstępach. 21 minut temu, Piotr78 napisał: Gdzieś tam ktoś doszukał się różnic, ( ale na tyle mikroskopijnych przy niektórych starych manetkach vs dużo nowsze ) No nie do końca mikroskopijnych bo różnica całości to 1mm jezeli chodzi o kasety MTB ( napisze Shimano, bo jak dotąd tylko z tymi kasetami miałem ten sam występujący problem i tu dokonałem pomiarów),wolnobieg i szosowe, natomiast manetki bywają nieprecyzyjne, jednak to nie ma zbyt dużego wpływu ( niekiedy lekko trzeba któryś bieg docisnąć) i da się z tym żyć, natomiast jeżeli coś działa jak najbardziej prawidłowo tu, a po zmianie komponentu nie działa to jasno świadczy, że coś nie tak jest z danym wymienionym komponentem. 26 minut temu, Piotr78 napisał: Te same klamkomanetki 7/8 sp. obsługują zarówno wolnobiegi jak i kasety. No jednak nie obsługują, bo miałem z tym zagwozdkę. Kalmkomanetki szosowe Tourney Microshift klamkomanetka MTB w trekkingu obsługa kaset szosowych i wolnobiegi ok, CS-HG 41-7 ( W trekkingu CS-HG41-8 ten sam przypadek przeskakiwanie 18-24 i 11-15) już nie. Po zastosowaniu modyfikacji odstępów jak w kasetach szosowych i wolnobiegach wszystko działa elegancko.
Piotr78 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Masz problemy tam gdzie nie miał ich nikt inny. Cały czas mówię, że problem leżał gdzie indziej. 12 minut temu, kaido2 napisał: 58 minut temu, Piotr78 napisał: Te same klamkomanetki 7/8 sp. obsługują zarówno wolnobiegi jak i kasety. No jednak nie obsługują, bo miałem z tym zagwozdkę Mam Ci dać przykład gdzie jakiś rower na tych samych klamkomanetkach występuje w wersji z wolnobiegiem i kasetą ? https://www.unibike.pl/unibike2013/mission.html wolnobieg 7 rzędowy Shimano MF-TZ21 + klamkomanetki SHIMANO ALTUS EF65 https://www.rowerymalgoska.pl/oferta-rowerow/rowery/promocje/rower-kross-trans-5-0/ to samo, ale kaseta ( i manetki 8sp ) ale ilość biegów nie ma znaczenia, jest kaseta, manetka ma po prostu i 1 klik więcej, ciąg ten sam.
kaido2 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) W przerzutce, gdzie pisałem wyżej że ta też była zmieniana, fakt nie napisałem, że była to Deore DX SGS 7s. Nie musisz mi dawać przykładów , bo z różnymi rowerami w różnych konfiguracjach na 7s miałem styczność. Sam zakładałem kasety 8s na 7s manetki. Może to dla Ciebie niepojęte, bo się z tym nie spotkałeś, dla mnie też było tak do czasu, aż nie pojawiły mi się 2 takie same przypadki właśnie na tych "nowych" kastech MTB.Wielkość koronek nie ma wpływu, okazało się że odstępy są inne. Poradziłem sobie z tym i jest ok. Mogłem założyć inną kasetę nawet MTB ( ot wspomniany Sunrace) z którą wiem, że działało by to bez kombinacji, ale tych 41 mam na tyle że czas je wreszcie zajechać. Generalnie to co piszę jest ciekawostką i zarazem rozwiązaniem problemu dla innych którzy spotkają się z tym samym. Przyznam że z początku wrzuciłem wszystkie kasety MTB do jednego wora z założeniem, że nie będzie to działać. W przypadku CS-HG41-7, czy 8s w półączeniu z klamkami szosowymi ( w tym obecnymi szosowymi 7s) pod wolnobieg, pod stare kasety w tym szosowe to prawidłowo nie zadziała , bo przeskoczy albo przez koronkę 24T, albo 15 w zalezności od regulacji - próba regulacji na kompromis to działanie tylko 4-ch przełożen na koronkach 11,15,18,28T. oczywiście nic nie rzęzi , nie zamula, wskakuje, ale przeskakuje przez 13-kę lub 21 przy powiedzmy normalnej regulacji. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez kaido2
Piotr78 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, kaido2 napisał: W przerzutce, gdzie pisałem wyżej że ta też była zmieniana, fakt nie napisałem, że była to Deore DX SGS 7s. Znowu nie dałeś poprawnej przerzutki - ( rd-m650 do kasety 8 sp. 11-32 ) choć jeśli sgs ( a nie gs - różnica jest niewielka na oko ) to było blisko i może nawet powinno to chodzić na kasecie 8 sp, a już na pewno na wolnobiegu 14-28 każdym. Piszesz, że z kasetą hg-41-7 i 8 klamkomanetki szosowe 7 sp i 8 sp ( czyli stare, trochę nowsze to sora i tourney kilkuletni ) nie zadziała ? Zadziała, bez problemu. Kasety szosowe stare 8 sp i mtb 8 sp niczym się nie różniły poza ilością zębów na koronkach. Sunrace to jest chiński badziew, który dopiero teraz walczy o rynek i poza kasetami to z jakością lipa. ( choć się stara ) Masz starą kasetę sunrace? Nie istnieją stare kasety sunrace, co najwyżej mogą być tak samo stare jak hg41, ale obstawiam że ładnych kilka młodsze ( nie wiem, strzelam ). Reasumując tylko Ty masz problemy, zakładasz wynalazki, które zmuszasz do pracy poza swoimi zalecanymi przez shimano parametrami, potem szukasz dziury w całym i naprawiasz swoje błędy druciarstwem i kombinacją alpejską. Konkretnie napisz np. Przerzutka taka, a taka, model taki, a taki nie działała z wolnobiegiem/kasetą taką a taką i przerzutką/manetką taką, a taką. Bo już się pogubiłem co piszesz, że Ci nie działało. ( jaka kombinacja ) Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Piotr78
kaido2 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) 59 minut temu, Piotr78 napisał: Sunrace to jest chiński badziew, W standardzie Shimano, zakładam i normalnie to działa bez żadnych zgrzytów, kombinacji, regulujesz i jest. Czy taki badziew? Przejechałem na tym spooro km ( jakieś 25 tyś km w tym po górach i kaseta jeszcze drugie tyle przejedzie, bez problemu przyjmuje nowy łańcuch). Jeżeli działa prawidłowo i wytrzymuje długo nie moge nazwać tego badziewiem. 59 minut temu, Piotr78 napisał: Znowu nie dałeś poprawnej przerzutki Założyłem tą przerzutkę do CS-HG41-7, przerzutka jest MTB 7s wózek na tyle długi by obsłużył nawet koronkę 32, ale max był 28 Nawet z tą samą kasetą 8s powinno działać poprawnie -1 bieg, a nosz.. kufa nie działała prawidłowo, przeskakiwała koronkę 24, albo 15. Cytat Piszesz, że z kasetą hg-41-7 i 8 klamkomanetki szosowe 7 sp Dokładnie ST-A070 czyli obecne, oraz obecne Microshift R7 MicroNew. Tej trekkingowej nie pamiętam, ale skok ma ten sam. Zakładam wolnobieg działa, zakładam jakąkolwiek kasetę szosową działa, zakładam jakąkolwiek CS-HG41 ( bo i na dwóch takich 41- 7s też próbowałem) nosz k..fa nie działa, skacze przez 24 i 15. Teoretycznie powinna zadziałać z 8s-1bieg, no nie zadziała. To nie są wynalazki tylko komponenty które teoretycznie powinny ze sobą współgrać,a w tym wypadku nie współgrają, zastosowanie rozstawów z wolnobiegu/kasety szosowej CS-HG50-7, CS-HG20 rozwiązały problem. Po prostu w tej kasecie są zmienione odstępy. Kasety szosowe mają każdy dystans od najtwardszej koronki do ostatniej 3,6, wolnobiegi 4,05 i dalej 3,6, a CS-HG41 3,6, 3,6, 3,6, 3,23, 3,23 i 3,20 i to wystarczy by jeden bieg przeskakiwał na następny, krótko pisząc nie działało to tak jak powinno. Tak jak pisałem, to nie jest 1 przypadek. Po przejściu z wolnobiegu 7s na tą kasetę robi się takie jajo. Te wszystkie rzeźby to tylko po to by się upewnić i w ostateczności rozwiązać problem. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez kaido2
Piotr78 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Czyli ST-A070 + rd-m650 sgs + hg41-7 ( 11-28 ) i nie działa ? Dobrze rozumiem ? Z ciekawości z przodu ile zębów ma korba ? Masz nawet napisane, że do tych manetek hg41-7 działa i jest sugerowane. Pisz do Shimano, że się pomylili. /edit Pytałem o korbę bo dochodzi jeszcze kwestia linii łańcucha, jeśli masz korbę szosową i z szosową linią łańcucha, a z tyłu piastę mtb z linią łańcucha mtb to dodatkowe przekosy tym spowodowane mogą robić problemy ( ale to tylko może dodatkowo nie pomagać, być jedną z przyczyn niepoprawnego przerzucania, druga to kaseta wg. shimano powinna być od 12 t dla rd-m650, a być może trzecia ( i czwarta ? ) przyczyna pozostaje do ustalenia, zużycie czegoś w napędzie, luz na przerzutce, słaba precyzja manetek, zgaduję ) Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Piotr78
kaido2 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Klasyczna korba kompaktowa 50/34. Koła szosowe z piastą 130mm i bębenkiem 11s ( Mavic Cosmic Elite), wrzucasz starą kasetę Sory ( 11-25) i działa ok, koło z wolnobiegiem MF-TZ50 które tam było w oryginale i tez jest ok Jaja nie? Linia łańcucha nawet jak jadę z blatu z wrzuconym wszystkim do góry nie jest tragiczna. Nie na takich przekosach śmigałem i biegi wchodziły normalnie. 4 godziny temu, Piotr78 napisał: Pisz do Shimano, że się pomylili. Już zapaliłem żaróweczkę mojemu koledze który jest autoryzowanym serwisantem Shimano, był zdziwiony bo nie podchodził do tematu tak szczegółowo, ale z marszu powiedział, że tak, w tym wypadku winne są różnice odległości koronek. Skoro podmieniasz wszystko i na danym modelu kasety tak się dzieje winna jest kaseta. 4 godziny temu, Piotr78 napisał: ale to tylko może dodatkowo nie pomagać, być jedną z przyczyn niepoprawnego przerzucania Ona poprawnie przerzuca, nic nie zgrzyta, nie haczy jak np w przypadku nie obsługiwania koronki gdy kółko haczy o nią, po prostu w pewnym momencie przeskakuje jedną środkowa koronkę 24, lub 15 T w zależności jak się skrajnie wyreguluje na baryłce w przerzutce, co ewidentnie świadczy o nieprawidłowych odległościach między koronkami i to się zgadza, po zrobionych przeze mnie pomiarach dystansów między koronkami. 4 godziny temu, Piotr78 napisał: przyczyna pozostaje do ustalenia, zużycie czegoś w napędzie, luz na przerzutce, słaba precyzja manetek, zgaduję Wszystko było podmieniane zanim rozkułem w ostateczności kasetę i dałem podkładki by uzyskać odległości jak w wolnobiegu / kasecie szosowej czy to hg20, czy hg50-7 czyli 3,6mm. I teraz gra cacy, a kasetę obsługuje RD-TZ50, bo np zamianka na Deorke nic nie wniosła. Zrobię jeszcze inny myk, ale to na drugim pacjencie, a mianowicie założę klamkomanetkę dedykowana pod tą kasetę, oraz sprawdzę bo też mam inne kasety MTB Shimano jak wygląda sprawa odległości miedzy starymi np hg30 , czy 31. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez kaido2
Piotr78 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Jednak coś może być w tym co piszesz, ale tylko w opcji manetka 8 sp do kasety 7 sp lub z różnej parafii manetki ( nie shimano, kaseta, przerzutka i wtedy nawet dla 7 sp jakaś kombinacja będzie kulała ). Trzymając się shimano wszystko powinno działać - mając manetkę 7 a kasetę 8. ( i naprawdę nie spotkałem się, żeby było inaczej ). Gdy zaczniemy kombinować i stosować róznej firmy kasetę/wolnobieg/manetki/przerzutkę ( plus ewentualne zużycie luzy ) to może być różnie. Szczególnie gdy mamy do czynienia z systemem ciąglu linki 1:2 ( standard sh dla 6,7,8,9 i niektórych 10 sp manetek ) Natomiast powtórzę, zostawiając klamkomanetki shimano 7 sp na kasecie 8 sp, wszystko gra i działa dobrze. Artykuł pisany w 1999 roku ( gdy weszły napędy 9 sp w grupach xtr, xt, lx ) lub max w 2000 ( + deore ) http://rowery.zbooy.pl/rzedy.html Sam jeszcze zgłębię ten temat. Częściowo zwracam honor, natomiast podtrzymuję swoje co do treści tego wątku - zapytania o przeróbkę, przejście z wolnobiegu shimano 7 sp na kasetę 8 sp ( zostawiając manetkę lub zmieniając jak autor wątku od razu na 8 sp ) to będzie to działało. /edit Podkładki jak widzisz to jedno - grubość koronek to prostuje - odległości pomiędzy koronkami zawsze są stałe ( choć grubość podkładek może być rózna - koronki są innej grubości ) Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Piotr78
kaido2 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) No widzisz. miałem założone klamki Tourneya ST-A70 , kasetę CS-HG41-7 i przerzutkę RD-TZ50, a później wspomnianą Deorkę, wszystko 7sp od Shimano, nowe linki i pancerze no i kufa nie działało Koła szosowe nowe, przerzutka Tourneya nowa, klamki też. Założyłem koło z wolnobiegiem, no działa , lala elegancko. Obecnie różnica jest taka , że klamki są Microshifta R7 MicroNew, bo jak dla mnie są dużo lepsze. Na Tourneyach, jak i wspomnianych Microshiftach po modzie kasety działą to elegancko. Co najwyżej kasety były używki, ale jakbym założył nówki efekt byłby ten sam, bo odstępy między koronkami się nie zmieniają. Po prostu łańcuch przeskakuje nad jedną koronką zamiast wskoczyć na 24 wchodzi na 28, jeżeli przesunę trochę regulację, a tu można spokojnie tak zrobić, bo tolerancja przy 7 sp jest większa nawet przy zastosowaniu łańcucha 9sp, to znowu na twardych przełożeniach łańcuch omija 13-kę i z 11-ki wskakuje na 15-kę. Dziś przyjechałem na innym rowerze, bo pogoda deszczowa, zatem i rower deszczowy. Konfiguracja jest podobna 7s na klamkach Tourneya ST-A70, przerzutka to jeszcze stara RD-TV15, korba 50/34 ale jeździ w singlu z blatu, kaseta stara szosowa CS-HG20-7 i wszystko działa jak w książce pisze. Rozstaw między koronkami, bo przed chwilą zmierzyłem to równe 3,6 mm, natomiast CS-HG41-7 wynosi podająć od najtwardzej ( najmniejszej) 3,6. 3,6, 3,23. 3,23, 3,23 i 3,20, wystarczy by łańcuch ominął jedną koronkę na przedostatnich biegach patrząc od góry jak i od dołu. Odległości kasety CS-HG41-8 3,6, 3,6, 3,23, 3,23, 3,23 ,3,20 i 3,20, a więc klamka dedykowana pod te kasety będzie działać normalnie na obu kasetach z tym że w 8-kowej obsłuży 7 biegów, ale jak najbardziej prawidłowo. Nigdy nie było problemu stosując szpeje nawet stare reanimowane w systemie Shimano, natomiast tu jeżeli wszystko jest nowe i nie śmiga ( a po założeniu szosowej, czy koła z wolnobiegiem śmiaga ok) nawet po przekładkach ( chcoiażby 2-ch takich samych kaset, bo zanim rozkułem i dostowałem sprawdziłem na drugiej takiej samej) to ewidentnie jest to wina ( tu odstępów koronek od siebie) tych kaset. Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez kaido2
Piotr78 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 6 minut temu, kaido2 napisał: No widzisz. miałem założone klamki Tourneya ST-A70 , kasetę CS-HG41-7 i przerzutkę RD-TZ50, a później wspomnianą Deorkę, Przerzutka rd-tz50 wg. shimano współpracuje z koronką od 14 t ( więc ta przerzutka jest przystosowana de facto dla wolnobiegu ), rd-m650 od 12 t ( więc tez nie od 11 ) Po prostu przy tych przerzutkach nie można ustawić wystarczająco blisko kółka napinającego względem najmniejszej koronki 11, a nawet jak ustawisz to nie będzie dobrze u góry ( na dużych zębatkach ) i problem jest wtedy dokładnie taki jak opisujesz. Do tego zakładasz łańcuch 9 sp. który jest węższy nie tylko na zewnątrz, ale i wewnątrz od łańcuchów 7/8 sp. Do tego jeszcze klamkomanetki microshift, które nie wiadomo ile dokładnie linki wybierają i jakie odstępy mają ich kasety ( o ile oni w ogóle produkują kasety ) Jak mówiłem, robisz kombinacje alpejskie, zamiast zrobić jak fabryka kazała.
kaido2 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 12 godzin temu, Piotr78 napisał: Podkładki jak widzisz to jedno - grubość koronek to prostuje - odległości pomiędzy koronkami zawsze są stałe ( choć grubość podkładek może być rózna - koronki są innej grubości ) grubość koronek jest taka sama ( bo kiedyś robiłęm inny myk stosująć koronkę z kasety 9s do 7s) dopiero 10-kowe i 11-kowe są delikatnie cieńsze. To co kiedyś powiedział mi ten mechanik ( kolega autoryzowany z Shimano) dając garść koronek, które najczęściej zajeżdżałem, a z różnych kaset były 🙂 - " Pamiętaj aby między koronki dać odpowiedniej grubości podkładki" Na skrajnych przełożeniach można to olać, bo ograniczysz to H i L, ale następne muszą mieć odpowiedni odstęp inaczej nie wyregulujesz. No i sprawdziło się.
Piotr78 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 No przecież koronki od 9 sp sa innej grubości. Odległości pomiędzy koronkami w kasecie 8,9 sp sprawdziłem, sa te same, w sensie równe w obrębie jednej kasety. Źle mierzysz. Założę się, ze w 7 sp. Jest tak samo.
kaido2 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Piotr78 napisał: Jak mówiłem, robisz kombinacje alpejskie, zamiast zrobić jak fabryka kazała. Ale zrobiłem wszystko na Shimano, dopiero później jak już wszystko było ok wrzuciłem klamki Microshift i nadal jest ok. To nie sa żadne kombinacje, po prostu stosuje sprzęt zgodny z danym standardem, ato że na papierze pisze tak, że obsługuje od 14T ( no bo wolnobiegi są obecnie już tylko od 14T) to nie oznacza że nie obsłuży prawidłowo kasety, zwłaszcza, że w innych 2-ch rowerach z kasetami ( bo mam trochę tych rowerów) te przeżutki jak najbardziej prawidłowo działają. Skoro na Deorce problem wystepował, a ta już jest stricte pod kasety to problem nie leży w przerzutce. Łańcuch 9sp jest trochę węższy, ale jak najbardziej będzie on prawidłowo pracował na kasecie 7sp, istnieje jedynie ryzyko, że może się zakleszczyć ( bo też korby 7sp sa różne) między blatami, w starej 105 ( 1055) nie miałem z tym najmniejszego problemu w Arabesque czy Tricolor SH600 również. Więc papier papierem, praktyka, praktyką.
Piotr78 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ok, będziesz używał kombinacji alpejskich. Wolny kraj. Ale nie pisz innym, że jak założą kasetę w miejsce wolnobiego to im nie będzie dzialac. Jeśli Shimano mowi, że przerzutka ma mieć taką, a taką pojemność, być używana z takimi, a takimi koronkami to uwierz mi, że ma powody tak pisać. U Ciebie niemal wszystko z innej beczki, manetki, łańcuch, przerzutka i twierdzisz, że u innych mając książkowo coś nie zadziała. Łańcuch węższy na kasecie to większe opóźnienie w zmianie biegów, dokladajac roznice w kompatybilności przerzutki z kasetą, zużycie poszczególnych elementów powstanie kumulacja i wtedy nie ma co się domagać precyzji. Jeszcze raz powtarzam, można zmienić wolnobieg na kasetę i o ile przerzutka tylna jest ok to wszystko będzie dobrze działać.
kaido2 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Podaje grubości koronek dla kaset których mam obecnie pod ręką i tak: CS-HG20- 7, CS-HG50 -7, CS-HG400 -9, CS -HG 50-9 i grubość koronek wynosi dokładnie 1,7mm. Grubości podkładek np w kasetach CS-HG41-7 podane są na tych podkładkach, zatem nie trzeba ich mierzyć, ale to zrobiłem dla upewnienia się. Odnośnie pomiarów: Grubość czopa ( tego ułamanego elementu) wynosi 0,13mm, musiałem wykonać go z dokładnością do 0,01mm ( takie są też normy zegarmistrzowskie w tej kwestii) aby regulator balansowy w mechnaizmie prawidłowo działał, tak że wiem gdzie mierzyć i czym mierzyć. Godzinę temu, Piotr78 napisał: U Ciebie niemal wszystko z innej beczki, manetki, łańcuch, przerzutka i twierdzisz, że u innych mając książkowo coś nie zadziała. Przecież napisałem, że pierwotnie było wszystko na Shimano, na nowych podzespołach ( nawet przerzutkka pod obsługe kasety była co prawda nie nowa, ale sprawna, łańcuch obecnie jest 9s HG-93, ale wtedy był HG40), dopiero później gdzie już rozwiązałem problem, zmieniłem klamki ST-A70 na Microshifta. Piszę to z czym się spotkałem i nie był to jedyny przypadek. Druga sprawa jeżeli coś jest w danym standardzie to powinno to działać bez żadnych rozkmin, i oprócz przypadków z tymi kasetami HG41, gdzie podkładki ewidentnie mają inne wymiary wszystkie inne rowery normalnie mi działają i to nie z takimi miksami. Tak, że jest oczywiste gdzie leżała przyczyna, skoro nawet serwisant to potwierdził. Tak jak napisałem papier papierem, praktyka praktyką. Założe się , że jak zamontuję dedykowane klamki Trekking/MTB do tej kasety wszystko będzie działać cacy. Godzinę temu, Piotr78 napisał: można zmienić wolnobieg na kasetę Można jak najbradziej, ale trzeba wiedzieć na jaką. Wracając jeszcze do: 1 godzinę temu, Piotr78 napisał: Po prostu przy tych przerzutkach nie można ustawić wystarczająco blisko kółka napinającego względem najmniejszej koronki 11, a nawet jak ustawisz to nie będzie dobrze u góry ( na dużych zębatkach ) i problem jest wtedy dokładnie taki jak opisujesz. W praktyce wygląda to tak, że kółko jest dodstatecznie blisko najmniejszej koronki przy wyregulowaniu śrubą tak aby spokojnie wchodziła na największą i działa to bez zarzutu. Przypomne że łańcuch po prostu zamiast wejść na 24 wchodzi na 28, lub zamiast wejść na 13-kę wchodzi od razu z 11-ki na 15-kę , czyli omija jedeną koronkę, a nie skacze po koronce jak w przypadku za daleko oddalonego kółka od niej ( za słaby naciąg/ zbyt mała ilość obciążonych zębów względem przyłożonej siły). Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez kaido2
Bandzior85 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Widzę, że dyskusja rozkręciła się na całego bez mojego udziału 😉 Może tylko dodam od siebie, że proponowany zestaw przez Piotr78 nie działa poprawnie. Przełożenia nie wchodzą prawidłowo. Nie wydaje mi się żeby to była wina tylnej przerzutki ponieważ Altus RD M-310 powinien sobie poradzić z obsługą kasety 8 rzędowej Łańcuch również mam do napędów 8 rzędowych. W dniu 9.04.2019 o 13:49, Piotr78 napisał: Tyłka nie urywa, ale w budżecie się mieścisz i może być. Lepiej ( jeśli jeździsz dużo ) gdyby piasta była shimano. ( ale drożej ) https://allegro.pl/oferta/kolo-tyl-28-wzmacniane-shimano-t3000-8-9-10s-cz-7222314874 + https://allegro.pl/oferta/shimano-cs-hg31-kaseta-8s-altus-11-32-7256949984 Jedna przesyłka, razem około 186 pln I mając wolnobieg ( zapewne 7 biegów z tyłu ) tu masz już 8. ( i w tańszej i ciut droższej wersji ) Regulujesz sobie jak chcesz - albo od najmniejszej z tyłu do prawie największej ( czyli od 8 - 2 ) lub od drugiej licząc od najmniejszej koronki kasety do największej ( czyli 7-1 ) Wymieniając w przyszłości prawą manetkę ( zapewne masz klamkomanetkę ) na 8 sp. od razu będziesz miał 8 biegów z tyłu do dyspozycji. ( czyli od 1-8 ) a takową można kupić już ( używaną w bdb stanie ) od 25 pln lub nową 50-60 pln.
Piotr78 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Sam regulowałeś ? Nie ma możliwości, żeby zestaw klamkomanetki shimano 8 sp + kaseta 8 sp, przerzutka rd-m310, nie działał. Jeśli nie działa poprawnie problem lezy w regulacji lub/i prostym haku ramy i wózku przerzutki. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Piotr78
peezett Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Dodam, że sam przez pewien czas przy modyfikacji starego roweru miałem klamko-manetki 7s, zamontowałem kasetę 8s i bez problemów jeździłem do czasu zmiany manetek.
Bandzior85 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Piotr78 napisał: Sam regulowałeś ? Nie ma możliwości, żeby zestaw klamkomanetki shimano 8 sp + kaseta 8 sp, przerzutka rd-m310, nie działał. Jeśli nie działa poprawnie problem lezy w regulacji lub/i prostym haku ramy i wózku przerzutki. spróbuje jeszcze w wolnym czasie z tym powalczyć i dam znać
Piotr78 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Jak coś to napiszę Ci najszybszy poradnik jak wyregulować przerzutkę tylną.
kaido2 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 W dniu 15.04.2019 o 12:53, peezett napisał: Dodam, że sam przez pewien czas przy modyfikacji starego roweru miałem klamko-manetki 7s Podaj jaką tam miałeś kasetę bo to istotne. Jeżeli CS-HG41-7 to będzie to działać jak najbradziej prawidłowo. W dniu 15.04.2019 o 09:00, Bandzior85 napisał: Może tylko dodam od siebie, że proponowany zestaw przez Piotr78 nie działa poprawnie. Przełożenia nie wchodzą prawidłowo. Nie wydaje mi się żeby to była wina tylnej przerzutki ponieważ Altus RD M-310 Musisz dokupić klamkę. Skoro masz już kasetę 8s MTB to najtaniej wyjdzie Cię tu kupno klamki Altusa ST-M310.
Piotr78 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 W dniu 10.04.2019 o 11:58, Bandzior85 napisał: Do tego wziąłem klamkomanetkę na 8 przełożeń - Shimano Altus ST-EF510. Kupił. To jak najbardziej pasuje do kasety 8 sp.
kaido2 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Mo je niedoczytanie, ale skoro tak to rzeczywiście, powinno to działać bez problemu. Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez kaido2
peezett Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Godzinę temu, kaido2 napisał: W dniu 15.04.2019 o 12:53, peezett napisał: Dodam, że sam przez pewien czas przy modyfikacji starego roweru miałem klamko-manetki 7s Podaj jaką tam miałeś kasetę bo to istotne. Jeżeli CS-HG41-7 to będzie to działać jak najbradziej prawidłowo. CS-HG41-8 (kaseta 8s) a klamko-manetki 7s, oczywiście z brakiem jednego biegu.
kaido2 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 No ok, ale jaka wcześniej była kaseta?
Rekomendowane odpowiedzi