Szyymoon Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Składam swój gdzieś tam w głowie wyobrażony rower Coś jak Gravel/MTB zastosowanie szutry, asfalt, las, z możliwością przyjęcia wygodnej pozycji przy jeździe na asfalcie rama MTB (accent peak) koła 29 cali opony coś w stylu thunder burt / continental race king / speed king sztywny widelec karbonowy tarczowe hamulce kierownica typu baranek no i teraz pojawia się problem kompatybilności szosowych klamkomanetek i tylniej przerzutki MTB albo 1x10 albo 2x10 przy kasecie 11-36 Po przejrzeniu internetów: posiadając kasetę 11-36 i przerzutkę SLX M765 opcja 1 klamkomanetka 10 rzędowa da radę obsłużyć przerzutkę MTB 10 rzędową dzięki "przejściówce" Jtek Shiftmate 6 lub Wolf tooth Tanpan opcja 2 klamkomanetka 10 rzędowa i nowa przerzutka 9 rzędowa MTB bez dyna-sys która obsłuży kasetę 11-36 Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Z tego co wiem klamkomanetki szosowe Shimano mają inny ciąg niż manetki MTB od Shimano Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Od 10s i wyżej taka mieszanka jest nie wykonalna a poniżej 10s znaczenie ma model/rocznik. Pogrzebałbyś w zasobach forum to byś znalazł odpowiedz zanim byś zadał pytanie. Odnośnik do komentarza
Szyymoon Napisano 7 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 owszem klamkomanetki nie pasują pod przerzutkę 10 rzędową bo ona jest w systemie dyna-sys i ma inny ciąg ale podobno 9 rzędowa przerzutka da radę się zgrać czyli klamka 9 i niżej pasuje do przerzutek mtb 9 i niżej pytanie czy klamka 10 od szosy spasuje do przerzutki 9 MTB moje pytanie także dotyczyło wyżej wspominanych "przejściówek" które zmieniają ciąg linki Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Masz zamiar wszystkie graty kupować czy coś już masz? IMO pomysł delikatnie mówiąc poroniony. Zbudujesz frankensteina, który ani na asfalcie szybki nie będzie ani w terenie daleko nie zajedzie. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 6 minut temu, Szyymoon napisał: czyli klamka 9 i niżej pasuje do przerzutek mtb 9 Zacytuje siebie... "poniżej 10s znaczenie ma model/rocznik". Jeszcze raz odsylam Cię do wątków na forum napisanych, które ten temat opisują. Odnośnik do komentarza
Szyymoon Napisano 7 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 12 minut temu, SzpiceR napisał: Masz zamiar wszystkie graty kupować czy coś już masz? IMO pomysł delikatnie mówiąc poroniony. Zbudujesz frankensteina, który ani na asfalcie szybki nie będzie ani w terenie daleko nie zajedzie. mam napęd, widelec, ramę w sumie to wszystko za wyjątkiem kierownicy tzn na prostej MTB, często praktycznie kładę się na niej i od razu lepiej się kręci do tego to nei ma być wyścigówka ani na szose ani do lasu bo wiem że od tego ma być coś innego, ja jeżdżę dla przyjemności i chciałbym jadąc asfaltem wskoczyć na jakieś leśne drogi, szutry itd coś jak gravel można powiedzieć 9 minut temu, PrzeLuka napisał: Zacytuje siebie... "poniżej 10s znaczenie ma model/rocznik". Jeszcze raz odsylam Cię do wątków na forum napisanych, które ten temat opisują. będę ich szukał i poczytam, jeśli mnie jakoś nakierujesz co do działu to super jak nie to może poradzę sobie sam Odnośnik do komentarza
Piotr78 Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Manetki szosowe 10 sp ( poza tiagra 4700 ) pasuja do przerzutki mtb 9 sp. Problemem będzie kaseta z koronka 36. Mam na myśli przerzutkę i jej max koronke. Najlepiej uniknąć shadow wiec pozostaje rd-m591 która da radę koronce 36 ( choć niby do 11-34 max ) 1 Odnośnik do komentarza
Fimala Napisano 8 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2019 Sora 9rz i Alivio 9rz działa. Można zamienić Alivio na XT 9 rz. i też będzie ok. Wszystko powyżej 9rz tylko Tanpan. 1 Odnośnik do komentarza
Piotr78 Napisano 8 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2019 (edytowane) Nieprawda. Wszystkie manetki i klamkomanetki ( poza tiagra 4700 ) 10 sp. działają NORMALNIE z przerzutkami 7,8,9 sp bo jest taki sam ciąg linki. Manetki mtb 10 sp mają już inny ciąg linki i nie będą działać. /edit Podobnie jest jeśli mamy szosę i 10 sp. - możemy wymienić przerzutkę na dowloną 7,8,9,10 sp ( poza tiagra 10 4700 ). Byle tylko pojemność się zgadzała. Edytowane 8 Kwiecień 2019 przez Piotr78 Odnośnik do komentarza
Brute4C Napisano 13 Grudzień 2020 Udostępnij Napisano 13 Grudzień 2020 Witam wszystkich w moim pierwszym poście na forum, pozwolę sobie temat odświeżyć, bo mam bardzo podobny problem. W dniu 7.04.2019 o 21:17, SzpiceR napisał: Masz zamiar wszystkie graty kupować czy coś już masz? IMO pomysł delikatnie mówiąc poroniony. Zbudujesz frankensteina, który ani na asfalcie szybki nie będzie ani w terenie daleko nie zajedzie. Wszystko zależy od potrzeb, ujeżdżam takiego frankensteina od paru dobrych lat. Miałem napęd Alivio 3x8, ale wtedy problem klamko-manetek rozwiązałem w awangardowy sposób, czasy studenckie, hajsu nie było. Po prostu kupiłem szosowe manetki hamulcowe TRP a manetki przerzutek zamontowałem bliżej mostka i tam dałem dodatkowe klamki do obsługi w chwycie górnym. Do tego krótszy mostek i miałem fajny chwyt w bardziej wyprostowanej pozycji na miasto z hamulcami i obsługą przerzutek, a na łapach mogłem cisnąć długie kilometry w trasie. Wszystko to na starym Kellys Scarpe z 2006, koła 26" z Cotni X/Race King 2.2. Co ciekawe hamulce V-Break, bo też nie miałem kasy na przejście na tarczowe, a też niewiele wcześniej popełniłem błąd i przy wymianie kół nie pomyślałem, żeby wziąć jakieś z mocowaniem pod tarcze. Jedyną wadą tej konwersji jest konieczność częstej regulacji hamulców, bo klamki szosowe mają mniejszy uciąg linki hamulcowej i trzeba dobrze wyregulować, ale i na to jest rozwiązanie pt. "travel agent problem sovler", prosty adapter, który zwiększa uciąg linki. Ostatecznie nie straciłem nic z funkcjonalności roweru, a zyskałem więcej wygodnych chwytów, które na strasach 200+ ratowały mi nadgarstki. Nie jeździłem nigdy w maratonach MTB, więc zdolności terenowe roweru w zupełności mi wystarczały, nie potrzebowałem też szybkości szosy, to jest rower, który teraz można określić mianem Adventure, nigdzie nie będzie najlepszy, ale pojedzie w każdym terenie. Niestety po tych wszystkich latach chyba nadchodzi czas, aby się rozstać, więcej z tego roweru nie wycisnę, standardy za bardzo się pozmieniały i trudno jest już nawet dostać części albo są droższe niż te w nowszych standardach, wykańcza mnie moda na retro MTB. Dlatego czas na nowego frankensteina. Bazą będzie jakiś rower Crossowy, chcę mieć możliwość jazdy zarówno na kołach 700C/35 jak i 27.5/2.2 w zależności od terenu, a do tego jeszcze gdzieś muszą się zmieścić błotniki. Graveli z takimi możliwościami jest mało i kosztują fortunę, a ja potrzebuję uniwersalnego roweru do miasta i na wycieczki, żeby nie było go żal tyrać cały rok w każdą pogodę. Problem mam z doborem napędu do tego roweru, chciałbym pójść na 2x10, ale mam wrażenie, że to najgorszy możliwy setup to łączenia klamko-manetek szosowych z napędem MTB, a do tego chciałbym mieć już hamulce hydrauliczne, co komplikuje sprawę jeszcze bardziej. Spędziłem trzy ostatnie dni na przeglądaniu aukcji i specyfikacji Shimano, żeby zobaczyć jakie są w ogóle opcje i ile by to kosztowało. Mam też dwie opcje awaryjne, które mógłby wejść tymczasowo. Napęd 2x9 mech. - tutaj sprawa jest prosta, wystarczy dokupić klamko-manetki Sora ST-R3000, plus pewnie korba do wymiany, bo większość Crossów ma napędy 3x9, kompatybilność jest jasna. Przerzutka 9s MTB będzie śmigać, hamulce mechaniczne też. Napęd 2x10 mech. - tutaj zaczynają się schody, wybór się trochę zawęża, bo takich klamko-manetek jest mało i nie wiem jak sprawdzić które manetki są kompatybilne z przerzutkami MTB? Czy Tiagra też wchodzi w grę w przypadku zmiany przerzutki? Kaseta z tyłu to albo 11-32 albo 11-34, więc szosowe przerzutki też by mi to ogarnęły. Dobrze widzę na tym zestawieniu, że GRX i Tiagra są kompatybilne i ST-4700 współpracuje z nową przerzutkę GRX'a RD-RX400? W dniu 8.04.2019 o 10:59, Piotr78 napisał: Nieprawda. Wszystkie manetki i klamkomanetki ( poza tiagra 4700 ) 10 sp. działają NORMALNIE z przerzutkami 7,8,9 sp bo jest taki sam ciąg linki. Manetki mtb 10 sp mają już inny ciąg linki i nie będą działać. /edit Podobnie jest jeśli mamy szosę i 10 sp. - możemy wymienić przerzutkę na dowloną 7,8,9,10 sp ( poza tiagra 10 4700 ). Byle tylko pojemność się zgadzała. Czyli jak dobrze rozumiem, mogę połączyć klamko-manetkę szosową 10s oprócz Tiagry z przerzutką 9s i tylko wymienić kasetę na 10s i to powinno lepiej lub gorzej działać? Jakbym czasem tanio trafił używane Tiagry to wystarczy, że wymienię przerzutkę na GRX'a RD-RX400 lub Tiagrę RD-4700-GS i to też będzie działać kasetą 10s? Napęd 2x10 hydr. - wiadomo, można wrzucić GRX,a 400, ale to nie ten budżet. Jeżeli temat dopasowania manetka - przerzutka zostaje jak wcześniej to czy jest coś o czym trzeba jeszcze pamiętać łącząc hamulce hydrauliczne MTB z drogowymi klamko-manetkami hydraulicznymi? No i do wyboru zostaje jakaś używana starsza 105, albo nowsza Tiagra z wymianą przerzutki? Tak na przyszłość, czy jest jakiś prosty sposób, żeby na przykład wylistować wszystkie klamko-manetki z hamulcami hydraulicznymi, czy trzeba przekopywać specyfikacje ze każdym razem? Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Strek Napisano 13 Grudzień 2020 Udostępnij Napisano 13 Grudzień 2020 3 godziny temu, Brute4C napisał: Napęd 2x10 mech. - Dobrze widzę na tym zestawieniu, że GRX i Tiagra są kompatybilne i ST-4700 współpracuje z nową przerzutkę GRX'a RD-RX400? Mechaniczna klamka Tiagry ogarnia tylną przerzutkę GRX400. U mnie to działa na gravelu, co do przedniej się nie wypowiem bo jeszcze nie zmieniłem i układ działa pół na pół czyli przód dalej Tiagra tył GRX. Teoretycznie zgodnie z tabelą nie powinno być problemu z podpięciem przedniej klamki 4700 z przednią przerzutką GRX400....tylko należy pamiętać o obejmie jeśli rama nie ma możliwości montażu przedniego GRX na hak, bo oryginalnie jest tylko tak sprzedawany a obejma jest możliwa do zakupienia osobno. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi