S_Z Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 (edytowane) Czy możecie mi podpowiedzieć jak jest u was z relacją rozmiar/wzrost tego roweru? Kupiłem zgodnie ze wskazaniami producenta rozmiar XL, mam 189 cm wzrostu i nie czuje się zbyt komforowo, mam wrażenie ze jestem rozciągniety. Skróciłem mostek na 100, przy 80 robił się zbyt ‚nerwowy’. Dołożyłem tez klamkomanetki. Podkladkami pod mostkiem tez manewrowałem. Przejchane 80 km po szosie i szutrze.Na gravelach 58-59 innych producentów czułem się ok. Edytowane 6 Kwiecień 2019 przez S_Z Odnośnik do komentarza
Zajop Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 4 godziny temu, S_Z napisał: Kupiłem zgodnie ze wskazaniami producenta rozmiar XL, mam 189 cm wzrostu Producent w Twoim przypadku sugeruje rozmiar L 4 godziny temu, S_Z napisał: Na gravelach 58-59 innych producentów czułem się ok. Może tylko z nazwy były 58-59. Co to znaczy "dołożyłem też klamkomanetki"? Ten rower od nowości ma klamkomanetki Odnośnik do komentarza
S_Z Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Wg. tego co jest na stronie tego modelu po wpisaniu 189 cm podpowiada model XL (187–200). Plus sugerują żeby brać większa ramę dla poprawy komfortu, a to jest coś czego mi brakowało przy dłuższych trasach. I przymierzałem przy pracowniku sklepu, zasugerował tylko wymianę mostka, co faktycznie wykonałem. Dodatkowe klamki przełajowe, o to chodziło. Z tymi rozmiarami u różnych producentów jest różnie, ale zdecydowanie były to większe ramy. Rower całkiem fajny, opony zmienilem na 38, ale ta rama jest minimalnie za duża. Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Czy możecie mi podpowiedzieć jak jest u was z relacją rozmiar/wzrost tego roweru? Kupiłem zgodnie ze wskazaniami producenta rozmiar XL, mam 189 cm wzrostu i nie czuje się zbyt komforowo, mam wrażenie ze jestem rozciągniety. Skróciłem mostek na 100, przy 80 robił się zbyt ‚nerwowy’. Dołożyłem tez klamkomanetki. Podkladkami pod mostkiem tez manewrowałem. Przejchane 80 km po szosie i szutrze.Na gravelach 58-59 innych producentów czułem się ok. Weź kogoś do pomocy i zmierz kąt pomiędzy tułowiem, a rękami. Powinien wynosić 90 stopni.Jeżeli jest w tej okolicy to po prostu musisz się przyzwyczaić Możesz spróbować przesunąć siodełko do przodu.Jeżeli sztyca jest z offsetem, to możesz ją zmienić na prostą. Odnośnik do komentarza
kouczan Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Ja mam 186 i L-kę i czuję się trochę ściśnięty na nim. Może to być jednak tylko wrażenie, ponieważ pierwszy raz mam rower tego typu. Wysłane z mojego Lenovo A6020a46 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Zajop Napisano 8 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2019 W dniu 7.04.2019 o 00:45, S_Z napisał: Plus sugerują żeby brać większa ramę dla poprawy komfortu, a to jest coś czego mi brakowało przy dłuższych trasach. Tak poprawiało się komfort na rowerze w latach 60-80 XXw. Na ramach stalowych. Ra namach aluminiowych używanie za dużej ramy ten komfort obniża. W dniu 7.04.2019 o 00:45, S_Z napisał: I przymierzałem przy pracowniku sklepu, zasugerował tylko wymianę mostka, co faktycznie wykonałem. Sugerowanie się opinią pracownika dekatlonu - bezcenne. A na stronie dekatlonu tabelka wyraźnie pokazuje że rozmiar XL jest dla wzrostu 190-200cm. Odnośnik do komentarza
S_Z Napisano 18 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwiecień 2019 W dniu 8.04.2019 o 07:11, Zajop napisał: Tak poprawiało się komfort na rowerze w latach 60-80 XXw. Na ramach stalowych. Ra namach aluminiowych używanie za dużej ramy ten komfort obniża. Sugerowanie się opinią pracownika dekatlonu - bezcenne. A na stronie dekatlonu tabelka wyraźnie pokazuje że rozmiar XL jest dla wzrostu 190-200cm. Zobacz tutaj: https://www.decathlon.pl/ecpl/static/jw-rowery-rozmiar/velo-route/sport-2-01/velo-route-sport taki link jest podpięty pod stronę produktowa 520RC. Na samym dole masz tabelkę i jest od 186 cm, więc coś jest nie tak. Plus ja mam długie ręce, wyraźnie nieproporcjonalnie do wzrostu. Przymierzałem go niedawno na żywo z Focusem przełajem 60 (wiem inna geometria ramy) i wg mnie 520 RC XL jest na „siłę” wielkim rowerem, wyjściowo mostek 120, wieża z podkładek. Dodatkowo brzęczy mi tarcza z przodu jak innym użytkownikom. Idzie na reklamację. Ale ogólnie rower fajny, ładnie się rozpędza nawet na tych 38 oponach, ta gruba kierownica mi odpowiada, siodełko tez całkiem przyjemne. Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 19 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 To są tylko jakieś ogólne zalecenia. Są różne geometrie rowerów i L-ka L-ce nierówna.Zobacz na stronie roweru RC520 na drugim zdjęciu jest tabela z wymiarami ramy i tam jest napisaneXS (155-165)S (165-175)M (175-180)L (180-190)XL (190-200) Z tej samej tabeli długość górnej rury (wirtualna) wynosi:XS 51.5 cmS 53 cmM 54.8 cmL 56.4 cmXL 58 cm Odnośnik do komentarza
S_Z Napisano 19 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 Zasugerowałem się rozmiarem spod linku. Skoro maja niepoukładane strony produktowe i nie ma jasnego przekazu to raczej wina Deca. Dodatkowo pracownik widział mnie na tym rowerze, mógł odradzić. A kogo już tam zatrudniają i jak ich szkolą, to też po ich stronie Jeśli się nie przyzwyczaję to go sprzedam. Albo znając moje szczęście to mi znowu ukradną, jak poprzedniego . Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 19 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwiecień 2019 Zasugerowałem się rozmiarem spod linku. Skoro maja niepoukładane strony produktowe i nie ma jasnego przekazu to raczej wina Deca. Dodatkowo pracownik widział mnie na tym rowerze, mógł odradzić. A kogo już tam zatrudniają i jak ich szkolą, to też po ich stronie Jeśli się nie przyzwyczaję to go sprzedam. Albo znając moje szczęście to mi znowu ukradną, jak poprzedniego . Ale może ten rower jest dobry?Jesteś na granicy rozmiarów i czasami wystarczy drobna modyfikacja np. przesunięcie siodełka do przodu o 1 cm, lub lekkie obrócenie kierownicy do góry. Jak jesteś skostniały i się garbisz to trochę rozciągania codziennie też nie zaszkodzi, a poprawi pozycję na rowerze.Jak masz kasę to idź na bike fit - tam powiedzą co i jak ustawić. Znają się na tym i na pewno powiedzą, czy rower jest za duży.Możesz też sam poczytać.Google search: bikefit Odnośnik do komentarza
S_Z Napisano 21 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwiecień 2019 W dniu 19.04.2019 o 14:04, Bujak napisał: Ale może ten rower jest dobry? Jesteś na granicy rozmiarów i czasami wystarczy drobna modyfikacja np. przesunięcie siodełka do przodu o 1 cm, lub lekkie obrócenie kierownicy do góry. Jak jesteś skostniały i się garbisz to trochę rozciągania codziennie też nie zaszkodzi, a poprawi pozycję na rowerze. Jak masz kasę to idź na bike fit - tam powiedzą co i jak ustawić. Znają się na tym i na pewno powiedzą, czy rower jest za duży. Możesz też sam poczytać. Google search: bikefit Siedzę po 9h w pracy, więc w domu jest mata, są rolery już od dłuższego czasu. Przesuwałem siodełko, jak wspomniałem zmieniałem też mostki. Kierownica tez manipulowałem, podobnie jak podkładkami. Po każdej zmianie test 10-12 km. Tam gdzie montowałem dodatkowe klamki ocenili, że nie wyglądam jakoś źle na tym rowerze, może właśnie nieco rozciągnięty. Na poprzednim Focusie, nie miałem takich dolegliwości jak na tym Tribanie. Nie chce już wydawać więcej na niego, np. na sztyce bez offsetu, za chwile dojdę do Topstone, na którego uznałem ze nie wydam prawie 5k PLN (ten na Sora). Rozmawiałem już z infolinia Deca, pojadę żeby ocenili na miejscu pozycje (plus ten dzwoniący hamulec z przodu), ale raczej zamierzam zażądać wymiany na L. Odnośnik do komentarza
tmmm Napisano 22 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 22 Kwiecień 2019 182 wzrostu, rama L mostek odwróciłem (jest wtedy na plusie z 7 st.) - mógłby byc krótszy o 1 cm, Odnośnik do komentarza
michrat Napisano 5 Maj 2019 Udostępnij Napisano 5 Maj 2019 mam 172 cm wzrostu wg tabelki wychodzi mi rozmiar S, jednakże po przymiarce wydaje mi się strasznie krótki drugą istotną kwestią jest fakt, iż do ustawienia odpowiedniej wysokości sztycy muszę ją wysunąć grubo powyżej maksymalnego zakresu .. Czy to normalne?? Dodam, że na mtb jeżdze w rozmiarze 17' moje wymiary wzrost 172 cm przekrok 79 cm prosze o pomoc Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 5 Maj 2019 Udostępnij Napisano 5 Maj 2019 3 godziny temu, michrat napisał: mam 172 cm wzrostu wg tabelki wychodzi mi rozmiar S, jednakże po przymiarce wydaje mi się strasznie krótki Masz rację, "wydaje Ci się" 3 godziny temu, michrat napisał: do ustawienia odpowiedniej wysokości sztycy muszę ją wysunąć grubo powyżej maksymalnego zakresu .. Czy to normalne?? Masz stosunkowo duży przekrok w stosunku do wzrostu a triban stosunkowo krótką rurę podsiodłową. Dodajesz jedno do drugiego i otrzymujesz za krótką sztycę, trzeba po prostu wymienić na jakieś 400mm Odnośnik do komentarza
michrat Napisano 5 Maj 2019 Udostępnij Napisano 5 Maj 2019 a może iść w rozmiar M? Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 5 Maj 2019 Udostępnij Napisano 5 Maj 2019 Godzinę temu, michrat napisał: a może iść w rozmiar M? Rób jak chcesz, Twój rower, Twoje pieniądze i Twój kręgosłup. Będzie po prostu za duży Rozmiar M ma efektywną długość rury poziomej 548mm - osobiście mam 560mm przy wzroście 186 i jeśli będę zmieniał rower to pomyślę właśnie o czymś w granicach 550 Odnośnik do komentarza
Kubek76 Napisano 5 Maj 2019 Udostępnij Napisano 5 Maj 2019 Mniejsza rama to również niższa główka i przy wysoko wysuniętej sztycy i siodle ponad kierownicę robi się dość ostry kąt nie ma co liczyć na komfort bo będziesz nurkować, jeśli do ścigania to może i dobrze, na długie wypady moim zdaniem nie bardzo. Pamiętaj, że siodła nie dosuwasz aby sięgnąć do kiery tylko aby prawidowo ustawić się względem korby. Nie siedziałem na Tribanie ale kupiłem gravela Cube Nuroad Pro pod mój wzrost 190 i przekrok prawie 91 rama 61 z górną rurą 592 i mostkiem 100 i reach 398 okazała się bardzo dobra. Jest super komfortowo mogę jechać i jechać bez żadnych dolegliwości. Odnośnik do komentarza
michrat Napisano 5 Maj 2019 Udostępnij Napisano 5 Maj 2019 M-ka z kolei wydaje mi się długa jestem bardzo mocno rozciagnięty.. hmm może zostac przy M i dać krótszy mostek ?? Odnośnik do komentarza
S_Z Napisano 6 Maj 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Maj 2019 15 godzin temu, michrat napisał: M-ka z kolei wydaje mi się długa jestem bardzo mocno rozciagnięty.. hmm może zostac przy M i dać krótszy mostek ?? Niech na miejscu zamontują Ci krótszy mostek i oceń. Jeśli faktycznie jesteś ‚nieproporcjonalny’ jak kolega wyżej wskazywał, to odpuść ten model i poszukaj czegoś innego. Kombinacje z mostkiem, sztycami, siodełkami, podkładkami - to później nic nie da, komfortu jazdy nie uzyskasz. Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 6 Maj 2019 Udostępnij Napisano 6 Maj 2019 A gdzie znajdziecie rower z wyższą główką niż triban? 22 godziny temu, michrat napisał: M-ka z kolei wydaje mi się długa jestem bardzo mocno rozciagnięty.. hmm może zostac przy M i dać krótszy mostek ?? Krótszy mostek wpływa na bardziej nerwowe zachowania roweru podczas jazdy. Nie bez powodu standardem jest 100mm. BTW wlasnie że względu na różnice we właściwościach jezdnych podczas sztucznego "zmniejszenia" rozmiaru powszechnie wiadomo, że w przypadku szosy lepiej mieć rower za mały niż za duży (toteż kiedy ktoś jest na granicy rozmiarów powinien wziąć mniejszy). Jesli to ma być Twoja pierwsza szosa to może lepiej zaufać komuś kto projektował ten rower pod osoby o konkretnym wzroście a nie polegać na "wydaje mi się"? Odnośnik do komentarza
michrat Napisano 6 Maj 2019 Udostępnij Napisano 6 Maj 2019 Panowie biorę S-ke. Mam nadzieję, że bedzie to dobry wybór. Odnośnik do komentarza
misiod Napisano 7 Maj 2019 Udostępnij Napisano 7 Maj 2019 Daj znać jak wrażenia i czy zmieniłeś sztycę. Mam podobne odczucia z przymiarki do ramy S a mam 169 cm. Wydaje się krótka ale może tak musi być po jeździe latami na MTB ale problemem jest ta sztyca którą muszę wysunąć ok 3 cm poza zakres żeby mieć poprawne ustawienie nogi. Odnośnik do komentarza
DarkSouls Napisano 10 Maj 2019 Udostępnij Napisano 10 Maj 2019 Miałem podobny dylemat. Mam 173 cm wzrostu i wziąłem rozmiar M. Początkowo wydawało mi się, że przestrzeliłem. Też miałem wrażenie, że prawie leżę na rowerze. Chciałem wymieniać na S, ale porównałem sobie wymiary rowerów endurance Gianta, Treka, Canyona i doszedłem do wniosku, że zmienię mostek. Zamontowałem 80 i ... jakbym urodził się na tym Tribanie. Na razie przejechałem na nim około 900 km i jestem więcej niż zadowolony. Może się mylę. Mi jednak jest wygodnie. Nie jeździłem co prawda do tej pory na "szosie". Mam jednak za sobą blisko 30 tys. km na "crossach" z bagażami i wydaje mi się, że wiem kiedy jest mi wygodnie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 10 Maj 2019 Udostępnij Napisano 10 Maj 2019 26 minut temu, DarkSouls napisał: Zamontowałem 80 i ... i zrobiłeś z rozmiaru M rozmiar S Odnośnik do komentarza
DarkSouls Napisano 10 Maj 2019 Udostępnij Napisano 10 Maj 2019 Dokładnie, dla Canyona, Gianta i Treka to jest rozmiar S (Giant S/M). W zasadzie w każdym posiadanym przeze mnie rowerze skracałem mostek. Może jednak czas pogodzić się z tym, że jestem "S" a nie "M". W przyszłości i kupię sobie w końcu S-kę i nie będę pocieszał się na siłe Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi