bruno824 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Cześć. Ostatnio zmieniłem napęd z 3x9 (stara tiagra) na 2x9, wszystko zostało tak jak było tylko korbę wymieniłem i wyregulowalem odpowiednio. Na blacie bez problemu wszystkich działa na 2 ostatnich biegach łańcuch zaczyna obcierać przerzutkę jednak mogę trymowac i wychylać przerzutkę i wszystko jest okej. Problem mam gdy zrzucę na mniejszy blat, przerzutka działa jak należy jednak ostanie 4 biegi ociera już o łańcuch:/ czy to przez to ze nie mam dedykowanej przerzutki 2 rządowej i manetki? Czy zmiana przerzutki bądź manetki tu pomoże ? Czy da się coś z tym zrobić?
SzpiceR Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Przerzutka to prosty, bezstopniowy mechanizm i nie ma to nic do rzeczy. Zostaje kwestia klamkomanetki chociaż imo i tak powinno się to w miarę ogarnąć. 9 rzędów z tyłu to jeszcze nie takie wielkie przekosy. Próbuj i powinieneś w końcu trafić. Jeśli nie to nowa klamka. Mam nadzieję, że działasz na biegach 2/3 a nie 1/2
bruno824 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Godzinę temu, SzpiceR napisał: Przerzutka to prosty, bezstopniowy mechanizm i nie ma to nic do rzeczy. Zostaje kwestia klamkomanetki chociaż imo i tak powinno się to w miarę ogarnąć. 9 rzędów z tyłu to jeszcze nie takie wielkie przekosy. Próbuj i powinieneś w końcu trafić. Jeśli nie to nowa klamka. Mam nadzieję, że działasz na biegach 2/3 a nie 1/2 Działam na biegach 1/2, 3 mam zablokowany. Dlaczego lepiej działać na biegach 2/3?
saphrii Opublikowano 8 Maja 2019 Opublikowano 8 Maja 2019 Manetka 2x / 3x ? Przełącz manetkę w tryb 3x, ustaw manetkę na bieg 2 wyreguluj naciąg linki na małą koronkę korby tak, by link była napięta a prowadnica zostawiała minimalny luz dla łańcucha przy ustawieniu największej koronki w kasecie. Jak to ogarniesz, to po wrzuceniu na 3 bieg łańcuch nie powinien już ocierać na blacie przy zrzuceniu łańcucha na najmniejsze koronki kasety.
Rekomendowane odpowiedzi