kantor Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Tj w temacie! Nasamrowalem już w rowerze chyba Wszytsko co się dało:Wymiana suportu, smarowanie mufySmarowanie osi korby na styku z łożyskamiSmarowanie sztycy siodełkaWymiana zacisku siodełkaSmarowanie zawieszenia (rower full)Smarowanie haka przerzutkiSmarowanie sztywniej osi tyłSmarowanie siodełkaWsadziłem nawet papierki między szprychy żeby spr czy to one nie cykają......i cały czas coś cyka przy większym obciążeniu.Niezależnie od prędkości przy mocniejszym depnieciu coś cyka, trzeszczy,skrzypi, jęczy z tyłu rowera. Piasta z tyłu wymieniona w zeszłym roku na novatec na sztywną oś. Zębatki na kasecie dokręcone z czuciem, zapięcie koła doje**** i w dalszym ciągu coś słychać - irytujące gdy się jedzie na drogim rowerze i coś cyka z uporem maniaka. Jestem dość ciężki ok 108kg i dbam o rower, zawieszenie jak można no ale ile można szukać...Pacjent Giant Trance z 2016r.Może ktoś miał taki przypadek i może się podzielić wrażeniami?Pozostało mi jedynie rozebrać teraz tylny napęd i chciałbym się dowiedzieć na co zwrócić uwagę? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 (edytowane) A może to pedały albo samo siodełko? Edytowane 6 Kwiecień 2019 przez Gość Odnośnik do komentarza
kantor Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 O pedałach zapomniałem wspomnieć - też były robione. Jak wstaje i jadę z podniesionym tyłkiem to też trzeszczy... Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edit PrzeLuka Słowo na "d" blokuje automat. Odnośnik do komentarza
Kajgana Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Jednemu z youtuberów cykał tak nie dokręcony hak przerzutki. Sprawdź i tą możliwość. Odnośnik do komentarza
kantor Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Hak też dokręcony...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
LuckyLuk Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Ja używam od dwóch miechów piast novateca, przejechane jokoś tysiak z groszami i już słychać trzaski z łożysk w tylnej piaście... Na szczęście tylko jak jadę powoli, jak pędzę to już mi ten dźwięk nie doskwiera . Także nie eliminowałbym piasty z listy podejżanychWysłane z Tapatalka Odnośnik do komentarza
kantor Napisano 7 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Ja używam od dwóch miechów piast novateca, przejechane jokoś tysiak z groszami i już słychać trzaski z łożysk w tylnej piaście... Na szczęście tylko jak jadę powoli, jak pędzę to już mi ten dźwięk nie doskwiera . Także nie eliminowałbym piasty z listy podejżanychWysłane z TapatalkaA po czym sądzisz że to akurat z tych łożysk? No ja też to głównie słyszę jak wolniej jadę bo wtedy jest najwieksza moc...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
kantor Napisano 8 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2019 Piasta wyczyszczona, nasmarowana ale dalej to nie to:/:/:/:/ jeszcze dziś wykręciłem i posmarowałem śrubki trzymające blat w korbie a nóż widelec może to będzie to bo jak nie to już mi się pomysły kończą...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 8 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2019 Mam nadzieje że to stan piasty przed czyszczeniem Może nyple strzelają w obręczy? Odnośnik do komentarza
kantor Napisano 8 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2019 Mam nadzieje że to stan piasty przed czyszczeniem Może nyple strzelają w obręczy?Heh na szczęście tak ale, na drugi rok po zimie chyba będzie trzeba wymienić bębenek bo ring trzymający zapadki nie wytrzyma próby wilgoci i zezre go ruda... Nyple mogą strzelać? Da się to nasmarować? kurde ja już z wd40 jeżdżę i jak tylko oddzywa się jęk to zaraz pryskam elementy z nadzieją że się uspokoi...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu TapatalkaTak wogole po co jest ten imbus w bębenku? Jego się wykręca i coś się tam leje? Nie widzę żadnej innej zasady obecności tam jego no sam imbusk można wkręcić do oporu...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 8 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 8 Kwiecień 2019 Noo Piastę jaka by nie była jak nie oszczędzasz to lepiej nawet 2 razy do roku serwisować. Aa tego nie wiem choć mam tą samą piastę, możliwe że i do tego co piszesz o_O ? nie wiem... Odnośnik do komentarza
kantor Napisano 9 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2019 Noo Piastę jaka by nie była jak nie oszczędzasz to lepiej nawet 2 razy do roku serwisować. Aa tego nie wiem choć mam tą samą piastę, możliwe że i do tego co piszesz o_O ? nie wiem...Ok 5k km rocznie to nie aż tak dużo żeby non stop siedzieć przy rowerze i go smarować, rozbierać, skręcać i smarować. Zaś ciężki przypadek który musiał mi się przytrafiać...Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Nurek_ Napisano 9 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2019 Na pewno cyka z tyłu? Sprawdzałeś suport korby, czasami dźwięk niesie po ramie tak, że wydaje się, że dochodzi z innego miejsca. POza tym przychodzi mi jeszcze go głowy kiepsko zaplecione koło - sprawdzałeś naciąg szprych itp? Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 9 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2019 (edytowane) 5 godzin temu, kantor napisał: Ok 5k km rocznie to nie aż tak dużo żeby non stop siedzieć przy rowerze i go smarować, rozbierać, skręcać i smarować. Zaś ciężki przypadek który musiał mi się przytrafiać... Zależy od warunków wjakich jeździsz, a jak widzę po syfie w piaście to go nie żałujesz i dajesz w palnik także albo serwisuj częściej albo zajedziesz piastę. Moooożliwe że dostał się jakiś piach do łożyska i skrzypi. Edytowane 9 Kwiecień 2019 przez Kruk Odnośnik do komentarza
kantor Napisano 9 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2019 Co do szprych to właśnie je spryskalem wd40 przy piascie i jest spokój chyba że to złudzenie - zobaczymy jak będę wracał wieczorem z pracy do dom. Co do oszczędzania nie oszczędzania to jeżdżę głównie po lesie a jak się trafi błotko no to nie będę go specjalnie objeżdżał - ogólnie dbam jak mogę i potrafię no ale jak widać nawet nie pomyślał bym że w takim miejscu może znaleźć się syf.Co do tej śrubki imbusowej na bębenku - dziś wstałem o 6:30 żeby to jeszcze raz rozebrać i wlać tam kilka kropel oleju do łańcucha i okazało się że pedały pchając je ręką do tyłu o wiele łatwiej się kręcą - toć to szok!Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 9 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwiecień 2019 Nie neguję tego że dbasz tylko piach, pył, syf ogólnie potrafi w takie miejsca wejść że aż się człowiek dziwi o_O Warto po prostu zajrzeć do piasty częściej, zwłaszcza jak jest tak prosta w demontażu jak Novatecowe na maszynówkach. Jak nie ustanie to spróbuj delikatnie podważyć oringi ochronne od łożysk i luknij co tam się dzieje Kurcze, o tej śrubce nie wiedziałem po co ona Może jak będę swoją serwisował to też kanę ciut oleju Odnośnik do komentarza
LuckyLuk Napisano 10 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2019 Chyba też pokuszę się na przejżenie całego koła, nie ograniczając się jedynie do piasty. Tylko pytanie czy będę miał czym to 802SB rozebraćWysłane z Tapatalka Odnośnik do komentarza
kantor Napisano 10 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2019 U mnie mam nadzieję że się okazało, że taki odgłos dawały szprychy przy piaście...popsikalem olejem silikonowym w sprayu i jak na razie od 20km ciszaWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza
LuckyLuk Napisano 3 Czerwiec 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwiec 2019 U mnie łożyska w obu piastach powymieniane. Trzasków brakWysłane z Tapatalka Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 3 Czerwiec 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwiec 2019 Takie łożyska jak się raz na jakiś czas wyciągnie, przepłucze w benzynie, na nowo nasmaruje to dłuuugo służą Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi