Skocz do zawartości

SLX M7000 problem z tarczami hamulcowymi.

chudy1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wymieniłem dzis hamulce z tektro auriga na slx m7000. Zostawiłem stare adaptery do tarcz tył 160 i przód 180 oczywiście tarcze nowe,po przejechaniu paru metrów zauważyłem że klocki hamulcowe nie hamują całą szerokością tarczy. Tak ma być czy kupić inne adaptery do zacisków.

IMG_20190405_201531.jpg IMG_20190405_201458.jpg

Edytowane przez chudy1

Jeśli masz problem z wysokości  klocków to może adapter od Shimano ale wątpie by to pomogło widocznie tak ta rama ma, lub coś złożyłeś nie tak, jakaś podkładkę dałeś pod adapter i zacisk?

Tak w obu tarczach jest tak samo. W tylnim zacisku dałem te dwie śruby co były w zestawie plus adapter od tektro. Na przód dałem dłuższe sruby z podkładkami jak na zdjeciu i adapter z tektro. 

jhggfgf.jpg

Tak to wygląda przód i tył.

IMG_20190405_201536.jpg IMG_20190405_201511.jpg

Edytowane przez chudy1

Jednak bym próbował założyć adapter Shimano SM-MA-F180P/P2. Zmierz ten Twój stary adapter, ten Shimano mierzyłem na krawędziach, pomiar w mm.

images1.jpg

Edytowane przez User56sz
  • Pomógł 3

Widocznie tak mają te tarcze możesz z przodu podpiłować aby zbliżyć zacisk do amora i dzięki temu bliżej będą klocki zacisku a z tyłu to nie wiem, też jakieś druciarstwo, bo danie innych adapterów raczej nic nie da bo są robione w standarcie .

To jednak wychodzi ze adaptery coś nie tak. Wymiary jakie podał User56sz adaptera na przód  u mnie są inne. Będę musiał dziś kupić adaptery od shimano na próbę i wtedy się okaże.

2.jpg

Edytowane przez chudy1

Dzięki kolego User56sz wyniana adapterów na shimano pomogła.Te adaptery od shimano sa inaczej wyprofilowane i krótsze. Teraz można śmigać  puki pogoda dopisuje.

Edytowane przez chudy1

Cieszę się że pomogłem 🤣

56 minut temu, chudy1 napisał:

Dzięki kolego User56sz wyniana adapterów na shimano pomogła.Te adaptery od shimano sa inaczej wyprofilowane i krótsze. Teraz można śmigać  puki pogoda dopisuje.

Zrób zdjęcie przodu po wymianie adaptera.

Edytowane przez User56sz

Była to przed wczesna radość po wymianie adapterów. Wymieniłem je na szybko i teraz okazało sie że opuściły zacisk jakieś 1-2mm. Na zdjeciu  widac nowe odcięcie jak klocki hamują. Bede musiał kupić jeszcze jeden zestaw adapterów i szlifowac je jak mówił Kruk, chyba ze mozna tak jezdzić ? Co wy na to.

IMG_20190406_192622.jpg

Edytowane przez chudy1

Ja bym delikatnie oszlifował, proszę zrób jeszcze zdjęcie mocowania zacisku, jak możesz to z bliska, ale żeby było widać cały adapter. Napisz jeszcze jaki masz amortyzator.

Edytowane przez User56sz

Wiesz co zrób. Papier jakiś bardzo drobny. Połóż papier na szybie lub blacie i naciśnij palcem kciuk i środkowy ma krańce adaptera i delikatnie kilka razy przeszlifuj. Próbowałem, idzie to zrobić bez problemu i będzie już bardzo dobrze. Powiedz jeszcze jakie tam są założone klocki, te z kompletu czy dałeś inne?

Oglądałem dziś Olx chyba że 30 tarcz i biorą różnie. Twoja mieści się w " normie", ale ja osobiście bym sobie podszlifował. Rób to powoli i sprawdzaj żebyś nie przekosił, bo będzie problem ustawić w pionie klocki.

Edytowane przez User56sz
  • Pomógł 1
12 godzin temu, chudy1 napisał:

To w takim razie postaram ....

Oczywiście zrób zdjęcia i pokaż, wszystkim się potem przyda. 😀

Edytowane przez User56sz

Chłopaki, wtrące się, na zewnętrznej krawędzi tarczy widać, że klocek nie wystaje poza nią, czyli wszystko jest ok. Jeśli dobrze przeczytałem to masz seryjne klocki shimano, które mają takie ukosowanie i to przez to ukosowanie pozozstaje niewytarta krawędz na wewn. stronie tarczy. Załączam zdjęcia.

20190407_112849.jpg IMG_20190406_192622.jpg.7aafc41cc2a4e4c9d090bcc3b80ee64e.jpg
  • Pomógł 2

Dokładnie jak kolega wyżej. Przecież niektóre klocki Shimano są nieco sfazowane na jednej z krawędzi. W miarę zużycia się okładzin ta faza zanika i zwiększa się powierzchnia robocza kloca. Gdyby wsadzić inne klocki innych producentów to takiego efektu by nie było. Klocek pracował by na całej szerokości tarczy. 

• Pomógł 1