chudy1 Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 (edytowane) Witam wymieniłem dzis hamulce z tektro auriga na slx m7000. Zostawiłem stare adaptery do tarcz tył 160 i przód 180 oczywiście tarcze nowe,po przejechaniu paru metrów zauważyłem że klocki hamulcowe nie hamują całą szerokością tarczy. Tak ma być czy kupić inne adaptery do zacisków. Edytowane 5 Kwiecień 2019 przez chudy1 Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 W obu tarczach jest tak samo? Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 Jeśli masz problem z wysokości klocków to może adapter od Shimano ale wątpie by to pomogło widocznie tak ta rama ma, lub coś złożyłeś nie tak, jakaś podkładkę dałeś pod adapter i zacisk? Odnośnik do komentarza
chudy1 Napisano 5 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 (edytowane) Tak w obu tarczach jest tak samo. W tylnim zacisku dałem te dwie śruby co były w zestawie plus adapter od tektro. Na przód dałem dłuższe sruby z podkładkami jak na zdjeciu i adapter z tektro. Tak to wygląda przód i tył. Edytowane 5 Kwiecień 2019 przez chudy1 Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 (edytowane) Jednak bym próbował założyć adapter Shimano SM-MA-F180P/P2. Zmierz ten Twój stary adapter, ten Shimano mierzyłem na krawędziach, pomiar w mm. Edytowane 5 Kwiecień 2019 przez User56sz 3 Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 Widocznie tak mają te tarcze możesz z przodu podpiłować aby zbliżyć zacisk do amora i dzięki temu bliżej będą klocki zacisku a z tyłu to nie wiem, też jakieś druciarstwo, bo danie innych adapterów raczej nic nie da bo są robione w standarcie . Odnośnik do komentarza
chudy1 Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 (edytowane) To jednak wychodzi ze adaptery coś nie tak. Wymiary jakie podał User56sz adaptera na przód u mnie są inne. Będę musiał dziś kupić adaptery od shimano na próbę i wtedy się okaże. Edytowane 6 Kwiecień 2019 przez chudy1 Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Widać że Shimano będzie niższy. Odnośnik do komentarza
chudy1 Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 (edytowane) Dzięki kolego User56sz wyniana adapterów na shimano pomogła.Te adaptery od shimano sa inaczej wyprofilowane i krótsze. Teraz można śmigać puki pogoda dopisuje. Edytowane 6 Kwiecień 2019 przez chudy1 Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 (edytowane) Cieszę się że pomogłem 🤣 56 minut temu, chudy1 napisał: Dzięki kolego User56sz wyniana adapterów na shimano pomogła.Te adaptery od shimano sa inaczej wyprofilowane i krótsze. Teraz można śmigać puki pogoda dopisuje. Zrób zdjęcie przodu po wymianie adaptera. Edytowane 6 Kwiecień 2019 przez User56sz Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 noo i super, daj User'owi łapę w górę bo pomógł Odnośnik do komentarza
chudy1 Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 (edytowane) Była to przed wczesna radość po wymianie adapterów. Wymieniłem je na szybko i teraz okazało sie że opuściły zacisk jakieś 1-2mm. Na zdjeciu widac nowe odcięcie jak klocki hamują. Bede musiał kupić jeszcze jeden zestaw adapterów i szlifowac je jak mówił Kruk, chyba ze mozna tak jezdzić ? Co wy na to. Edytowane 6 Kwiecień 2019 przez chudy1 Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 (edytowane) Ja bym delikatnie oszlifował, proszę zrób jeszcze zdjęcie mocowania zacisku, jak możesz to z bliska, ale żeby było widać cały adapter. Napisz jeszcze jaki masz amortyzator. Edytowane 6 Kwiecień 2019 przez User56sz Odnośnik do komentarza
chudy1 Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Amortyzator Epixon XC RL-R 27,5. Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 (edytowane) Czy ja dobrze to oceniam, że do brzegu tarczy brakuje ok 2 mm, żeby klocki pokryły całość? Edytowane 7 Kwiecień 2019 przez User56sz Odnośnik do komentarza
chudy1 Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Tak wychodzi około 2mm do brzegu. Ogladałem filmik szaja i w końcówce filmu tarcze wyglądają jak u mnie. Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Wiesz co zrób. Papier jakiś bardzo drobny. Połóż papier na szybie lub blacie i naciśnij palcem kciuk i środkowy ma krańce adaptera i delikatnie kilka razy przeszlifuj. Próbowałem, idzie to zrobić bez problemu i będzie już bardzo dobrze. Powiedz jeszcze jakie tam są założone klocki, te z kompletu czy dałeś inne? Odnośnik do komentarza
chudy1 Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Klocki sa z kompletu. To w takim razie zrobie tak jak mówisz z papierem i szybą. Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 (edytowane) Oglądałem dziś Olx chyba że 30 tarcz i biorą różnie. Twoja mieści się w " normie", ale ja osobiście bym sobie podszlifował. Rób to powoli i sprawdzaj żebyś nie przekosił, bo będzie problem ustawić w pionie klocki. Edytowane 6 Kwiecień 2019 przez User56sz 1 Odnośnik do komentarza
chudy1 Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 To w takim razie postaram sie zeszlifować 1mm i zobacze co z tego wyjdzie. Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 (edytowane) 12 godzin temu, chudy1 napisał: To w takim razie postaram .... Oczywiście zrób zdjęcia i pokaż, wszystkim się potem przyda. 😀 Edytowane 7 Kwiecień 2019 przez User56sz Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Zrób tak by klocki nie poszły poza linie tarczy w minus bo będzie problem, ramie tarczy uszkodzi klockiZostaw tak z 1 mm do krawędzi Odnośnik do komentarza
User56sz Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 To cenna uwaga. Odnośnik do komentarza
PiotrekGT Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Chłopaki, wtrące się, na zewnętrznej krawędzi tarczy widać, że klocek nie wystaje poza nią, czyli wszystko jest ok. Jeśli dobrze przeczytałem to masz seryjne klocki shimano, które mają takie ukosowanie i to przez to ukosowanie pozozstaje niewytarta krawędz na wewn. stronie tarczy. Załączam zdjęcia. 2 Odnośnik do komentarza
Ares Napisano 7 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwiecień 2019 Dokładnie jak kolega wyżej. Przecież niektóre klocki Shimano są nieco sfazowane na jednej z krawędzi. W miarę zużycia się okładzin ta faza zanika i zwiększa się powierzchnia robocza kloca. Gdyby wsadzić inne klocki innych producentów to takiego efektu by nie było. Klocek pracował by na całej szerokości tarczy. 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi