Skocz do zawartości

Sposób na odciski i drętwienie stopy.

SzajBajk

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator

No i się doczekałem...sporego odcisku w środku śródstopia. Wyraźnie wokół niego zaczyna drętwieć mi stopa po dłuższej jeździe. Podkreślę, że to głęboki drań. Stosowanie płynu na odciski powodowało ściąganie kolejnych warstw skóry, aż do żywej, krwawiącej tkanki, ale odcisk wrócił. Czy mieliście podobny problem? Czy ktoś z Was usuwał odciski chirurgicznie? Z góry dziękuję za pomoc.

Miałem kilka lat temu podobny problem z lewą stopą. Specyfik do usuwania odcisku umożliwił mi dobranie się do wgłębienia w wewnątrz, którego znajdowała się maleńka drzazga. Usuniecie odcisku pomagało na krótko gdyż na początku nie byłem świadom przyczyny. Ów drzazga najzwyklej obrastała mi odciskiem do momentu aż ją usunąłem. Mi udało się rozwiązać problem samodzielnie ale jeśli nie jesteś pewien przyczyny powracającego odcisku udaj się z tym do lekarza, który zapewne skieruje Cię do chirurga ale istnieją też specjalistyczne "salony kosmetyczne" zajmujące się takimi rzeczami. 

Edytowane przez Gość
  • Administrator

Dziękuję, ciekawy przypadek. Obawiam się tylko, czy usunięcie takiego odcisku chirurgicznie nie uziemi mnie na miesiąc, a sezon trwa... Zastanawiam się, czy przeczekanie sprawy np. do września może być poważne w skutkach.

Daniel - nie chcę, aby zabrzmaiło to banalnie, ale ja używam dwóch specyfików: wody utlenionej i spirytusu salicylowego. W przypadku takich kontuzji najczęściej pojawia się jakiś stan zapalny (stąd też może być uczucie drętwienia wokół rany). Wszelkie rozcięcia, nakłócia, otarcia, "dziury" zalewam najpierw wodą utlenioną dla oczyszenia, a potem dodatkowo traktuję spirytusem. Zwykle piecze, ale twardzi jesteśmy :) W 95% przypadkach to pomaga. Jeśli nie masz innego pomysłu to może się sprawdzi mój. Dodam, że nie ejstem lekarzem i nie biorę odpowiedzialności jak Ci noga odpadnie ;) 

Wracaj do sprawności!

Edytowane przez Franz Mauer

Odnośnie odcisku. Kiedyś miałem podobny problem z tym, że wynikał on z biegania i trenowania na boso na starych panelach sali gimnastycznej podczas treningów Kick Boxingu.

Powstał duży odcisk na stopie który jak się okazało miał swój "korzeń" głęboko pod skórą. Udałem się do lekarza pierwszego kontaktu, który przypisał mi maść na receptę. Specyfik śmierdział okropnie (nie pamiętam jego nazwy) wiem, że był na bazie ziół i antybiotyku. Po kuracji 3-4 miesięcznej odcisk zniknął. Sytuacja miała miejsce około 10 lat wstecz.

Odnośnie drętwienia w tym przypadku i w innych, polecam jeździć w skarpetkach kolarskich kompresyjnych.

Edytowane przez Gość

@SzajBajkPociesze Cię tylko, że zwykle po zabiegu laserowego usuwania odcisków stosuje się jedynie  bezpośrednio po zabiegu opatrunek z antybiotykiem i lekiem przeciwzapalnym. Kiedyś pytałem się odnośnie odcisku pod dużym palcem u nogi. Może w Twoim przypadku jest podobnie. Nie ma żadnej rekonwalescencji. 

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
1 minutę temu, SzajBajk napisał:

Dzięki! Chodzi o zabieg u kosmetyczki, czy chirurga?

Obejdzie sie bez chirurga :) Możesz udać się w Zielonej do Centrum Medycyny Estetycznej i Naczyniowej na Wyspiańskiego.

• Pomógł 1

Koledzy dobrze prawią. Szczególna rekonwalescencja nie będzie konieczna w przypadku interwencji "nożem". Zoperowałem się sam ale "normalnie korzystałem z stopy" choć rana płytka nie była. Plasterek, maść na gojenie i tyle. Wystarczy zadbać o ewentualną ranę i wsio powinno być dobrze. Wiadomo jakiś czas po zabiegu dyskomfort odczuwać możesz ale nie powinno wyeliminować Cię to z treningów i zawodów. Najlepiej dowiedz się wszystkiego u specjalisty :) Nie przeczekuj. Zajmij się tym od razu. Usterkę roweru naprawiał byś od razu ;) 

P.S.

Sezon w pełni a ja z ręką w ortezie... Najpierw zdrowie i komfort a potem rower ;) 

Edytowane przez Gość