Adrianno21 Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 Witam, wczoraj przybyl do mnie nowy Specialized na przerzutce Shimano Deore XT. Podczas obracania korbą do tylu łańcuch ociera o górną zębatke. Filmik na yt jak to wygląda. (Sorki za jakość yt bardzo obniżył ją) https://youtu.be/GpHdDkt22fA Jak myślicie regulować przerzutkę czy zostawić? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
SzpiceR Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 Wykręć śrubę regulacji zasięgu o 1/3 obrotu albo przestań kręcić do tyłu, bo i po co to robić Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 Dokładnie tak jak przedmówca piszę. Jeśli jest to napęd 1 na 11 to tak będzie, możesz próbować podregulować ale nie ma pewności że to całkiem zniknie. Odnośnik do komentarza
Adrianno21 Napisano 5 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 Naped to 2x11, przy nagrywaniu filmiku łańcuch na przodzie byl na najwiekszej zębatce Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 To tak: -łańcuch czysty i nasmarowany? -Hak przerzutki prosty jak stół? -Regulacja według zasad? Krzywy hak nawet kurcze malutkie skrzywienie od pakowania roweru do bagażnika może powodować własnie taki problem. Druga sprawa to może być linia łańcucha w Twoim rowerze. Najlepiej zrób filmik jak wrzuca i zruca napęd wtedy dowiemy się wiecej. Odnośnik do komentarza
Adrianno21 Napisano 5 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 (edytowane) Łańcuch czysty i nasmarowany, hak prosty. Regulacji sie jeszcze nie podejmowalem. Wrzucania i zrzucania łańcucha chodzi płynnie bez żadnego zarzutu. Edytowane 5 Kwiecień 2019 przez Adrianno21 Odnośnik do komentarza
Kruk Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 Czasami obrót baryłki o pół obrotu zrobi różnicę ta, gdzie hałasuje napęd. Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 Sprawdził bym jeszcze czy w serwisie dobrze złożyli rower w sensie czy pod suportem są prawidłowo wsadzone podkładkiByły przypadki że nawet rowery wyjeżdżał z fabryki ze złymi adaptera i do hamulcówWidziałem taki rower dartmoor wsadzony był adapter pod tarcze 180 mm gdzie mocowanie na amortyzatorze było pd180 mmTaka mała dygresja Odnośnik do komentarza
Bujak Napisano 6 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 Witam, wczoraj przybyl do mnie nowy Specialized na przerzutce Shimano Deore XT. Podczas obracania korbą do tylu łańcuch ociera o górną zębatke. Filmik na yt jak to wygląda. (Sorki za jakość yt bardzo obniżył ją) Jak myślicie regulować przerzutkę czy zostawić? Pozdrawiam Przy kręceniu do tyłu przerzutka tylna nie ma nic do gadania, bo jest za kasetą. Ocieranie wynika tylko i wyłącznie z przekosu łańcucha, który chce iść po linii prostej, a jest zginany.Jeździć i nie kręcić niepotrzebnie do tyłu 2 Odnośnik do komentarza
Adrianno21 Napisano 6 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwiecień 2019 No właśnie dziś rano jak wstałem naszła mnie ta sama myśl. Przecież przy kręceniu w tył łańcuch jest prowadzony z korby (kasety). Dodam, że przed wysyłką roweru był zrobiony test w którym wyszło, że korba jest wadliwa i wymienili mi ją. Wadliwa: Race Face Aeffect, 26/36T Nowa: SLX FC-M7000-B2 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi