Skocz do zawartości

Chrobot na kasecie

Trek2012

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, na niskich biegach, tj. na największych zębatkach pojawił się chrakterystyczny chrobot podczas pedałowania pod lekkim obciążeniem. Dźwięk sugeruje, że łańcuch wchodzi krzywo na ząbki jednak wszystko wygląda ok, przerzutka wyregulowana, biegi wchodzą idealnie. Napęd 3x9. Nie wiem co jest przyczyną, krzywy hak?

Opublikowano

Może jest po prostu zasyfiony i należy go wyczyścić? Przeciętny interwał smarowania to pomiędzy 100 a 150 km.

Opublikowano

Wszystko jest czyściutkie, napęd wymieniony z 3x7 na 3x9 łącznie z przednią korbą. Całość ładnie się zgrała do czasu gdy musiałem zdjąć koło by zmienić tarczę hamulcową, wówczas pojawił się chrobot słyszalny tylko przy pedałowaniu pod obciążeniem. Co ciekawe wcześniej przy starym napędzie chrobot też występował jednak w jakiś tajemniczy sposób udało się go pozbyć.

Opublikowano

Może krzywy hak i koło nie leży jak trzeba.

Opublikowano

Hak wydaje się prosty, spróbuję go jeszcze odkręcić i obejrzeć, przerzutka wyregulowana jednak chrobotanie jest słyszalne, jakieś sugestie?

Opublikowano

Chodziło mi w sumie o te haki do mocowania koła,a nie od przerzutki . Sorry. Źle się wyraziłem. Koło dobrze osadzone? Równolegle do ramy?

Opublikowano

Jak podciągniesz linkę chrobot ginie? Co się wtedy dzieje z resztą napędu? 

Opublikowano

Ja też coś takiego miałem, zmieniałem łańcuch,support, regulowałem przerzutki, mycie smarowanie itd. Okazało się że "dźwięk" wydobywał się z niedokręconych pedałów...😂

Opublikowano

Pytanie masz koło na szybko zamykacz? Czy sztywną oś?
Pytam bo może koło po wymianie mocniej dociskasz co powoduje przesunięcie przerzutki Dlatego słyszysz ten dźwięk przy oporze (podczas pedałowania)

Opublikowano
17 minut temu, piter614 napisał:

Pytam bo może koło po wymianie mocniej dociskasz co powoduje przesunięcie przerzutki

Ja tak miałem kiedyś ale przede wszystkim była to wina poluzowanego haka przezutki, może chrobocze też piasek w łańcuchu, jest w ogniwkach w środku, 

Opublikowano

Rama jest z 2012 r. a więc nowy typ z dokręconym hakiem. Wszystko jest nowe i nasmarowane olejem. Chrobot pochodzi z najniższych biegów 1,2,3,4. Chrobot przypomina odgłos łańcucha tak jakby nierówno wchodził na zębatki jednak biegi wchodzą elegancko. Przerzutkę wyregulowałem dobrze. Nadmieniam, że podobnie było w poprzedniej zębatce 7biegowej, tylko wtedy zdjąłem i założyłem koło parę razy i chrobot zniknął.

2 godziny temu, piter614 napisał:

Pytam bo może koło po wymianie mocniej dociskasz co powoduje przesunięcie przerzutki emoji848.png Dlatego słyszysz ten dźwięk przy oporze (podczas pedałowania)

Jest na szybkozamykacz. Sprawdzę jeszcze czy hak jest prosty, bo przykręcony jest mocno.

Opublikowano

Jeszcze bym sprawdził odległość wózka przerzutki od kasety czy nie jest za blisko
Pstryknij foty i wrzuć

Opublikowano
3 godziny temu, piter614 napisał:

Pytam bo może koło po wymianie mocniej dociskasz co powoduje przesunięcie przerzutki emoji848.png Dlatego słyszysz ten dźwięk przy oporze (podczas pedałowania)

Jest na szybkozamykacz. Sprawdzę jeszcze czy hak jest prosty, bo przykręcony jest mocno.

Postaram się pstryknąć. Odległość wózka sprawdzałem, regulowałem śrubą B. 

Opublikowano

W razie co możesz kupić węższy łańcuch co zminimalizuje ten problem.

Opublikowano

Może kiedyś spróbuję z tym łańcuchem do 10tki, wydaje mi się, że wózek przerzutki nie trzyma linii równoległej łańcucha z kasetą w związku z czym łańcuch krzywo przechodzi przez kółeczka i wchodzi na zębatki kasety, stąd te chrobotanie. Może jest jakaś metoda regulacji przerzutki w pionie?

Opublikowano

Przecież w przerzutce są 3 śruby regulacyjne, H i L służą do maksymalnych wychyleń przerzutki a 3 śruba do wysokości położenia wózka od kasety.

Opublikowano

Przerzutka działa jak pantograf, wiem do czego są te śruby, jednak wydaje mi się, że linia łańcucha w pionie nie jest równoległa do kasety. Chyba nie da się tego skorygować, a może za dużo wymyślam i problem leży gdzie indziej. Dziś odkręciłem przerzutkę i przykręciłem ponownie, te chrobotanie się jakby zmniejszyło.