Skocz do zawartości

Wiślana trasa rowerowa Zabierzów Bochenski - Szczurowa

Eldo

Rekomendowane odpowiedzi

Siema nabijacze kilometrów B|

Przetestowalem dzisiaj odcinek Zabierzow Bochenski - Szczurowa wałami wislanymi i jestem pod wielkim wrażeniem dla tego postanowiłem Wam o tym napisać. 

Trasa w sumie 130km bo nigdy nie wracam ta sama droga. Odcinek wałami traktowalem jako "przetarcie szlaku" wiec skupie sie na nim. 

7e9465a79d7ea8cagen.jpg

Wjazd na wały od strony Zabierzowa zaczyna sie odcinek kamienisty, ubity i rowny na luzie mozna szutrowym bajkiem lub mtb na semi / slickach wjechac.

3ea7426c90566d99gen.jpg

Pedałujemy tak do Nowego Brzeska jakis kilometr przed mostem na Wiśle zaczyna sie asfalt oraz oznakowanie Nadwislanskiej trasy rowerowej. 

9a56e2754a270f32gen.jpg

Od tego momentu mamy przed i pod soba asfalt. Rowno, wysoko z pieknymi widokami jedziemy przed siebie. Naturalnie sa zjazdy do okolicznych wiosek oraz nad brzeg Wisły. 

06a5bf5bca0625f7gen.jpg

Moja trasa miala zjazd w okolicy Szczurowej oraz postoj w Ujściu Solnym w celu zatankowania bidonu. Z tego co widziałem mozna dalej pojechac. Polecam, zero ruchu i przy ladnej pogodzie fajne widoki. Jak widac na foto z trasa mozna tez zwiedzic Puszcze Niepolomicka oraz Las Bratucicki przeróżnymi drogami od asfaltu poprzez szuter, korzenie i wszelakie ubite sciezki.

Niżej relacja filmowa z trasy B|

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 1

Szkoda, że dopiero od Nowego Brzeska asfalt, dla szosowca ma to znaczenie :( A jak z jakością samej trasy tam gdzie już asfalt jest? Nie ma wysokich krawężników w poprzek itp?

Edytowane przez de Villars
Napisano (edytowane)

Kraweznikow nie spotkałem 9_9 asfalt jest juz przed Nowym Brzeskiem (jadac od strony Zabierzowa) moze z kilometr przed mostem na Wiśle. Przelatuje sie droge przed mostem i asfalt ciag dalszy. Drogi sa oznakowane poziomo i pionowo. Przy wjazdach na wały sa nawet tabliczki z procentowym nachyleniem podjazdu. W okolicy Grobli trzeba zjechac i przejechac asfaltowymi (oznakowanymi) drogami kawalek. Ja akurat mialem zaplanowana trase z postojem w Usciu Solnym wiec pominolem troche wałow w tej okolicy. 

Edytowane przez Eldo
  • Pomógł 1

Przetarłem ostatnio szlak od Zabierzowa Bocheńskiego do Niepołomic B| Nie powiem bo miejscami hardcore niezły jak na opony 1,5" i sztywny widelec ale do przejechania MTB/Gravel. Odcinkami skoszona trawa pod kołami i tutaj trzeba brac pod uwagę fakt że kiedyś odrośnie i nie będzie już tak kolorowo (odcinek Niepołomice / Wola Batorska- okolice Zabierzów Bocheński) ^_^ 

Tak że w sumie można wjechać na wały w Niepołomicach i dojechać do Szczurowej łącząc dwie trasy które objechałem. Czy jest to "fajna opcja", no cóż jedzie się wszystkimi możliwymi typami podłoża od trawy zacząwszy po asfalt skończywszy poprzez każdy możliwy rodzaj kamieni mniej i bardziej ubitych tak że na pewno nie zaśniemy za kierownicą B|

Zawsze można zjechać do Puszczy i strzelić sobie równolegle jakiś odcinek zmieniając klimat. Wszystko na płaskim terenie, nie ma co liczyc na podjazdy/zjazdy.