Harpoon_44 Napisano 4 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2019 Cześć wszystkim! mam do Was wielką prośbę o pilną fachową poradę, ponieważ zaklepałem sobie dzisiaj wstępnie gravel od Cannondale a dokładnie model Topstone Disc SE 105, w rozmiarze M. Mam 178 cm wzrostu, przekrok dokładnie 82 cm. I ogólnie wszystko było fajnie pięknie, zgodnie ze specyfikacją na stronie Cannondale M wydawał mi się ok, ale pomierzyłem się jeszcze teraz dokładnie i wklepałem dane na Bike Fitting Calculator i tutaj zonk - w zasadzie wszystkie wyniki sugerują że jednak L jest dla mnie odpowiedni tylko przekrok nie pasuje. Dla "L" Cannondale podaje 82,5cm a ja mam 82cm... Myślicie że dobrze zamówiłem tą M-kę czy lepiej to odkręcać??? z góry dzięki za pomoc. Tutaj link do opisu modelu. Odnośnik do komentarza
M.C Napisano 4 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2019 (edytowane) Przedwczoraj kupiłem swojego Topstone. Sprzedawcy sprawdzali i rozmiar L wychodzi na 55cm. Ogólnie sam miałem mętlik z rozmiarami tego roweru, bo mam 180cm (albo 182cm) wzrostu i rozmiar 56cm jest pode mnie, a Cannondale namieszał trochę. Zrobiłem jakieś 70km dopiero i rozmiar L wydaje mi się odpowiadać, trochę wyciągnięty do przodu jak to szosa. Edytowane 4 Kwiecień 2019 przez M.C Odnośnik do komentarza
Harpoon_44 Napisano 4 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2019 No właśnie coś mi się wydaje że jestem dokładnie pomiędzy rozmiarami... Mi z długości nogi wychodzi rama 53cm, więc nie mam pojęcia czy lepszy M czy L... Odnośnik do komentarza
M.C Napisano 4 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2019 Najlepiej by się jednak przymierzyć, mi w 3 różnych sklepach Large proponowali (pomimo że nie mieli na stanie w dwóch). Odnośnik do komentarza
Harpoon_44 Napisano 5 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 @M.C Dzięki za info, posprawdzałem jeszcze trochę i poszperałem po zagranicznych forach i wychodzi że M przy 178cm wzrostu powinien być właściwy... masakra z takim kupowaniem w ciemno ale już nie będę kombinował, niby lepiej mieć trochę za mały niż za duży Tak czy owak gratuluję nowego nabytku! Oby Ci służył jak najlepiej Pzdr! Odnośnik do komentarza
M.C Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 (edytowane) I wzajemnie, widzę że w tą samą wersje poszedłeś. Daj znać czy rozmiar Ci spasował jak przyjdzie, może komuś w przyszłości to pomoże. Edytowane 5 Kwiecień 2019 przez M.C Odnośnik do komentarza
ONYK Napisano 5 Luty 2020 Udostępnij Napisano 5 Luty 2020 Informacja do potencjalnych nabywców Topstone. Nabyłem takowy, zgodnie ze wskazaniami renomowanego sklepu, w wersji L. Jestem bardzo zadowolony. Wzrost 183 cm, inseam 89 cm. Geometria roweru nie jest agresywna. Jeśli ktoś ma nieco mniejsze wymiary (waha się rozmiarem M/L to również proponuję wersję L z opcją zmniejszenia mostka ze 100 mm na 90 lub 80 mm (nie ma co obawiać się stabilności bo baza kół - 106 cm oraz kąt widelca robią swoje). Warto zauważyć, że w wersji M reach jest tylko ok. 1 cm mniejszy, natomiast główka ramy maleje jak dobrze pamiętam z 18,2 aż do 14,9 cm (!). Dla znających się na temacie wnioski nasuwają się same. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi