adg Napisano 4 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2019 Czy ktoś miał okazję przymierzyć się do Vento CX? Podoba mi się wersja 4.0, ale nie mogę jej znaleźć do przymiarki. Jest dostępna wysyłkowo, ale trochę boję się wydać takie pieniądze bez przymiarki. Jak Wasze wrażenia? Jak spisują się hamulce od Srama? Odnośnik do komentarza
nctrns Napisano 4 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2019 Rower widmo, pewnie jak z Eskerem, jeszcze nie trafił nawet do sklepów. Odnośnik do komentarza
Fimala Napisano 4 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2019 19 minut temu, adg napisał: Czy ktoś miał okazję przymierzyć się do Vento CX? Podoba mi się wersja 4.0, ale nie mogę jej znaleźć do przymiarki. Jest dostępna wysyłkowo, ale trochę boję się wydać takie pieniądze bez przymiarki. Jak Wasze wrażenia? Jak spisują się hamulce od Srama? Zastanawiałbym się w ogóle nad tym czy zostały chociaż jakieś modele "sklepowe" wyprodukowane Odnośnik do komentarza
adg Napisano 4 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2019 Gdzieś już w którymś z wątków widziałem, że jest jeden zadowolony klient. Może się wypowie, a może jest ich więcej Odnośnik do komentarza
GrochowaMTB Napisano 4 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2019 Nie znam roweru, nie widziałem, nie czytałem. Jeździłem natomiast wiele razy na rowerach szosowych z hamulcami SRAM nawet tymi z najwyższej półki i zawsze był to średnio udany element roweru. Jestem fanem osprzętu SRAMa ale uważam, że nie potrafią zrobić naprawdę dobrych hamulcy. W mojej opinii hamulce od 105 Shimano biją na głowę topowe SRAMy. Oczywiście nie ma co się martwić jakoś szczególnie. Swoje zadanie wykonują. Nie zabijesz się. Ale Japończycy robią to akurat lepiej i tyle. 1 Odnośnik do komentarza
Dreamin Napisano 4 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwiecień 2019 7 godzin temu, GrochowaMTB napisał: Nie znam roweru, nie widziałem, nie czytałem. Jeździłem natomiast wiele razy na rowerach szosowych z hamulcami SRAM nawet tymi z najwyższej półki i zawsze był to średnio udany element roweru. Jestem fanem osprzętu SRAMa ale uważam, że nie potrafią zrobić naprawdę dobrych hamulcy. W mojej opinii hamulce od 105 Shimano biją na głowę topowe SRAMy. Oczywiście nie ma co się martwić jakoś szczególnie. Swoje zadanie wykonują. Nie zabijesz się. Ale Japończycy robią to akurat lepiej i tyle. Według Ciebie to kwestia klamek czy zacisków, mam klamki Srama niestety ciężko porównać mi do innych bo są to moje pierwsze klamkomanetki ever... Odnośnik do komentarza
GrochowaMTB Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 10 godzin temu, Dreamin napisał: Według Ciebie to kwestia klamek czy zacisków, mam klamki Srama niestety ciężko porównać mi do innych bo są to moje pierwsze klamkomanetki ever... Klamki są ok, bardzo wygodne. Skuteczność hamowania jest niższa. Ale umówmy się, to nie jest coś co dyskwalifikuje rower czy nawet hamulce. Osprzęt SRAMa świetnie działa. Po prostu Japończycy lepiej potrafią zrobić hamulce i tyle. To nie jest jakaś przepaść. Odnośnik do komentarza
Nemrod Napisano 5 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwiecień 2019 18 godzin temu, GrochowaMTB napisał: Nie znam roweru, nie widziałem, nie czytałem. Jeździłem natomiast wiele razy na rowerach szosowych z hamulcami SRAM nawet tymi z najwyższej półki i zawsze był to średnio udany element roweru. Jestem fanem osprzętu SRAMa ale uważam, że nie potrafią zrobić naprawdę dobrych hamulcy. W mojej opinii hamulce od 105 Shimano biją na głowę topowe SRAMy. Oczywiście nie ma co się martwić jakoś szczególnie. Swoje zadanie wykonują. Nie zabijesz się. Ale Japończycy robią to akurat lepiej i tyle. He mam dokładnie takie same odczucia. Fakt hamulce SRAMa są sporo lżejsze ale jeżeli chodzi o siłę hamowania to ustępują shimano (od 105 w górę). Podobnie zresztą jak Speedstopy Bontragera czy jeszcze lżejsze KCNC C7. Miałem okazje wszystkie testować.W weekend będę wymieniał osprzęt w szosie na SRAMa..ale hamulce jako jedyne będą shimano. Odnośnik do komentarza
adg Napisano 10 Kwiecień 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwiecień 2019 Dostałem info od Krossa, że przed majówką cx i esker mają trafić do sklepów Odnośnik do komentarza
GrochowaMTB Napisano 11 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2019 W dniu 5.04.2019 o 10:07, Nemrod napisał: He mam dokładnie takie same odczucia. Fakt hamulce SRAMa są sporo lżejsze ale jeżeli chodzi o siłę hamowania to ustępują shimano (od 105 w górę). Podobnie zresztą jak Speedstopy Bontragera czy jeszcze lżejsze KCNC C7. Miałem okazje wszystkie testować.W weekend będę wymieniał osprzęt w szosie na SRAMa..ale hamulce jako jedyne będą shimano. Jak chcesz spiąć osprzęt w szosie SRAMA z hamulcem Shimano? Odnośnik do komentarza
IOO Napisano 11 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2019 12 minut temu, GrochowaMTB napisał: Jak chcesz spiąć osprzęt w szosie SRAMA z hamulcem Shimano? A czemu ma być problem? Ciąg linki jest praktycznie taki sam. Odnośnik do komentarza
GrochowaMTB Napisano 11 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2019 Teraz, IOO napisał: A czemu ma być problem? Ciąg linki jest praktycznie taki sam. Skoro rozmawiamy o skutecznych hamulcach to rozumiem, że chodziło o hydrauliki Odnośnik do komentarza
IOO Napisano 11 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2019 2 minuty temu, GrochowaMTB napisał: Skoro rozmawiamy o skutecznych hamulcach to rozumiem, że chodziło o hydrauliki Tylko że wymienione hamulce obreczowe 😆 Odnośnik do komentarza
Nemrod Napisano 11 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2019 2 godziny temu, GrochowaMTB napisał: Skoro rozmawiamy o skutecznych hamulcach to rozumiem, że chodziło o hydrauliki Akurat w szosie między tarczami a dobrymi dualpivotami z swissstopami różnica jest malutka. Jedne i drugie są w stanie zerwać przyczepność zarówno przedniej jak i tylnej opony. Odnośnik do komentarza
GrochowaMTB Napisano 11 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2019 1 godzinę temu, Nemrod napisał: Akurat w szosie między tarczami a dobrymi dualpivotami z swissstopami różnica jest malutka. Jedne i drugie są w stanie zerwać przyczepność zarówno przedniej jak i tylnej opony. Ja już w głowie mam zafiksowane, że wszystko jest na tarczach A dopytuję bo zastanawiam się czy dziewczynie nie założyć setu do gravelówki na jedną tarczę. Hamulce są ok - TRP. Do wymiany były by klamki na SRAMowskie. Tylko jeśli chodzi o APEXa to wszedzie widzę chydraulikę i zastanawiam się czy oni w ogóle robili klamki mechaniczne do tej grupy. Odnośnik do komentarza
Nemrod Napisano 11 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwiecień 2019 Są dostępne: https://www.sbike.pl/czesci-szosowe-przelajowe-przerzutki-tylne-klamkomanetki-sram-apex-1-doubletap-1x11-komplet-o_131_11221.html Ale chyba Apex występuje obecnie tylko w konfiguracji 1x11...heh komplet waży mniej niż DA 9100. Odnośnik do komentarza
IOO Napisano 13 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 13 Kwiecień 2019 W dniu 11.04.2019 o 23:10, Nemrod napisał: Są dostępne: https://www.sbike.pl/czesci-szosowe-przelajowe-przerzutki-tylne-klamkomanetki-sram-apex-1-doubletap-1x11-komplet-o_131_11221.html Ale chyba Apex występuje obecnie tylko w konfiguracji 1x11...heh komplet waży mniej niż DA 9100. A porównujesz do masy DA w zestawie 1x11? W takim układzie jedna klamka jest "pusta". Odnośnik do komentarza
Nemrod Napisano 13 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 13 Kwiecień 2019 Wiem...ale nie ma innego układu w 11 rzędowych apexach. He, patrząc, że komplet kosztuje 1/3 tego co DA także stosunek cena/masa i tak robi wrażenie. Zresztą jak ktoś chce 2 blaty z przodu to ma i tak dużo tańszego od DA i lżejszego Force'a. 1 Odnośnik do komentarza
IOO Napisano 13 Kwiecień 2019 Udostępnij Napisano 13 Kwiecień 2019 1 minutę temu, Nemrod napisał: Wiem...ale nie ma innego układu w 11 rzędowych apexach. He, patrząc, że komplet kosztuje 1/3 tego co DA także stosunek cena/masa i tak robi wrażenie. Zresztą jak ktoś chce 2 blaty z przodu to ma i tak dużo tańszego od DA i lżejszego Force'a. Też prawda 😆 Może kiedyś się na SRAM przerzucę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi