Skocz do zawartości

Koła (stożki) do szosy 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przyszła pora na zmianę podstawowych kół na coś lepszego, jednak w zasięgu mojego budżetu.
Poszukałem całkiem sporo, jednak nie potrafię rozstrzygnąć które będą najlepsze jakość/do ceny.
Kilometraż roczny około 7 tyś , waga 89 z tendencją spadkową, jazda tylko po płaskim terenie. Z racji ograniczonego budżetu koła posłużą zarówno na trening jak i zawody (średniej jakości drogi).
Faworytami byłby Vision Trimax Alloy 35 gdyby nie cena która wynosi średnio 1900zł.
Na faworyta budżetowo jakościowego w pierwszej fazie zdawały  sie Fulcrumy Racing 4 C17  za 1300 zł   jednak z tego co jest napisane musiałby zakupić nowe opony 25mm bo z 23 może być problem ze względu na szerokość.
W grę wchodzą jeszcze Campagnolo Scirocco za 1250zł  także jak wyżej na stożku 35mm. Wszystkie wyżej wymienione koła sa w zaplocie 16/21 co niby przy mojej wadze jest odradzane, chyba że źle to wyczytałem w końcu producenci podają łączną wagę 110kg czyli z lekkim zapasem.  Jeszcze 4 propozycja to Veltec Speed Am 42mm jednak powierzchnia hamująca jest pokryta tą czarna ? substancją która rzekomo i tak się szybko wytrze i będzie to wyglądało nie najlepiej i są najcięższe chociaż to już jakieś 60g,jedynie maja najwyższy stożek to na plus cenowo też wykraczają poza limit 1700zł .
Więc jeśli ktoś by wytłumaczył dlaczego i czy w ogóle za Visiony warto płacić 500 zł więcej niż np Fulcrumy co ich różni tak, by aż o tyle więcej za nie płacić ?

Koła składane ? Zapewne sporo by je doradziło jednak 1.że nie jestem na chwilę obecną aż tak obyty by złożyć coś sensownego  2.nie mam nikogo w okolicy kto by je po zaplatał  3. przede wszystkim nie mam czasu gdyż potrzebuję ich na już.

Co do Fulcrumów 4 ( czy też quattro jak się jeszcze niedawno nazywały) nie będziesz potrzebował szerszej opony. 23 mm spokojnie się ułoży na obręczy C17.

Maksymalna waga rowerzysty podawana przez producenta to 109 kg. Także spokojnie powinny wytrzymać.

6 godzin temu, kaido2 napisał:
18 godzin temu, arley napisał:

Poszukałem całkiem sporo, jednak nie potrafię rozstrzygnąć które będą najlepsze jakość/do ceny

To są mistrze .....

A co z UC ?

18 godzin temu, arley napisał:

(stożek) zdecydowanie tak  :)

Tylko że im większy stożek to i waga w górę (jeśli nie idziemy w kołą karbonowe). Ja miałem podobne dylematy, też chciałem stożek i startowałem od pułapu 1500 - ostatecznie skończyło się na Vision trimax 35 kupionych za 1850 zł. Profil ma 35 mm i myślę, że to jest rozsądny kompromis. Koła są dość lekkie (1640 gram) i dają wyraźnie lepsze odczucia w trakcie jazdy niż dotychczasowe koła Alexrims. To był dobry wybór, jestem z nich bardzo zadowolony.