Skocz do zawartości

VDO M7 GPS

Ogen

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Sprawa dotyczy licznika VDO M7 GPS. Instrukcja z PDF opisuje to i owo, ale odnoszę wrażenie, że rejestrowanie tras zostało tam potraktowane po macoszemu.
Nie wiem czy to kwestia mojego egzemplarza, czy ten typ tak ma, ale zarejestrowanie trasy graniczy z cudem. Nie wiem jakie konkretnie warunki muszą być spełnione aby trasa zapisala się w logu.

W czym rzecz. Przyciśnięcie przycisku "O" (lub włożenie w podstawkę) rozpoczyna rejestrowanie trasy. GPS sie fixuje i pojawia sie napis REC. Kiedy funkcja "Auto pause" jest włączona, licznik dosłownie co chwila przechodzi w tryb "Pause training". Pojęcia nie mam jak to jest możliwe, bo licznik ma akcelerometr i wzbudza się przy byle drgnięciu. Z nieznanych powodów 1-2 sekundy po włączeniu już jest "Pause training". Po ruszeniu znowu jest REC. Jakimś cudem udało mi sie zarejestrowac testowo trasę jadąc samochodem do pracy. Trasy powrotnej już niestety nie. Próbowałem kilkukrotnie, ale plików logów nie przybywa, albo rejestrują się jakieś strzępy typu 2 sekundy.

W instrukcji stoi, że funkcja "Auto pause" może powodowac zakłocenia w rejestracji trasy. WTF?! Ale ok, wyłączyłem i teraz licznik nie zasypia, a przynajmniej nie zauważyłem tego. Dzisiejsza próba zarejestrowania testowej trasy znowu sie nie powiodła. Pojawił się napis REC. Dystans przebyty 650m. Myślę dobra nasza! Guzik. Po podłączeniu do kompa znalazł jedynie jakies dwa śmieciowe logi nie mające związku z dzisiejszym dniem.

Kontaktowałem się już wcześniej z niemieckim supportem. Ich angielski jest tak słaby, że trudno mi było wyłowić sens wypowiedzi liczącej dwa zdania. W kolejnym mailu zaproponowano odesłanie do nich licznika na weryfikację albo udanie się do partnera. Niestety licznik dostałem gratis z rowerem i nie mam do niego papierów.

Poza rejestrowaniem tras w logu licznik działa ok. Mierzy co ma mierzyć tylko z zapisywaniem jest coś nie tak. Licznik resetowany, firmware podniesiony, logi czyszczone.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki

pozdr
Ogen

• 2 miesiące temu...

Sam sobie odpowiadam na zadane pytanie. Otóż aby trasa zapisała sie jako log możliwy później do wyeksportoewania, należy... zresetować przyciskiem dane trasy.
Spowoduje to "zamknięcie" poprzednio rejestrowanej trasy i odłożenie jej w logu. I to by było na tyle...

• 3 tygodnie później...

Ja nadal tego nie ogarniam . Podłączam się po kablu OTG do mojego smartfona i nic nie mogę zgrać .. Nie bardzo wiem o jaki reset trasy  chodzi .. Możesz powiedzieć w co pokolei wchodzisz ? Pzdr Artur

Aby zresetować jazdę należy nacisnąć i przytrzymać kilka sekund przycisk "Bike" (to ten po prawej). Po resecie kolejne kilometry nagrywane są jako nowa jazda. Co do podłączania licznika do smartfonu to jeśli Android woła że nie może odczytać systemu plików bo nośnik nośnik jest uszkodzony, możliwe że będzie potrzebna apka Microsoft exFAT/NTFS for USB by Paragon Software która radzi sobie z takimi problemami.