Skocz do zawartości

Tylna przerzutka acera nie wrzuca biegu

marcinex662

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem. Wczoraj regulowałem przerzutkę i czyściłem cały napęd i wszystko dobrze działało. Zrobiłem może 10km do miejsca docelowego i jakąś godzinę później wracam i nie mogłem wrzucić 1 i 2 biegu z tyłu. Dzisiaj wyczyściłem linki i pancerze, naciągnąłem linkę ale problem jest dalej. Blokuje się tak, że linka jest bardzo mocno napięta i jakby jakaś blokada była przy wrzucaniu z 3 na 2 bieg. Próbowałem regulacji śrubami ponownie ale wózek się nie rusza. Może da się to naprawić zamiast kupowania nowej przerzutki bo ma zrobione okolo 2000km już i może to wina samej przerzutki (acera rd m360).

Godzinę temu, marcinex662 napisał:

Próbowałem regulacji śrubami ponownie ale wózek się nie rusza.

Bo od regulacji śrubami wózek się nie rusza - to są śruby ograniczające wychył. Nie wkręciłeś za mocno śruby L czasem? Da się ręcznie przesuwać przerzutką nad całą kasetą?

Przerzutki nie da się nad całą kasetą przesuwać, maksymalnie do 3 zębatki od góry. Spróbuje jeszcze jutro to wyregulować

Edytowane przez marcinex662
błąd
12 godzin temu, marcinex662 napisał:

Przerzutki nie da się nad całą kasetą przesuwać, maksymalnie do 3 zębatki od góry. Spróbuje jeszcze jutro to wyregulować

Spierniczyłeś regulację przerzutki, niestety. Musisz to zrobić ponownie i dobrze.