Miloszs Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Czyli jeśli będzie wystarczająco miejsca między ramieniem a ramą, to pomiar mocy z roweru szoswego będzie bez problemu pasował do MTB? Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Miloszs
Eldo Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Trzeba sprawdzić osobiście, ciężko cos powiedziec „na czuja” Pojawiaja sie opinie ze mając FTP 250W na trenażerze ciężko jest 200W wyciągnąć na pomiarze z ramienia korby. Ale ja bym to brał z przymróżeniem oka bo raz trenażer tez trzeba kalibrować i nie wiadomo jaki aktualnie jest pomiar, dwa to różne typy trenażerów wiec to dosyć ogóle info. Bede miał porównanie z Tacxa do ramienia korby (Stages, Ronde lub 4iiii) to sie podzielę pomiarem. Poki co to mało wiarygodne stwierdzenie którego nie brał bym „na poważnie” Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Eldo
lukaszko Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Z testów wynika że nie jest tak źle. Nawet przy tanim trenażerze interaktywnym wynik jest dość dokładny a przede wszystkim powtarzalny Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
skokol Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 ...Dlatego, że tanie trenażery nie maja miernika mocy. Moc jest estymowana z prędkości i kadencji.
lukaszko Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Raczej z krzywej mocy zależnej od prędkości i oporu.Odchylenia są z powodu różnic temperatury, ciśnienia i ewentualnych zabrudzeń rolki i opony. Dlatego jeżdżąc na trenażerze warto zadbać o powtarzalne warunki. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Eldo Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 To samo dotyczy pomiaru mocy z ramienia, producent np Ronde zaleca kalibrację przed każdym treningiem.
edmundo Opublikowano 7 Grudnia 2017 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Co do dokładności pomiaru mocy. Nie wiem jaka ona jest ale dla moich potrzeb nie ma to żadnego znaczenia. Dużo ważniejsza niż dokładność jest powtarzalność pomiaru. Moje trenażerowe FTP to 215 W. Jeśli nawet mój trenażer pokazywałby mi np. 500 W to też byłoby to dla mnie ok. Ważniejsze jest to czy w swoim treningu robię postęp. Interesuje mnie on bardziej niż konkretna wartość liczbowa. I to dokładniej mówiąc mój postęp. Nie bardzo obchodzi mnie jakie FTP ma kolega. Ścigam się tylko i wyłącznie z sobą. Największą wartość ma dla mnie różnica pomiarów FTP w dwóch punktów w czasie. Oczywiście jeśli ktoś np. bierze udział w wyścigach na ZWIFT to może mieć to znaczenie i należy brać to pod uwagę. Nie popadałbym jednak w paranoję. Widziałem już testy różnic pomiarów między miernikami mocy. Nawet w przypadku dedykowanych do tego urządzeń były to różnice znaczące i najlepiej byłoby stosować ten sam pomiar mocy podczas jazdy w realu i na trenażerze. Trudno jest jednak zapewnić to, żeby wszyscy ZWIFT'owcy korzystali z tego samego sprzętu. Różnice są więc wkalkulowane w tą zabawę i trzeba to zaakceptować. Poza tym pamiętać należy, że w przypadku ZWIFT'a liczy się głównie stosunek generowanej mocy do posiadanej wagi. A ułamki mają to do siebie, że zwiększać ich wartość można na dwa sposoby. Zwiększając licznik albo zmniejszając mianownik. Przypuszczam, że spora część wyścigowych wymiataczy wybierze ten drugi sposób. I bynajmniej nie mam na myśli odchudzania....
Eldo Opublikowano 7 Grudnia 2017 Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Zgadzam sie w sumie po całości z wypowiedzią kolegi wyzej. Dołożę moze od siebie tylko ze wg mnie robiąc trening / przejazd na trenażerze zdecydowanie wkładam więcej wysiłku niz w realu wiadomo, warunki zupełnie inne (zamknięte pomieszczenie, obciążenia wg mnie mocniejsze na podjazdach momentami skok nachylenia na tyle szybki ze nie nadążam ze zmiana przełożenia) nie moge sie doczekać wiosny zeby zweryfikować to z pomiarem mocy w ramieniu korby. Na pewno bede monitorował w/kg i moc, puls oraz kadencje. Mniej więcej widze jak to wyglada na Zwift jedno jest pewne trenażer wyrobi mi kadencje elegandzko na wiosnę co mnie cieszy bo teraz widze jakim błędem była jazda z niska kadencja. Trenażer to super wynalazek, w połączeniu ze Zwiftem czy garminem Edge 520 tworzy idealny duet ! Edytowane 7 Grudnia 2017 przez Eldo
MadOnion Opublikowano 8 Grudnia 2017 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Nie rozumiem sprawy kalibracji czujnika zainstalowanego w korbie. Na czym ten proces polega ; ) ? Wg. mnie kalibracja odnosi się do jakiegoś wzorca i chyba jedyną słuszną dokonuje się w fabryce. Może chodzi o strojenie czyli przywrócenie ustawień fabrycznych.
Eldo Opublikowano 9 Grudnia 2017 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Kalibracja ramienia Stages -Kalibrację wykonuje się na komputerku (Garmin - kalibracja) lub telefonie (aplikacja STAGES APP – zero reset). Poprawna wartość kalibracji jest między 8 40-940. W pierwszej kolejności należy dać ramię stages pionowo w dół i na urządzeniu wcisnąć kalibruj. Jeśli wartości kalibracji wybiegają poza wartość 840-940 należy zwrócić się do sprzedawcy. Tak to wyglada z grubsza
edmundo Opublikowano 9 Grudnia 2017 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Dnia 7.12.2017 o 22:59, Eldo napisał: Zgadzam sie w sumie po całości z wypowiedzią kolegi wyzej. Dołożę moze od siebie tylko ze wg mnie robiąc trening / przejazd na trenażerze zdecydowanie wkładam więcej wysiłku niz w realu wiadomo, warunki zupełnie inne (zamknięte pomieszczenie, obciążenia wg mnie mocniejsze na podjazdach momentami skok nachylenia na tyle szybki ze nie nadążam ze zmiana przełożenia) nie moge sie doczekać wiosny zeby zweryfikować to z pomiarem mocy w ramieniu korby. Na pewno bede monitorował w/kg i moc, puls oraz kadencje. Mniej więcej widze jak to wyglada na Zwift jedno jest pewne trenażer wyrobi mi kadencje elegandzko na wiosnę co mnie cieszy bo teraz widze jakim błędem była jazda z niska kadencja. Trenażer to super wynalazek, w połączeniu ze Zwiftem czy garminem Edge 520 tworzy idealny duet ! Moim zdaniem salomonowym rozwiązaniem byłoby stosowanie tego samego miernika mocy podczas jazdy na trenażerze i w realu. Wtedy po kalibracji urządzenia błąd pomiaru nie stanowiłby problemu. Stąd moim zdaniem lepiej kupić tańszy trenażer i miernik mocy z którego będziemy w stanie korzystać też w realu. Wtedy jesteśmy w stanie porównywać pomiary. W innym przypadku przesiadka z trenażera na real zawsze pokaże nam jakieś różnice. Inna sprawa, że niektórzy trochę przesadzają. Różnica 10W niewątpliwie stanowi problem ale na poziomie nieosiągalnym dla większości rowerzystów... 1
Eldo Opublikowano 10 Grudnia 2017 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Widzialem różnice dochodzące do 50W pomiedzy trenażerem a ramieniem. Sam mam małe doświadczenie w tym temacie zeby oceniać rożnego typu rozwiązania. Uzywam trenazera Smart ktory stabilnie pokazuje kadencje, predkosc oraz moc. Na pewno kupię ramie korby z pomiarem zeby miec odczyt w terenie bo to jest extra pomocne podczas jazdy treningowej oraz rekreacyjnej powyżej 100km (równe rozłożenie siły). Byc moze jeszcze w tym roku temat rozeznam bo aktualnie zbieram info na temat Stages, Ronde i 4iiii
Roger Opublikowano 30 Grudnia 2017 Opublikowano 30 Grudnia 2017 To może ja dorzucę swoje 3 grosze jako, że trenuję z pomiarem mocy (Stages) na trenarzerze TACX Bushido. Dodam tylko, że ze względu na przyjacielskich sąsiadów musiałem wynieść się z trenarzerem do garażu znajdującego się pod budynkiem (-1). Latem (temperatura do +23 stopni) przy starannym dobraniu ciśnienia w oponie i dociśnięciu jej do rolki (tak by kalibracja w Tacx Training Software wskazywała ziolone pole) różnice w pomiarach mieściły się w granicach 3-4% przy czym pomiar mocy w 99,99% wskazywał mniejszą moc niż trenarzer. Zimą sprawa się skomplikowała. Temperatura w piwnicy to max 10 stopni i po skalibrowaniu zarówno trenarzera jak i pomiaru mocy różnica to ok 10-12% przy czym większą moc pokazuje trenarzer. Z ciekawości poeksperymentowałem i nawet po godzinnej jeździe z ~230W, rozgrzaniu TACXa, opony i ponownej kalibracji obu urządzeń różnica nie spadła poniżej 7-8%. Dodam, że Stages umożliwia odczyt temperatury przez aplikację na smartphonie i odczyt pokrywa się z elektronicznym termometrem stąd mniemam, że dobrze kompensuje zmiany temperatury. Mój wniosek: TACX jest bardzo wrażliwy na zmiany temperatury i niestety w pewnych okolicznościach są one bardzo uciążliwe.
Freud Opublikowano 30 Grudnia 2017 Opublikowano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Z tego co widziałem, to mierniki mocy z symetrycznym pomiarem mocy są lepsze, czyli dokładniejsze są w piaście lub w suporcie. Nie mam jeszcze żadnego, ale właśnie rozpoczynam rozglądanie się za jakimś i widzę, że to kwestia funduszy. Najtaniej jest chyba założyć taki w ramieniu korby (niesymetryczny, mniej dokładny pomiar). Do tej pory patrzyłem na firmy Quarq, Power2Max i Powertap oraz Stages. Z tego co widzę to łatwiej jest założyć ten w korbie, niż zaplatać na nowo koło, w celu zmiany tylnej osi (miernika mocy). Przyłączam się do pytania - te wyżej wymienione są w poprzednich postach tego tematu chwalone Co do rodzaju (piasta, korba, pedał itd.) to tutaj utonąłem w specyfikacji na stronie producenta. Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Freud
Eldo Opublikowano 31 Grudnia 2017 Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) Z racji że zdecydowałem się i nabyłem już miernik mocy zrobiłem małe porównanie na które zapraszam tutaj : Edytowane 31 Grudnia 2017 przez Eldo
Gregor Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Panowie, czym dokrecaliście swoje stages, producent zaleca klucz dynamometryczny, nie posiadam takiego, może polecicie jakis tani klucz. Dzięki.
Roger Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Ja używam klucza MIGHTY 2-24Nm. Do kupienia w granicach 200zł. Bardzo dobrze wykonana chińszczyzna ale z tego co udało mi się znaleźć dość dokładna w połowie zakresu. Skręcam nim już któryś z kolei karbon i nie mogę powiedzieć o nim złego słowa.
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Cześć a na jakim osprzęcie jeździsz shimano??
Roger Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Miernik mam pod Ultegre 6800 ale przekręcam go dość często pod drugi rower (trenażerowy) na którym mam Tiagre 4700
Gość Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 masz tu polskiego producenta na korbę twoją https://inpeak.pl/sklep/ Pewnie Ci nie pasuje na korbę bo pisałeś kolego to w piaście by lepiej było ale za to cena dobra ja sam myślę o tym może nie będzie miarodajne ale jak dla mnie super i koszt fajny nie trzeba 3000 zł wydawać:)
Eldo Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Jak by co to moj Stages 105 /170mm moge zaoferowac w atrakcyjnej cenie 😊 Chce zalozyc korbe z dluzszym ramieniem i na pewno z miernikiem Stages wiec aktualny musze sprzedac. W razie czego info na skrzynke zeby tutaj nie robic bazaru 😏
Pablo31 Opublikowano 17 Marca 2019 Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) Ja z kolei chciałbym zakupić pomiar mocy od Inpeak. Pytanie tylko czy lewe ramię Shimano 105 - 5800 lub R7000 będzie kompatybilne z Ultegrą R8000 którą mam w rowerze? Edytowane 18 Marca 2019 przez Pablo31
Juni0R0011 Opublikowano 18 Marca 2019 Opublikowano 18 Marca 2019 16 godzin temu, Pablo31 napisał: Ja z kolei chciałbym zakupić pomiar mocy od Inpeak. Pytanie tylko czy lewe ramię Shimano 105 - 5800 lub R7000 będzie kompatybilne z Ultegrą R8000 którą mam w rowerze? Tak będą pasować R7000 jest nawet podobne do ultegry wiec jak już wybierasz to R7000 ale wszystkie są kompatybilne mają to samo mocowanie Zawsze możesz wysłać swoje lewe ramie do inpeak i na nim Ci zamontują miernik a opcja tańsza. Ale wybór należy do Ciebie.
boerxxl Opublikowano 21 Marca 2019 Opublikowano 21 Marca 2019 (edytowane) Witam grupowiczów ! Mam pytanie odnośnie miernika mocy rotor oby stronny ?Czy któryś z kolegów ma taki pomiar i może się wypowiedzieć na jego temat funkcjonalności i dokładności pomiaru ? Edytowane 21 Marca 2019 przez boerxxl
korea83 Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 Panowie i Panie, szybkie pytanie, pomiar mocy STAGES 105 R7000 L, z waszego doświadczenia warto kupić? Jest aktualnie do wzięcia za mniej więcej 1600zł i się zastanawiam czy aby nie kupić.
Rekomendowane odpowiedzi