Skocz do zawartości

RockShox Judy - luzy po 100 kilometrach.

Banyo

Rekomendowane odpowiedzi

Nówka Judy powietrzak zamontowany do roweru. Pierwsza trasa 70km, z czego z 65 asfaltem, reszta szutrowa droga, czyli zero tłuczenia się. Druga trasa 30km po leśnych i polnych drogach i już są luzy na lagach. Czy to jest kuźwa norma we wszystkich amorach? Czy to jest normalne? Są jakieś amory, w których luzy nie robią się od patrzenia na nie? Czy to po prostu tak ma być? Miałem kiedyś Dart2 spreżyniaka. W nim po 3ech latach jazdy i nie zaglądania do niego nic się nie działo... Nie zauważyłem wyrobienia tulei ślizgowych.

Przy zablokowanym heblu czuć a nawet widać gołym okiem, że jest luz poprzeczny. Nawet czuć na kierze podczas jazdy na nierównościach. To nie luz na mufe i sterach. Ewidentnie lagi...

A bierzesz to pod uwagę że klocki w heblu mają luz do przodu i tyłu i mogą się przemieszczać klocki z tarczą a co za tym idzie kołem? Sprawdź czy to nie czasem klocki w hamulcu.

To nie jest norma zdecydowanie. Uczucie "podwijania" się widelca pod rower przy hamowaniu na zjazdach to ja miałem w starym XCR po paru tys. km. Serwisowany nawet długo wytrzymał, ale przecież nie da się tak jeździć. Reklamuj.

• Lubię to! 1

Jaki rower, skok amora, zastosowanie, Twoja waga? Co by nie pisać po takim przebiegu luzów być nie powinno ale nie żyj nadzieją, że się nie pojawią. W dzisiejszych czasach lagi 30mm nie zdają egzaminu. 

Kurła, ale za mnie lama... Macałem czy nie mają luzów stery, tyle że złapałem reką na dole, na szerszym łożysku, zamiast na górze. Dziś jeszcze sprawdziłem górę i tu był luz. Po skasowaniu jest tak jak po montażu widelca, czyli minimalny.