Skocz do zawartości

FOX32 vs. SUNTOUR durolux rc2 - który amortyzator wybrać ?

gkmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie 

Co będzie waszym zdaniem lepszym rozwiązaniem? FOX32 vs SUNTOUR durolux rc2 160mm z miękkimi sprężynami negatywnymi. 

Generalnie zastanawiam się nad zakupem starego już modelu Santa Cruz (2007) na kołach 26" i ty jest Sontur albo nieco młodszego Santa Cruz 2013 też na 26" ale tu jest FOX32. Cenowo podobnie chociaż ten młodszy ma słabszy osprzęt ale do BikeParku nie powinno to mieć większego znaczenia czy to będzie Deore zwykłe czy XT. Bardzie interesuje mnie sprawniejszy amortyzator i mniej kłopotliwy=kosztowny w serwisowaniu. 

Opublikowano (edytowane)

FOX bo? bo to fox i tak,  mimo że najniższa półka? Czy dla tego, że sontur jest awaryjny, albo jeszcze coś innego? też uważam, że FOX to jednak marka, tym bardziej, że miałem okazję pojeździć na FOX ale znacznie lepszym czyli 36. 

Edytowane przez gkmaster
Opublikowano

Fox to marka sama w sobie, są lepsze od Suntourów, są czulsze i mają lepszą kulturę pracy. Nie wiem jak jest konkretnie z tym duroluxem ale samo to że mają nie rozbieralne tłumiki ( chyba że ten ma) jest minusem. 

Opublikowano

Jeździłeś na FOX32 i dla porównania FOX36 czy tylko uważasz, że warto kupić fox dla nazwy? Pytam bo argument Fox to makra to żaden argument. Podobno VW to bezawaryjne auto a sam doświadczyłem tego że psuł się na każdym kroku. 

hmm- ten artykuł mówi coś innego https://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,bo0x7ohmhc

Opublikowano

Durolux miał/a sporo odmian wiec jak już pytasz to trzeba podać dokładny rocznik i model. Starsze roczniki to nie był dobry produkt. Te najnowsze z ostatnich lat to zupełnie co innego. W sumie dziwię się, że tu zadajesz pytania skoro gość o nicku @momank na forum enduro prześwietlił ten amor od 2013. Od cholery stron do czytania i wiedzy. To lektura obowiązkowa jak ktoś wybiera Durolu'a. Wypowiada się sam Piotr czy Fonika. 

Opublikowano (edytowane)

Chłopaki powiem wprost

Suntour ma zakaz zalewania dolnych lag. Nie po to porobili z tyłu otworki z możliwością zewnętrznego nasączania gąbek.  Jeden z moich testerów jeżdził na fabrycznej uszczelce przy zalanych lagach a także bez. Po testach przy zalanych lagach uszczelka przepuściła olej przez co SPORO OSÓB NAZYWA GO AWARYJNY lecz tak naprawdę nie jest. Gdyby użytkownicy przestrzegali zalecenia producenta to amortyzator był by na pewno sporo lepszy. Po drugim teście bez zalanych dolnych lag to mój tester już od kilka miesięcy jeździ bezawaryjnie.                                                                                                                                                                           

Tak samo druga strona gdzie są spręzyny negatywne i powinny być na smarze co zapobiega powstawaniu echa stukania, natomiast jak lejecie dolne lagi to momentalnie smar wypłukiwany jest przez olej.                                                                                                                                                                                                               

Teraz także montuje złączki sprężyn aluminiowe na specjalnej tulei ślizgowej co ułatwia pracę

Edytowane przez ACTIVIA
Opublikowano

Tylko że nie jest to model Solo AIR Ponieważ w Duroluxie w komorze negatywnej są spręzyny. Jak są nasmarowane to działają długo i tłumią echo natomiast zalewając dolne lagi to momentalnie smar spłukuje, spręzyny są wtedy puste i przez to zaciera się shaft a ponadto powoduje sporo echo stukanie co potem ludzie twierdzą że jest awaryjny.

Tak samo jest od strony tłumika. Tam jest elastyczny X-Ring który nie wytrzymuje ciśnienia przy wykorzystaniu pełnego skoku  i zalanej ladze, co powoduje dostanie się oleju do tłumika,  podniesienie tej podkładki oddzielającej olej od powietrza i już nie wykorzystasz wtedy pełnego skoku

UWAŻASZ ŻE W TYCH CZASACH WSZYSTKIE AMORKI SIĘ ZALEWA I PRZEZ TO NIEPRZEPISOWO LEJECIE ILE SIĘ DA

Mam sporo osób co jeżdzą bez zalanych lag i żadnej awarii w duroluxie nie mają

RYGOREM PRODUCENTA JEST TERAZ TO ŻE JEŚLI BĘDĄ ZALANE LAGI I POTEM WYSTĄPISZ Z REKLAMACJĄ NP. TŁUMIKA TO TRACI SIĘ GWARANCJĘ

Opublikowano (edytowane)

Kolego nie porównuj amorkow z otwartą kąpielą olejową. Tam olej pracowal na calych lagach a w Suntourze jezt tłumik w postaci kartridza

Powiedz mi co moze po roku szlak trafić?? Znam ludzi co używają  duroluxy do DH bez zalanych lag i jakoś nie mialem z nimi jeszcze reklamacji

Nie po to porobili teraz z tylu lagow otworki ktore służą  do ciągłego nasaczania gąbek bez rozbierania amorka

Ponadto sprawdziłem grubosc anody w instytucie metali nieżelaznych  dajac do badania rure z PIKE, Kashima od FOX-a, BOS-a i Suntour. Najlepiej wyszedl Suntour bo miał  grubość anody 73 mikrony a te pozostałe z innych marek to w przedziale 40-50 mikronów 

NO JEST AWARYJNY JAK  UZYTKOWNICY NIE  UŻYTKUJA GO WEDŁUG ZALET PRODUCENTA

Edytowane przez ACTIVIA
Opublikowano

Niestety przez niektóre zabiegi Suntoura ludzie postrzegają je jako gorsze, bardziej awaryjne. Pewne rozwiązania jak ten kartridż z tłumikiem wydaje się archaizmem w amorach ale może po prostu producent chciał ułatwić życie, zepsuje się to nie ma co grzebać, płacić serwisom, tylko kupuje się nowy kartridż i montuje w 20 minut. Sam RS teraz w w najlepszych swoich produktach daje tłumik Chargerz który jest też w formie kartridża, z tym że rozbieralny ale skomplikowany przy serwisie. 

Opublikowano

Kartridż Suntoura tez jest rozbieralny, tylko trzema mieć do tego specjalne narzędzia a nie imadło i francuz. Producent takze ma w sprzedaży osobno części  do kartridży

Jakoś nie mam problemu z serwisowaniem ich

Opublikowano

Ooo ale to tylko w wyższych modelach czy też we wszystkich z kartridżem? Jak kwestia kluczy wygląda, drogie są jakby człowiek sam chciał serwisować? A i jak z gwarancją to wygląda, czy serwis samemu bez autoryzowanego serwisu automatycznie kończy gwarancje? A i jeszcze jedno pytanie, jak już zaczepiłem jak wygląda sprawa ze sprężyną negatywną, czy są amortyzatory w ofercie której + i - sprężynę mają powietrzną? 

Opublikowano (edytowane)

Skupiając sie teraz np. Na stronę komory powietrznej to Suntour od przyszłego  roku dopiero zacznie produkować amorki z komorą pozytywną  i negatywną  powietrzną zaczynając od Axonow. Wtedy będzie można  olejem zalewac, natomiast teraz komore negatywną wypełniają sprężyny ktore dobrze nasmarowane zapobiegaja powstawaniu echo oraz zacieraniu się  shaft-a natomiast po zalaniu olejem to powoduje to wypłukiwanie tego smaru co wiąże  sie z efektem stukania czy tez zacierania Shafta. 

Edytowane przez ACTIVIA
Opublikowano

Powiedziałem o stronie powietrznej.  Kolego widzę ze dla ciebie obowiazkowe jest zalanie dolnych lag bo inne firmy tak robią 

• Lubię to! 1
Opublikowano
9 godzin temu, ACTIVIA napisał:

Kolego widzę ze dla ciebie obowiazkowe jest zalanie dolnych lag bo inne firmy tak robią

Daj spokój. Kolega ma swój punkt widzenia i nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Wie, że dzwoni, ale nie wie w któeym kościele... ;)

Opublikowano

Wybrałem rower z Sontur-a durolux (chyba 2016 r ale nie jestem pewien) - w moim odczuciu był sztywniejszy i milej pracował. Pojeździmy, zobaczymy. Z tyłu mam FOX-a RP23. Czy to będzie fox czy sontur trzeba serwisować bo nic nie jest wieczne. 

To może zadam jeszcze pytanie odnośnie łańcuch bo być może jest to złe co zrobiłem ale w moim odczuci mniej słyszalne: Napęd 1 x 10 XT  tył m786  + kaseta 11-34, przód korba XT chyba 760 z jednym blatem i łańcuch HG54 czyli do kasety 10rz. Przy tej konfiguracji słuchać jak łańcuch ociera się o sąsiednie zębatki przy koronce 11 zębów. Zmieniłem na łańcuch  HG601 (mam z zestawu SLX 2x11) dla kasty 11rz i przestało ocierać. Czy mogę jeździć na tym łańcuchu przy kasecie XT 10rz czy raczej sobie ją zniszczę? 

Opublikowano

Możesz jeździć, wiele ludzi na tym forum zakłada do 10rz napędów łańcuchy 11rz bo pracują ciszej.

Opublikowano

Najważniejsze to że byś nie zalewał dolnych lag. Sam sporo czasu poświęciłem żeby sobie uświadomić rzeczywiście że brak oleju w dolnych lagach zapobiegnie w awarii Duroluxa

Opublikowano

Spokojnie mnie to raczej nie grozi bo sam na pewno nie będę się zabierał za rozbieranie amortyzatora. Wszystkie pozostałe rzeczy ogarniam ale za amortyzatory nawet się nie próbuje zabierać - no może dopompować i nic więcej. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Zalewalem i to właśnie był  mój  błąd.  Na Taiwanskim filmiku pokazali mi jak działa  zalany olej w dolnych lagach suntoura. Po prostu podczas pracy to 90% oleju opryskuje wszystko co jest wewnatrz rury goleniowej a nie zewnętrzną warstwę rury goleniowej anodowanej.

Ponadto wewnatrz od komory powietrznej negatywnej sa sprężyny które  należy nasmarować co zapobiega powstawaniu echa odbicia natomiast olej w ladze powoduje jego zmycie oraz niszczenie popychacza tłoka. Ponadto na tłoku jest v-ring gdzie warga jest skierowana do góry  przez co mocny natrysk oleju od dołu powoduje dostanie się oleju do komory pozytywnej powietrznej

Co do drugiej strony to zalanie lag olejem daje niszczenie tłumika gdzie szybki docisk tłumika na warstwę oleju co lezy na dnie lagi powoduje przedostanie się oleju do tłumika z czym wiąże się brak możliwości wykorzystania pełnego skoku

Edytowane przez ACTIVIA
  • Lubię to! 1
Opublikowano
Zalewalem i to właśnie był  mój  błąd.  Na Taiwanskim filmiku pokazali mi jak działa  zalany olej w dolnych lagach suntoura. Po prostu podczas pracy to 90% oleju opryskuje wszystko co jest wewnatrz rury goleniowej a nie zewnętrzną warstwę rury goleniowej anodowanej.
Ponadto wewnatrz od komory powietrznej negatywnej sa sprężyny które  należy nasmarować co zapobiega powstawaniu echa odbicia natomiast olej w ladze powoduje jego zmycie oraz niszczenie popychacza tłoka. Ponadto na tłoku jest v-ring gdzie warga jest skierowana do góry  przez co mocny natrysk oleju od dołu powoduje dostanie się oleju do komory pozytywnej powietrznej
Co do drugiej strony to zalanie lag olejem daje niszczenie tłumika gdzie szybki docisk tłumika na warstwę oleju co lezy na dnie lagi powoduje przedostanie się oleju do tłumika z czym wiąże się brak możliwości wykorzystania pełnego skoku

Dotyczy to wszystkich amortyzatorów SR powietrznych ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano
7 godzin temu, dredi91 napisał:

Dotyczy to wszystkich amortyzatorów SR powietrznych ?

Tak wszystkich

Opublikowano
5 godzin temu, Enudro123 napisał:

Ale nadal pozostaje kwestia tego, że tłumik wypluje olej i będzie wielka strzykawka powietrzna.

Kolego jeżdzisz enduro na XCM-ie. Nie masz kompletnego pojęcia o wyższych modeli, no jedynie co inni na forach powiedzą, to po co ty tu udzielasz takich informacji gdy nie wiesz jak jest w rzeczywistości

Jeśli chciał byś wiedzieć więcej to ci powiem że uszczelki nie są przystosowane do zalewania dolnych lag. Znam sporo osób co nie zalewają lag i żadna uszczelka im jeszcze szlak nie trafiłą