Skocz do zawartości

Pedały wpinane Force MTB Click - RECENZJA

Franz Mauer

Rekomendowane odpowiedzi

Franz Mauer

Jestem raczej ciężkim rowerzystą (100+kg). Uwielbiam jazdę w butach rowerowych wpinanych w pedały, czyli w systemie powszechnie znanym pod nazwą SPD (formalnie zarezerwowanym dla marki Shimano). Dotychczas szukałem pedałów dobrych, ale i niezbyt drogich. Potrzebuję przede wszystkim pedały trwałe. Swoją przygodę, rozpocząłem ze słynnymi M520, które rzeczywiście były dobre,ale...widocznie nie pod moją nogę,bo potrafiłem rozwalić dwa zestawy w jednym sezonie. Najczęściej uszkodzeniu ulegały łożyska kulkowe, które są dość łatwe w serwisie, ale też bardziej podatne na zabrudzenia. Zgodnie z namową sprzedawcy (pewnie żal mu się zrobiło jelenia, który tak często kupuje pedały) przesiadłem się na M530, które zdecydowanie były lepsze niż M520 właśnie ze względu na łożyska maszynowe, które wsadzono w obudowę. Dobrze mi się na nich jeździło, choć po jakimś czasie zaczeło coś w nich trzeszczeć, szurać - a jestem pedantem i nie mogłem tego znieść. Postanowiłem je przesmarować jakimś porządnym smarem i szukając go po internetowych sklepach natknąłem się właśnie na nie - pedały czeskiej marki FORCE MTB Click. Poczytałem trochę na ich temat w podanym linku: http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_czesci/14243/test_pedaly_force_mtb_lekkie_i_tanie i postanowiłem je kupić,bo cena do tego co napisali wydała mi się bardzo atrakcyjna (koszt ok. 179 zł +kw, ale teraz można wyrwać nawet za ok. 160 zł). W zestawie otrzymuje się: estetycznie zapakowane pedały + bloki producenckie, które bądź co bądź przypominają Shimano'wskie. Moje wrażenia po użytkowaniu ich juz trzeci sezon:

PLUSY:

1. Wytrzymałe ze względu na zwartą konstrukcję (nawet porysowane butami zapewniają właściwe wpinanie się i wypinanie)

2. Kompatybilne z blokami Shimano, choć wg mnie dołączone do pedałów czeskie spisuję się lepiej z uwagi na mniejszy luz roboczy i lepiej siedzą w gnieździe

3. Lekkie, bo waga producenta określona na 293g (nota bene niższa nawet od XTR!) z niewielkimi odchyłkami potwierdza się - ale przecież pedały muszą być solidnym podparciem stopy

4. Dwustronne gniazda

5. Regulowana siła wpięcia/wypięcia (przy regulowani dość precyzyjnie ustawia się tą silę, ponieważ przy każdym obrocie śruby imbusowej słyszalny jest mały -click)

6. Estetycznie wyglądają i posiadają zabezpieczony, ale łatwy dostęp do wnętrza konstrukcji np. celem nasmarowania.

7. Dostępność w trzech kolorach: czarny, czerwony i biały

8. Bardzo przystępna cena w stosunku do jakości (wytrzymałe i lekkie jak XTR, a jednak o ponad połowę tańsze)

MINUSY:

1. Na początku użytkowania trzeba skontrolować wszystkie śrubki gniazda,bo potrafią się poluzować. Po ponownym dokręceniu problem znika na dłużej (od ostatniego dokręcenia nadal trzymają się ciasno)

2. Po ok. trzech sezonach użytkowania wydaje mi się, ze regulacja siły wpięcia/wypięcia nie działa już tak precyzyjnie jak wcześniej. Mogą być to przyczyną wyrobienia się sprężyny,ale co się dziwić - jak ponad 100 kg żywej wagi depnie pod górę, to chyba wszystkie sprężyny mało to wytrzymają ;)

3. Jedyny model bez kombinacji z platformami

PODSUMOWANIE:

Każdemu kto szuka kompromisu między jakością/wytrzymałością/wagą/ceną polecam je. Sprawdzają się. Być może przy lżejszych bikerach posłużą jeszcze dłużej niż mi.

Osobiście zawsze wychodzę z założenia, że od jakichkolwiek recenzji ważniejsze jest samodzielne wypróbowanie produktu,bo nawet czasem nieistotne szczegóły (np. waga użytkownika ;) ) mają wpływ na opinie.

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1

Super recenzja, dzięki.
Możesz też dać jakąś fotkę jak wyglądają te pedały po 3 sezonach.

Moje SPD M540 jeszcze się kręcą ale na przyszły sezon spróbuje te pedały FORCE bo cena jest atrakcyjna.

PS. Temat Ci się zdublował i wisi 2x na liście :)